Peta noć Filmskog festivala: Na programu 14 filmova

Peta noć Filmskog festivala: Na programu 14 filmova

601
1
Podijeli

Na XXX Filmskom festivala u Herceg Novom, Montenegro Film festivalu peta noć donosi 14 projekcija na 4 lokacije, Kanli Kuli, Forte mare, Trgu Mića Pavlovića i bašti Kuće Iva Andrića. Početak projekcija je u 21 h.

KANLI KULA: „Naša svakodnevna priča“, „Smrt u Sarajevu“

Picerija i restoran

 

filmski nasa svakodnevna pricaU reviji dugometražnog igranog filma na Kanli kuli, u selekciji Srdana Golubovića, biće večeras prikazana dva filmska ostvarenja: „Naša svakodnevna priča“ i „Smrt u Sarajevu“.

„Naša svakodnevna priča“ je porodična drama, koprodukcija BiH, Slovenije i Hrvatske, po scenariju i režiji Ines Tanović. Mladi ratni veteran pokušava se nositi s teškoćama poslijeratnog bosanskog društva, dok se njegov otac ne može odreći zastarjelih socijalnih uvjerenja u korumpiranom društvu. Kada se problemi počnu ređati, obojica shvataju da je zapravo jedino porodica važna.

Film je bio kandidat Bosne i Hercegovine za Oscara 2015. u kategoriji najboljeg filma na stranom jeziku; Sarajevo Film Festival 2015.; Tuzla film festival 2015. – najbolji dugometražni film; Međunarodni filmski festival Raindance 2015.

Uloge tumače: Uliks Fehmiu, Emir Hadžihafizbegović, Jasna Ornela Bery, Maja Izetbegović, Vedrana Seksan, Nina Violić, Boro Stjepanović, Marko Mandić, Mirvad Kurić, Goran Navojec, Enis Bešlagić, Aleksandar Seksan, Moamer Kasumović, Goran Bogdan.

 

„Smrt u Sarajevu“ je drama, koprodukcija BiH i Francuske, režisera Danisa Tanovića, koje je takođe radio i scenario sa Bernard-Henri Lévy-jem, prema motivima njegove priče “Hotel Europe“.

Hotel Evropa se priprema za veliko evropsko obilježavanje stogodišnjice atentata na nadvojvodu Franza Ferdinanda. Tajming nije mogao biti gori: hotel je ostao bez sredstava, banka odbija kreditiranje, a radnici, bez plata dva mjeseca, planiraju da štrajkuju. Trezveni menadžer Omer će učiniti sve što je potrebno da se spriječi da osoblje napusti hotel. Vlasnik striptiz kluba iz gangsterskog podzemlja uz pomoć svojih siledžija pretuče vođu radnika. Šefica na recepciji Lamija vidi kad siledžije napadaju jednog radnika, ali ona više voli svoj posao i ništa ne govori o incidentu. U međuvremenu, francuska zvijezda Jacques iznajmljuje sobu prije odlaska na Levyevu predstavu koja se održavala iste noći; ažurni čuvar hotela Edo stavlja kamere za nadzor u Jacquesovoj sobi kako bi se pojačala njegova sigurnost. Na krovu hotela, TV novinarka Vedrana obavlja intervju za emisiju o Principu. Lamijina majka Hatidža koja radi u vešeraju hotela, izabrana je da vodi štrajk nakon što je njen prethodnik nestao, a Lamija mora birati između porodične odanosti i lojalnosti prema hotelu.

Uloge tumače: Snežana Marković, Izudin Bajrović, Vedrana Seksan, Muhamed Hadžović, Faketa Salihbegović, Edin Avdagić.

Film je premijerno prikazan na 66. Berlinskom filmskom festivalu. Osvojio je nagradu nagradu FIPRESCI (koju dodjeljuju filmski kritičari) – Srebrni medvjed.

TRG MIĆA PAVLOVIĆA: „Razgovor“, „Oni – radost svakodnevnog života“, „Kuća mutave“, „Revolucionarni dom“, „Ilja pronalazi dom“, „Priča o ljubavi, ludilu i smrti“ i „Raseljena“

 

filmski razgovorU selekciji dokumentarnih filmova na Trgu Mića Pavlovića, selektora Vladimira Perovića biće večeras prikazano 7 ostvarenja: „Razgovor“, „Oni – radost svakodnevnog života“, „Kuća mutave“, „Revolucionarni dom“, „Ilja pronalazi dom“, „Priča o ljubavi, ludilu i smrti“ i „Raseljena“.

 

Film „Razgovor“ je rusko ostvarenje rediteljke Anastasje Novikove iz prošle godine. Valentin Stepanovič, jedini stanovnik naselja rezača treseta, negdje u slikovitoj provinciji Rusije, veći dio svog dana provodi čekajući kraj prozora s telefonom u ruci. Nedostaje mu supruga Klavdija. Iznova i iznova, pokušava je dobiti na telefon, koji mu je postao jedina veza sa spoljnim svijetom. Njegov život je život samotnjaka: nema grijanja, struje niti vode iz vodovoda. Ipak, on pronalazi smisao i radost svog postojanja: čeka voljenu. Film posmatra njegov život, s ogromnom pažnjom prema detaljima. Mozaik slika koje hvataju komadiće njegovog svijeta nagoni nas na razmišljanje o prirodi ljudske duše, navodi se u sinopsisu filma.

 

„Oni – radost svakodnevnopg života“ je filmsko ostvarenje iz Finske, rediteljke Sane Liljander, produkovan 2014. U sinopsisu filma data je samo jedna rečenica: „Svakodnevni život – oh radosti ?! „

 

„Kuća mutave“ je izraelski film, rađen 2015. rediteljke Tamar Kej. Zgradu u Hebronu, koju su palestinski vlasnici napustili, izraelski vojnici tamo stacionirani nazivaju “Kuća mutave”, a isto čine i turistički vodiči koji tuda prolaze. Jedini stanovnici zgrade su mutava žena Sahar i njen osmogodišnji sin Jusef. Jedinstvena porodična priča, koja se odvija na fonu izraelsko-palestinskog sukoba, ispričana je iz ugla mladog, harizmatičnog Jusefa, dok on prolazi dnevnu rutinu i kroz jevrejski i kroz muslimanski dio grada rastrgnutog mržnjom i nasiljem.

 

„Revolucionarni dom“ je film crnogorske produkcije, reditelja Seada Šabotića, rađen ove godine. U napuštenom “Domu Revolucije”, ogromnom spomeniku kulture iz vremena socijalizma, čelične konstrukcije i smeće održavaju duh kulturne prošlosti Nikšića. U neobičnim audio-vizuelnim detaljima reditelj pronalazi poeziju, sarkazam i filozofiju.

 

“Ilja pronalazi dom“ je film grčke produkcije, reditelja Panosa Kosturosa, iz prošle godine. llja Finds Home je kratki film o ženi koja se nađe na stranom tlu, iznova i iznova. Ilja često putuje u Grčku, gdje osjeća da može biti to što jeste. Ali zašto je tako? Putujemo s njom na tri dana na ostrvo Siros, gdje se ona utapa u internacionalnu gomilu na jednom festivalu animacije, dok duboko razmišlja od ideji megalomanije i neočekivanoj vezi koja se stvorila između nje i Grčke. Ilja je bolesna i tu čitava priča postaje vrlo kritična. Ilja je uhvaćena u zamku, ranjena, ali ponosna i samopouzdana u isti mah.

 

„Priča o ljubavi, ludilu i smrti“ je čileanska produkcija iz 2015. reditelja Mihaela Bustosa Gutijeresa. U sinopsisu filma se navodi da je naratorov najstariji stric  šizofrenik i hronični pušač. Pluća bake počela su da otkazuju zbog pušenja cigareta, pa je morala da ode da živi kod jedne od kćerki. Otada, đed je morao da vodi brigu o stricu potpuno sam, i da nijemo prati kako se približava smrt njegove voljene žene.

 

„Raseljena“ je film koji je rađen u produkciji Velike Britanije, Kine i Hong Konga 2013., a kao reditelj se potpisuje Manuel Alvares Diestro, vizuelni umjetnik iz Španije, nastanjen u Seulu. Hong-Kong je jedan od najgušće naseljenih gradova u svijetu. Pošto nema mnogo raspoloživog prostora, novi djelovi grada bukvalno se naslanjaju na groblja. Danas u Hong-Kongu svijet živih koegzistira sa svijetom mrtvih. U međuvremenu, stanovnici Hong-Konga sele s jednog mjesta na drugo. Čekaju na konačno raseljenje.

KUĆA IVA ANDRIĆA: „Da mu je*em mater“, „Srećko“, „Jedna noć“

 

filmski da mu jebem mater2U selekciji studentskih filmova u bašti kuće Iva Andrića na Toploj, koje je birao selektor Srđan Koljević biće večeras prikazana tri filmska ostvarenja: „Da mu je*em mater“, „Srećko“ i „Jedna noć“.

 

„Da mu je*em mater“ je osmominutni kratki igrani film studenata FDU Cetinje, iz prošle godine, za koji je režiju potpisao Ivan Čojbašić, a scenario pisao Dejan Dukovski. U sinopsisu filma navodi se da poslije dvadeset godina spletkarenja i podmetanja dva najbolja prijatelja svode račune. Glavne uloge tumače: Jovan Dabović i Petar Novaković.

 

„Srećko“ je dvadesetpetomintuni kratki igrani film studenata ASU Sarajevo, proizveden ove godine. Po scenariju i režiji Matee Marušić, film donosi priču o  Anji, koja odlazi iz porodičnog doma u kom živi sa majkom i bratom Srećkom. I Srećku i majci to teško pada. Srećko odlučuje da je prati i prizna joj svoju tajnu koju je dugo skrivao.

Glavne uloge tumače: Ida Keškić, Emir Fejzić, Milka Kuljanin i Saša Krmpotić.

 

„Jedna noć“ je osamnaestominutni kratki igrani film studenata FDU Beograd, rađen ove godine. Scenario i režiju potpisao je Strahinja Savić. Dugoročno prijateljstvo između dvije djevojke biva dovedeno u pitanje kad jedna od njih

odlučuje da se preseli u inostranstvo, stoji u sinopsisu filma. Glavne uloge tumače Jovana Stojiljković i Milica Sužnjević.

FORTE MARE: „Slack bay“, „Diplomiranje“

 

U selekciji festivalskih pobjednika na Kanli Kuli, selektor Srdan Golubović za petu veče festivala odabrao je dva ostvarenja: „Slack bay“ i „Diplomiranje“.

 

„Slack bay“ je komedija njemačko-francuske koprodukcije, rađena ove            godine, reditelja i scenariste Bruna Dumont-a. Film je ekscentrična, crna komedija o misterioznim nestancima ljudi, sa plaža sjeverne Francuske, tačnije u specifičnom zalivu zvanom Slack Bay gdje se rijeka Slack i more sastaju samo kad je plima. Uloge tumače: Fabrice Luchini, Juliette Binoche, Valeria Bruni Tedeschi i Jean-Luc Vincent.

 

Drama „Diplomiranje“ je na programu od 23 h, a riječ je o ovogodišnjem filmskom ostvarenju Rumunije, Francuske i Belgije. Režiju i scenario potpisuje Cristian Munangiu.

Romeo Aldea (49), ljekar iz malog mjesta u Transilvaniji, podizao je svoju ćerku Elizu s idejom da će ona kad napuni osamnaest godina otići da studira i živi u inostranstvu. Njegov plan je skoro ostvaren – Eliza je dobila stipendiju za studije psihologije u Velikoj Britaniji, potrebno je samo da položi završni ispit – čista formalnost za tako dobrog studenta. Na dan polaganja, prije nenog prvog pismenog ispita, incident ugrožava Elizin odlazak. Romeo mora da donese odluku. Postoje načini da se situacija riješi, ali ni jedan u skladu sa moralnim principima po kojima je vaspitavao ćerku.

Uloge tumače: Adrian Titieni, Maria–Victoria Dragus, Rares Andrici, Lia Bugnar,Malina Manovici i Vlad Ivanov. Film je dobio nagradu za najbolju režiju (ex-aequo) na 69 Kanskom festivalu.

1 komentar

  1. Uzasan izbor filmova, teske drame svako vece, dajte malo vedrije teme, opustite se malo, ljeto je. Definitivno vise ne dolazim do kraja festivala ove godine. Pozdrav.
    0    0

Ostavite komentar

*

code