PARLAMENTARCI BIH ODLOŽILI DEBATU O SUTORINI

PARLAMENTARCI BIH ODLOŽILI DEBATU O SUTORINI

0
Podijeli

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine odgodio je danas izjašnjavanje o Prijedlogu rezolucije o Sutorini.

Dom će na kraju sjednice glasati o zaključcima, koje je usaglasio prošireni Kolegijum. Oni se odnose na to da se zaduži Ustavnopravna komisija Doma da do 27. februara organizuje javnu raspravu o pitanju statusa Sutorine i da Domu dostavi zaključke.
Kako prenosi portal Klix.ba Prijedlog rezolucije o Sutorini inicirao je poslanik Socijaldemokratske paritje Denis Bećirović.
On je u uvodnom obraćanju iznio, kako je kazao, istorijske činjenice koje govore o tome da Sutorina pripada BiH, a ne Crnoj Gori.
“Mi imamo pravo tražiti one granice sa kojima smo ušli u Prvu i Drugu Jugoslaviju”, kazao je Bećirović.
Ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija rekao je da treba dobro razmisliti šta država dobija, a šta gubi ukoliko bude tražila Sutorinu i da bi cijelo pitanje oko vlasništva nad Sutorinom moglo na kraju stići pred međunarodni sud.
“Sa geografske, istorijske strane i ugla pravde, BiH ima pravo na dva izlaza na more. Ali, sa Crnom Gorom nećemo moći to dogovoriti i to onda ide na međunarodni sud, a tu je bitna pravna struka. Trenutno imamo goluba u ruci, ali možemo završiti sa orlom nad glavom”, kazao je Lagumdžija.
On je povukao paralelu između Školja i Sutorine, kazavši da je Školj uknjižen u Neumu, a ne u Stonu, a Sutorina u Crnoj Gori, te da bi tražeći Sutorinu mogli otvoriti Pandorinu kutiju te na taj način ostati i bez jednog i bez drugog.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code