Penzioneri traže narodnu kuhinju, lokaciju za stanove, prostorije društvenog standarda…

Penzioneri traže narodnu kuhinju, lokaciju za stanove, prostorije društvenog standarda…

2
Podijeli

U drugim Opštinama i Mjesnim zajednicama u Crnoj Gori grade se stanovi, objekti za odmor i rad mjesnih udruženja penzionera, ali u Herceg Novom godinama niko ne čuje molbe pripadnika ove populacije. Od 6500 hiljada, njih 127 su podstanari, a 2500 je na ivici egzistencije, odnosno ispod propisanog standarda.

– Čuo sam da se u Nikšiću, koji ima Dnevni centar za penzionre, otvara čak i prihvatilište za Rome, djecu skitnice i prosjake, gdje će imati obroke, mjesto za tuširanje i mogućnost obrazovanja. To je humano i ljudski. Da je sreće bilo bi i kod nas. Nemamo objekat društvenog standarda, radimo u zakupljenom prostoru u zgradi Crvenog krsta – priča nam predsjednik Mjesnog udruženja Herceg Novi, Mića Knežević.

Picerija i restoran

Više od 20 godina ni jedna vlast da se okrene poboljšanju standarda penzionera, iako su oni i značajno biračko, političko i ekonomsko tijelo, smatra Knežević.

– Ne radi se ništa da se pomogne onima koji su izgradili ovaj grad, koji je do juče bio centar kulture Balkana, prvi poslije Dubrovnika. Po broju članova najveće smo Mjesno udruženje u Herceg Novom, ima nas oko 1700. Dosta smo uradili na odmoru i rekreaciji penzionera, mada su u Savezu penzionera Crne Gore gluvi na naše zahtjeve. Tražili smo da nam ustupe što više mjesta na sjeveru, a da mi njima  na primorju damo naša rezerviasna mjesta – navodi Knežević.

Humanitarna pomoć od oko 5  hiljada eura na 1700 penzionera je minimalna. Za 200 ugroženih penzionera ona je neophpodna. Teško je podijeliti nedovoljna sredstva, a biti pravičan.

Herecegnovski penzioneri apeluju da se Savez penzionera konačno, uz dogovor sa Vladom, okrene Herceg Novom, kako bi bili izgrađeni stanovi i objekat društvenog standarda.

-To nikako da urodi plodom, jer je gospodi dobro, to otvoreno kažem. Ta gospoda redovno mijenjaju vozni park, imaju izvanredne nadležnosti. Ne osjećaju sa Udruženjem, kao što je ovo u Herceg Novom, niti se puno sekiraju zbog toga što mi nemamo – ističe Knežević

I predsjednik Opštinskog udruženja, Aleksa Radulović, upozorava da od 6,5 hiljada penzionera, ispod propisanog socijalnog standarda živi preko 2,5 hiljade. A standard je primanje od 273 eura. Ispod minimalnih 153 eura u Herceg Novom živi 1037 penzionera.

– To je stvarno teška situacija sa kojom se borimo. Jednom godišnje Vlada odvoji dio koji dobijamo na opštinskom nivou od 14.571 eura. To raspodjeljujemo na 13 Mjesnih udruženja. To je sve minimum minimuma, a i nešto malo iz članarine  odvajamo za socijalno-humanitarnu pomoć – priča nam Radulović.

Sa druge strane, u rukovodstvu pokušavaju da pomognu svojim najugroženijim članovima kroz raspodjelu zimnice pod povoljnijim uslovima, te korišćenjem odmarališta. Insistiraju uzaludno na više mjesta na sjeveru za odmor, posebno u Kolašinu, koji je dosta povoljan, a visina i klima najviše odgovara, Boravak se plaća  u ratama i penzioneri mogu ići sa članovima porodice.

Međutim, svake godine standard penzionera je sve lošiji:
– Prošle godine smo imali 727 isporučenih jagnjadi, ove godine ukupno 517, a 2014. smo imali 1027. Ista je situacija i sa suhomesnatim proizvodima. To sve ukazuje na veliki pad standarda penzionera. Ovaj grad je posljednjih 20 godina opustošen. Zavisimo od pomoći Opštine, jer iz članarine se ne možemo izdržavati. Opština nam plaća zakup prostorija, 50 besplatnih karata za najsiromašnije. Pomaže nam i preko gerento-domaćica, a posljednje dvije godine i novčano. Ranije je bilo 1000-1200 eura, a sad je iznos povećan. Očekujemo konačno i kompjutere za dva veća Udruženja, ali najveći problem je što Opština nikako da odredi lokaciju za stambenu izgradnju, jer 127 penzionera nema krov nad glavom i 33-oje  je u kritičnim uslovima – navodi Radulović.

Prethodna i aktuelna vlast penzionerima je obećala  lokaciju Bare, na Šištetu, ali ako ostane plan da se tu gradi autobuska, opet će ostati “na ledini”.

– U Podgorici grade već četvrti objekat, u Nikšiću drugi sa 75 stanova, a mi ovdje ne možemo ni jedan. Nadamo se da će napokon naći negdje jednu lokaciju, da bismo izgradili barem 30-ak stanova za najugroženije. Kad Opština obezbijedi lokaciju i oslobodi plaćanja komunalija, onda Fond PIO i Ministarstvo rada i socijalnog  staranja terba da finansiraju gradnju. Prema broju članova opštinske organizacije, nama pripada negdje između 25 i 30 hiljada godišnje za rješavanje stambenih pitanjea. Svake godine gubimo ta sredstva I ona odu negdje drugo – dodaje Radulović.

Prioritet otvaranje narodne kuhinje

U posljednjem razgovoru sa predsjednikom Opštine, Stevanom Katićem, iz Opštinskog udruženja su tražili otvaranje narodne kuhinje za 50 do 70 korisnika, u Crvenom krstu. Mogli bi da se udruže u tom projektu Opština, Fond PIO, Ministarstvo rada i socijalnog staranja, Crveni krst i velike trgovnske kuće. Nadaju se da će tu ideju lokalna uprava brzo prihvatiti, jer otvaranje narodne kuhinje je “prioritet svih prioriteta”.

– Tražili smo i slobodnu stolicu u Skupštini opštine i crnogorskoj Skupštini, kako bi penzioneri učestvovali u životu grada i države, jer mi smo brojni, a veliki dio penzionera izdržava čak i svoju djecu. Pored kuhinje, treba otvoriti banku hrane, gdje će ljudi donirati hranu. Svugdje u Evropi i svijetu, ljudima od preko 65 godina je obezbijeđen besplatan javni prevoz, a teški raumatičari, skoro nepokretni po nalazima ljekara imaju besplatno banjsko liječenje. To su,pored ostalog, naše buduće buduće aktivnosti – podsjeća Radulović.

Zdravstvena zaštita

U Domu zdravlja Herceg Novi penzioneri imaju bolju uslugu, posebno jer su proširene ambulante u Bijeloj i Igalu, a dobra saradnja ostvarena je i sa Opštom bolnicom Meljine, kažu naši sagovornici.

– Ali je problem što osobljebolnice  radi nadčovječanskim naporima, a plate nemaju od septembra. Moramo uticati da se prekine privatizacija Bolnice. Prošle godine smo tražili od ministra zdravlja i potpredsjednika Vlade da vrate Bolnicu u sistem javnog zdravstva. To je potreba građana Herceg Noovg i turista – tvrdi Radulović, zalažući se za raskid ugovora sa Atlas grupom, odnosno opstanak Bolnice.

2 Komentari

Ostavite komentar

*

code