PETICIJA I PROTEST : SAČUVAJMO HERCEGNOVSKO POZORIŠTE!

PETICIJA I PROTEST : SAČUVAJMO HERCEGNOVSKO POZORIŠTE!

172
0
Podijeli

pozoriste_121011U peticiji koju su tokom prijepodneva potpisivali brojni ispred Hercegnovskog pozorišrta traži se od nadležnih da zaustave iseljenje pozorišta iz zgrade poznate kao Palata Burovina ili stara Muzička škola, u kojoj je pozorište radilo minule 23 godine.

Nakon sudskog rješenja kojim je naloženo iseljenje, a kojem, kako tvrde u pozorištu, nije prethodio zakonit postupak, članovi Hercegnovskog pozorišta dobili su na desetine poruka i pisama podrške iz zemlje, regiona, čitavog svijeta.

Picerija i restoran

 

U pozorištu su svjesni da zgrada u kojoj rade nije njihovo vlasništvo, ali smatraju da su kao savjesni stanari zaslužili da ostanu u zgradi dok im se ne obezbijede pristojni uslovi za rad i do trenutka dok zaista ne bude izvjesno da će sadašnja zgrada pozorišta biti obnovljena u skladu sa javnim kulturnim interesom. Predsjednica UO pozorišta Vitka Vujinović podjećajući da za oktobar pripremaju predstavu sa Teatrom plus i još niz projekata u narednom periodu, istakla je da ima puno razloga zašto pozorište treba da opstane.

–  Pozorište je postalo kultno mjesto u kulturi grada. Okuplja mlade kreativce, kulturološku alternativu i hercegnovske festivale. Hoćemo da potvrdimo da smo zaista zaslužili Oktobarsku nagradu i da je naše postojanje u interesu kulture Herceg Novog – ističe Vujnovićka.

Potpisivanje peticije trebalo bi da skrene pažnju Ministarstva  kulture, prosvjete, opštine Herceg Novi i ostalih institucija koje mogu pomoći rješavanju problema. Da bi pružili  podršku kolegama sa kojima su ostvarili saradnju u Herceg Novi su doputovali i reditelj Slobodan Milatović i glumci Dušan Kovačević i Goran Ćetković. Pisma podrške uputili su, između ostalih, nekadašnji članovi pozorišta Jelena Đokić i Dejan Đonović.

Među građanima koji su došli da podrže Hercegnovsko pozorište bilo je primjetno prisustvo predstavnika lokalne uprave iz vladajuće koalicije. Očekivati je da podršku, koja je do sada bila uglavnom deklarativna, pruže i kroz institucije sistema, jer je pozorište  prvenstveno briga grada!

 

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code