PERGOLA NA TERASI GRADSKE KAFANE (NI)JE PROMAŠAJ

PERGOLA NA TERASI GRADSKE KAFANE (NI)JE PROMAŠAJ

957
0
Podijeli

Protiv novog ambijentalnog rješenja, postavljanja pergole na terasu prestižne Gradske kafane u Herceg Novom reagovali su iz tri NVO: Ekološkog društva Boke kotrorske, Društva prijatelja Hreceg Novog i Društva građana za zaštitu Herceg Novog.

– Najljepša hercegnovska terasa, odakle puca pogled na ulaz u Bokokotorski zaliv i otvoreno more, terasa Gradske kafane, u centru grada, dobija pergolu, koja je «pokrivena» odobrenjem opštinskog Sekretarijata za prostorno planiranje. Ne znači da sve što dobije odobrenje Sekretarijata zaslužuje da bude urađeno i ne znači da je dobro, ni po tehničkim ni estetskim parametrima – navodi Olivera Doklestić, u ime tri NVO.
Kabastom konstrukcijom se zaklanja ono najvrijednije, pogled na more, zaliv, i široko nebo, ne samo s terase, nego i s ulice. Herceg Novi, po svom položaju na brdu, trebalo bi da ima dosta otvorenih vizura na more. Na žalost, stambeni objekti, postavljeni haotično na mnogim mjestima, u gradu, po položaju, gabaritu i visini, zatvaraju poglede ka moru, na mjestima gdje ne bi trebali da postoje s takvim dimenzijama, upozorva Doklestićka:
– Ova pergola na terasi Gradske kafane jeste jedan u nizu promašaja legalizovan papirima iz najmjerodavnije kancelarije u našoj opštini. Pitamo se zašto, a priori, sekretar za urbanizam prihavata samo i jedino ponuđena rješenja investitora a ne dozvoljava razmišljanja građana za nove ideje? – navode iz NVO i predlažu ukidanje ovakvog rješenja.

Picerija i restoran

VUKALOVIĆ: ODABRANO JE NAJKVALITETNIJE RJEŠENJE

Zatražili smo i objašnjenje izvršnog direktora „Light house” i Gradske kafane, Jovana Vukalović, koji ne želeći da ulazi u bilo čije subjektivne doživljaje vezano za postavljanje tende na terasi Gradske kafane, pojašnjava:
– Pri izradi tende konslutovane su sve nadležne institucije i izabrano je najkvalitetnije i ujedno i najskuplje rješenje, koje će po mišljenju svih kompetentih dati puno na vizuelnom i ambijentalnom kvalitetu Gradske kafane, a samim tim i Herceg Novog. Postojeće rješenje je montažno demontažnog karaktera, gabaritno sigurno prikladnije od suncobrana koji su pri svakom jačem udaru vjetra “letjeli” po terasi, prijeteći da nekog povrijede.
– Osim toga novo rješenje je i estetski neuporedivo kvalitetnije – tvrdi Vukalović.
On poziva sve one koju su skeptični prema ovoj investiciji da popiju kafu na terasi Gradske kafane čim se postavljanje tende dovrši i da nakon toga daju svoj sud i mišljenje koje će, gotovo je siguran, na kraju, ipak, biti pozitivno.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code