PETAR TUŠUP: OČEKUJEMO DA USPIJE OVAJ TENDER ZA BRODOGRADILIŠTE

PETAR TUŠUP: OČEKUJEMO DA USPIJE OVAJ TENDER ZA BRODOGRADILIŠTE

170
0
Podijeli

U Jadranskom brodogradilištu Bijela zadovoljni su što je holandska Damen Shipyards Group dostavila ponudu na tenderu za prodaju oko 61,57 odsto akcija Jadranskog brodogradilišta Bijela.

Izvršni direktor Brodogradilišta Petar Tušup kaže za Radio Jadran da mu je drago da je jedna tako renomirana firma pokazala interesovanje za Brodogradilište.
– Nadamo se da će privatizacija i tender ovoga puta uspjeti na zadovoljstvo i dobrobit i kompanije, okruženja, šire društvene zajednice ali i strateškog partnera.
Od ponude za otkup 61,57 % akcijskog kapitala Brodogradilišta odustala je italijanska kompanija Fincantieri, međutim Tušup dodaje da nije na njima da komentarišu razloge za njihovo odustajanje.
Odavno se spekuliše da je partner holandskog “Damena” kompanija “Adriatic Marinas”, Pitera Manka, koji želi da eliminiše iz Boke brodoremont trgovačkih brodova i u Bijeloj napravi remontni centar za jahte i mega jahte. Tušup dodaje da ne zna da li su to špekulacije ili ne, jer Holanđani u svakom slučaju ne kriju svoju viziju razvoja Brodogradilišta:
“Mislim da je to legitimno pravo svakoga da određuje budućnost firme ukoliko postane vlasnik. Ono što ohrabruje jesu najave iz te kompanije da i Brodogradilište kao i okruženje napreduju, kao i Bijela koja je prije svega orjentisana na Brodogradilište. Osim toga, po svemu što su oni do sada rekli, ukoliko do takve promjene uopšte i dođe, ona ne bi nastupila preko noći, već bi postojao period u kojem bi se obje djelatnosti odvijale paralelno” – kaže Tušup.
Kad je riječ o trenutnoj uposlenosti Brodogradilišta, Tušup navodi da su čak 4 broda odložila dolaske za narednih 7 do 10 dana. To će dovesti do pada uposlenja narednih dana, ali nakon tog perioda biće bolje nego što je planirano.
“Do kraja aprila imamo potvrđene dolaske 5 brodova i još dva za početak maja. Osim toga, u pregovorima smo za još nekoliko brodova čiji je dolazak izvjestan za sredinu maja. Poslije malog “zatišja” oko Uskršnjih praznika, imaćemo ponovo jedan period veoma dobre uposlenosti koji će sigurno trajati do kraja maja. Za dalje ćemo vidjeti, jer u ovim kriznim vremenima, u našem poslu jako je teško praviti prognoze duže od mjesec ipo”.
Na dokovima u Bijeloj na remontu danas je jedan brod sa Kipra, jedan iz Italije, dva grčka i dva crnogorska. Do kraja aprila stići će 3 iz Njemačke, po jedan iz Monaka, Malte, Holandije i Hrvatske.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code