Patronažni program pripreme djece sa invaliditetom za školu

Patronažni program pripreme djece sa invaliditetom za školu

495
0
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

images_slike_gradovi_hn_herceg_novi_15Kolo Srpskih sestara iz Herceg Novog pokreće ovog mjeseca Projekat namjenjen djeci sa invaliditetom i njihovim porodicama, koji se finansira iz Fonda od igara na sreću. Projekat obuhvata stručnu pomoć pripreme djece sa invaliditetom, uzrasta od 5 do 8 godina, za polazak u školu. Riječ je i o patronažnom programu za najugroženije. Prema dosadašnjim pokazateljima očekuju desetak mališana. Pozivaju roditelje da se prijave do kraja januara kako bi se sačinila i konačna lista djece koja će biti obuhvaćena ovim projektom.
Prema riječima predsjednice Kola srpskih sestara, Dragice Spaić, ta organizacija se već deset godina bavi aktivnostima podrške djeci sa invaliditetom. Kroz taj dio svoga rada prepoznalo je značaj polaska u školu kao prekretnice u životu djeteta i porodice.
– Iako u opštini postoji posebna organizaciona jedinica pri Dječijem dispanzeru koja se bavi ovom problematikom kao i opštinska Komisija za usmjeravanje u školski sistem a djeluju i vrlo aktivna Udruženja osoba sa invaliditetom, Centar za socijalni rad, Opštinski sekretarijat za društvene poslove te dječije odjeljenje Instituta „Dr Simo MIlošević” u Igalu, djeca sa invliditetom i njihove porodice u Herceg Novom susreću se i dalje sa preprekama koje ometaju njihovu uspješnu pripremu za polazak u školu, što je osnovno pravo djeteta. Najčešći razlozi ovome su nepristupačan stan u kome porodice žive, dug i neprilagođen transport od mjesta stanovanja do postojećih servisa podrške, loše opšte zdravlje djeteta ili članova porodice, kritični finansijski uslovi porodice ili pomanjkanje psihološke snage i motivacije roditelja da se povežu sa postojećim servisima – ističe Spaić.
Na osnovu globalne statistike u kategoriji pretškolske djece u uzrastu od 5-8 godina, kada se obavlja testiranje za upis u školu i njihovo usmjeravanje u školski sistem, u hercegnovskoj Opštini treba očekivati desetoro djece sa ozbiljnim psihofizičkim teškoćama. Oni žive u porodicama u neprilagođenim stambenim uslovima, koje imaju više od jednog člana sa invaliditetom, imaju izrazito nizak nivo materijalno-finansijskih mogućnosti ili su naseljene u nepristupačnim i od centra grada i zdravstvenih ustanova udaljenim selima.
Koordinatorka projekta dr Sonja Vasić napominje i da je jedan od kriterijuma nedostatak motivacije roditelja, bez obzira na uzrok. U saradnji sa stručnjacima biće identifikovano sedam porodica koje imaju djecu sa ozbiljnim smetnjama u razvoju u uzrastu su od 5-8 godina i imaju potrebu za intenzivnim rehabilitacijskim mjerama da bi se djeca adekvatno pripremila za školu.
– Njima će se omogućiti besplatan kućni tretman fizioterapeuta i učitelja u trajanju od 9 mjeseci kroz jednosatne sedmične sesije fizioterapeuta i učitelja. Ovo će olakšati pripremu djecu za školu, omogućiti im da na testiranju pokažu svoj maksimum i budu usmjerena u, za njih optimalan, oblik obrazovanja, motivisaće roditelje i rasteretiti njih i njihovu braću i sestre stresa koji neumitno prati tranzicioni period iz ranog djetinjstva u školsku dob, a koji je kod djece sa smetnjama posebno naglašen – ističe dr Vasić.
Ona objašnjava da je cilj fizioterapeutskog rada da se izabranim korisnicima programa omogući što samostalnije kretanje i fina motorika. Cilj rada učitelja jeste da djeca poboljšaju koncentraciju, finu motoriku i da dobiju osnove pismenosti i računanja.
– Ostali ciljevi su da se motiviše porodica da aktivno podrži obrazovanje djeteta sa invaliditetom nakon što se uvjeri u njegove potencijale. Roditelji, braća i sestre imaće više vremena i energije za zadovoljavanje svojih potreba. Angažovani stručnjaci biće direktni svjedoci stanja u porodici i izvor relevantnih informacija za druge nadležne službe koje u gradu vode brigu o djeci sa smetnjama u razvoju – tvrdi dr Vasić.
Iz Kola Srpskih sestara apeluju na roditelje djece sa invaliditetom starosti od 5-8 godina, s obzirom da su raspoloživa sredstva za program ograničena, da se jave na telefon 067-526-380 kako bi njihova prijava bila blagovremeno uzeta u razmatranje.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code