Pazite, padaju kaktusi duž Šetališta Pet Danica, profundao krov kabine na Bijelu...

Pazite, padaju kaktusi duž Šetališta Pet Danica, profundao krov kabine na Bijelu vilu

18
Podijeli

Na ulazu u tunel kod hotela Hunguest hotel Sun resort na Toploj, iz pravca Igala ka Škveru, sinoć je, sa sredine volta tunela, otpao skoro metar dug „grozd“ kaktusa, težak nekoliko kilograma.

Ništa ne bi bilo „opominjuće“, da nije riječ o jednoj od najprometnijih dionica, kojom dnevno šetaju odrasli i djeca, te da u svakom trenutku prijeti opasnost da neko bude teže povrijeđen.

Picerija i restoran

Direktorica Komunalno stambenog preduzeća, Jasmina Konjević pojašnjava da je dio kaktusa najvjerovatnije „odvalio“ vjetar koji je duvao tokom jučerašnjeg poslijepodneva, te da je „grana“ zbog starosti i težine pala. Kompletno uklanjanje kaktusa, odnosno bilo kojeg stabla, prema Zakonu o komunalnim djelatnostima nije moguće dok inspektor za tu oblast ne izda nalog. Do tada, kako je rekla, mogu samo da ga „održavaju“, odnosno podrezuju.

Sličan problem bio je i prije dvije godine na izlazu iz drugog tunela, kod Citadele, kada je takođe dio kaktusa „odstranjen“. Slična opasnost od padanja „grozdova“ kaktusa konstantno prijeti i iznad plaže Bijela vila. Inače, riječ je o bodljikavoj vrsti kaktusa „indijska smokva“, karakterističnom po zadebljalim, okruglim pljosnatim „listovima“, koji „rađa“ ružičast „cvijet“.

Podsjetićemo da je 2012. god u ulici I Bokeške brigade, ispod crkve Sv. Ane i u blizini groblja na Savini, nekoliko „listova“ kaktusa agava, prilikom pada, kompletno ulubilo i oštetilo šoferšajbnu jednog automobila.

Sa druge strane, osim obrušenih kaktusa kod Hunguest hotela, objektiv Radija Jadran usnimio je jutros dosta otpada duž Šetališta Pet Danica, posebno pored klupa, ali i uginulog pacova, što je vjerovatno posljedica deratizacije koja je sprovođena krajem prošle sedmice.

Osim toga, omiljena plaža Novljana – Bijela vila, koja ni ovog ljeta nije imala zakupca i imala je upitnu čistoću, predstavlja opasnost. Krov na kabinama sa istočne strane tik uz stepenište je propao, pa je u dužini od metar i više, velika rupa. Ko ne vidi dobro i neoprezan je, od ribara, šetača, rijetkih kupača, posjetilaca plaže, može se nagrditi.

U svakom slučaju, iako je glavna sezona okončana i broj turista umnogome smanjen, pojedine lokacije i dalje „osviću“ prekrivene sitnim otpadom – plastičnim flašicama, kartonima za picu, plaže se obrušavaju. Fali radnika  “Čistoće” I više kontrole Morskog dobra.

18 Komentari

  • Ne, mreza se ne moze postaviti sama, treba je kupiti ,donijeti zasalovati i izbetonirati, pitanje je ko bi to mogao biti, treba li raspisivati za tu komplikovanu rabotu javni tender.

   2
   1
 1. Sve dobronamjerne Novljane pozivam da se bore za spas “Bijele vile”. Izgleda da je grad digao ruke od jednog svojih dragocjenog simbola. Čak neki, da ih ne nazovem pravim imenom, zagovaraju uništenje plaže zarad proširenja Luke, a vjerovatno nošeni svojim sitnosopstveničkim, profiterskim porivima.

  10
  1
  • Ha, Bijela Vila, nekad je to bila institucija, danas vidimo i sami sto je, neko je namjerno i sistematski devastira, ovog ljeta je komunalno ostavilo jednu zelenu latu ispred kabina, mi kupaci uglavno Nivljani smo se brinuli o cistoci koliko je bilo moguce, na jednoj jedinoj kabini su bila vrata koja su se mogla pritvoriti radi presvlacenja, tus je konacno funkcionisao i to svaki posebno, ranijih godina su oba zajedno pustala vodu iako treba samo na jedan., to su iz 2 puta sredila 4 “majstora”, dolazili su kamionetom – poslala nas Olivera -, inace rabota za jednoga za 30-45 minuta polagane rabote da se ne oznoji, uostalom, znate li ciji je teren ispod parkinga kod poste pa do setalista kod Bijele Vile, sve jasno, sve OK?

   7
   1
 2. Sad je očito aktuelno da se uklanja sve što “prijeti” od zelenila, kao da nas to najviše ugrožava. Sramota.
  Treba održavati ove lijepe i plemenite biljke a ne ih uklanjati !
  Nego neka se odgovorni pozabave raspalom ogradom kod Vojničkih banja i tom zjapećom rupom kod Bijele vile da opet ne bi objavljivali nesrećne ishode.
  I na kraju koji je to trus mozgova koji održava naše nasljeđe zelenog gradskog fonda?

  10
 3. A ova palma sto je pala ma setaliste kod vojne bolnoce? Ona ce niknuti ali na plazi ispod ako je ko sutne prema moru.
  Sta radi ovo kom stambeno?

 4. Kaktusi,da, plodovi ove sorte vise Bjele Vile su jestivi i vrlo su ukusni, u Izraelu postoje nepregledne plantaze, plodovi se dobrim dijelom izvoze u EU, treba ih znati pripremiti, pravi delikates.

  12
 5. Inace kad naidjete na odbaceni zeleni list ovog kaktusa nedje, samo ga pobotite u zemlju nedje dje ima masu sunca i izrast ce novi! Minut posla, veliko djelo!

  20
  • Upravo to, veliko i dobro djelo, to je plemenita biljka, trazi jako sunce i ne voli korov oko sebe, nema nikakvih prohtjeva, kada pocme da donosi plodove, poslije 3-4 god. zadovoljstvu nema kraja, sa plodovima treba znati raditi ali se i to brzo nauci, jedini problem su experti gradskog zelenila, ne znaju sto je to i jednostavno ih masakriraju, ha tamo neko bodljikavo stablo.

 6. vrh totalni.padaju kaktusi,propada ograda,sve se raspada dje treba odrzavat a dje se otimaju pare kao parking servis to funkcionise .sto se za promjenu parking servis ne raspada???

  31
  1
 7. Ne branim Radio Jadran, ali to je jedini medij koji već tri godine vodi kampanju da se zaštite palme. Sve sam pratio upravo na ovom portalu. Izgleda ,ipak, da su digli ruke, jer sa nadležnima u JKS i Opštini i Ministarstvu, više o surlašu nema zbora, jer su pustili da svako stablo propadne. Osim toga i Komisija koju je isforsirao DPS na vanrednoj Skupštini opštine u januaru samo figura i ne radi ništa…svi su nemoćni ili dešperani…kasno je za bilo što. Slično je na cijlm primorju.

  19
  2
  • Slazem se, al ovi iz komunalne bez pririska ne rade nista. Dok je radio Jadran piso barem su nesto kao radili. Sta se sad ceka da se makne to ruglo od bolesnih palmi i patrnjaka iz centra grada.. Kritika je bila dobronamjerna i samo kazem da je bolje na to da se usmjeri energija nego na kaktuse koji su tu sto godina, i nikad nikakav problem s njima nije bio nikad. Herceg Novi rapidno gubi svoje zelenilo i treba da se fokusira na obnovi i saniranju stete ne pravljenju nove.

   17
 8. Bolje da ispitate ko je i sa kojom dozvolom okinuo sa svog placa Eukaliptus od deset metara, koji se nalazi iza “tri lipe”, sa strane Forte Mara. Ko je to dozvolio? Prelijepi Eukaliptus!

  23
  2
 9. kakvo uklanjanje kaktusa sta vam je? Radio jadran bolje da se koncentrisete kako da se zelenilo obnovi, zasto konunalna ne mice vise ove bolesne palme kroz centar grada i sl. Kaktusi su prelijepi, vazda je tu povremeno vjetar obaro po koji list, al to je mjesto specificno zahvaljujuci tom kaktusu. Herceg Novi je izgubio hiljadu palmi, bolje energiju ulozite kako da se to nadoknadi a ne kako da se jos zelenilo desetkuje!

  24
  3
  • Livingstone, da te zamolim, ne lupetaj. Vidim naredan si za svaku temu, al si najpametniji kad si na “mute mode”. Jadran je stotine tekstova ispisao o unistenim palmama i nije na mediju da obnavlja zelenilo po pjaci, kopa i sadi razumijes ? A posto si vidim protiv uklanjanja kaktusa, bogoti stani ispod njega da padne na meHko.
   I kad si vec tako pun ideja, digni d**e iz sira, uzmi alat i okopavaj po pjaci. Budi prvi drustveno koristan.

   7
   16
   • Nije na medijima da sadi zelenilo al jeste da aktualizuje odredjene teme. Ja samo kazem da je bolje da se na to ulozi energija a ne na kaktuse, jer je zelenilo vec dovoljno propatilo. Jadran je pisao o palmama, i kad god je piso ovi iz komunalne su se malo angazovali bili. Sad kad ne pise nista se ne desava. Zato i pisem. A sto se tice mog sadjenja, ne brigaj, sadim uveliko!

    13
    3

Ostavite komentar

*

code