Peticija SDP-a za veće minimalce: Potpisivanje, u petak, u Novom

Peticija SDP-a za veće minimalce: Potpisivanje, u petak, u Novom

18
Podijeli

Socijaldemokratska partija Crne Gore u petak, 2. februara, organizuje prikupljanje potpisa za inicijativu za povećanje minimalne cijene rada sa 193 na 250 eura. Građani Novoga peticiju će moći da potpišu na platou ispred Gradske kafane, od 11 – 14 h, kao i u prostorijama OO SDP Herceg Novi, u Njegoševoj 46, saopšteno je iz te partije.

U SDP-u su omogućili i online potpisivanje peticije, koje se može obaviti na: www.peticije24.com/uveanje_minimalne_zarade_u_crnoj_gori_-_online_peticija#form .

Picerija i restoran

„Ovom peticijom želimo da izvršimo dodatni pritisak na Socijalni savjet da konačno razmotri predlog ove Inicijative koja je dostavljena još u junu prošle godine. Uvećanje minimalne zarade imalo bi višestruke pozitivne efekte za zaposlene, ali i za državu i poslodavce koji poštuju zakone“, smatraju u SDP-u.

Zaposleni koji primaju zaradu u iznosu od 193 eura imali bi veća primanja, dok bi oni zaposleni čija je zarada iznad 193 eura, ali im poslodavac ne uplaćuje doprinose na cijeli iznos, ostvarili zakonsko pravo na doprinose na uvećani iznos i time ostvarili pravo na veću penziju“, pojašnjavaju u ovoj partiji.

Dodaju i da bi država i državni fondovi ostvarili višemilionske prihode po osnovu uvećanja poreza, prireza i doprinosa na obavezno penzijsko i zdravstveno osiguranje:

„Poslodavci koji poštuju zakonske obaveze i osiguravaju radnike na stvarne iznose zarada imali bi bolju situaciju na tržištu, jer bi njihova nelojalna konkurencija tzv. “biznis elita”, u vidu onih poslodavaca koji konkurentnost i ekstraprofit ostvaruju zakidanjem zaposlenih i države, bila primorana da izmiruje zakonske obaveze prema zaposlenima i državi“, zaključuje se u saopštenju SDP-a.

18 Komentari

 1. Treba ovo potpisati. Poslodavci isplacuju dio plate na ruke i tako svjesno cine stetu radnicima koji im donose profit, a u javnosti izigravaju neke postenjacine. A da ne pricamo o blanko otkaznim ugovorima…

  13
  3
 2. Ovo je samo jos jedan udar na mala i srednja preduzeca koja i onako posluju u veoma teskim uslovima,bolje bi bilo da nadlezne institucije krenu u kompletno cesljanje terena i provjere koliko radnika radi a da nijesu ni prijavljeni sto dovodi do nelojalne konkurencije tako da preduzeca koja nastoje da posluju sto postenije dolaze u jos nepovoljniju situaciju!

  11
  3
 3. Ovo jako liči na ono sa majkama sa 3 i više đece. Perfidan način da se dobiju jeftini politički poeni i dodatno osiromaši država, a mnogi radnici dobiju otkaze, i tako se izazove nezadovoljstvo u zemlji. Naime, svi znamo da taj minimalac nije stvarna plata, nego način obračuna plata državnih službenika, kojima bi za 25% skočile plate. Time i samim inicijatorima ove peticije. Novca nema ni blizu koliko bi trebalo za normalno funkcionisanje države, zato su u opticaju mnogobrojne kompenzacije. Dakle, neophodno je dodatno zaduživanje države, jer je poznato da država ne daje otkaze da bi smanjila troškove. A privatnik, koji bi tada morao uplaćivati veće doprinose, uz istu zaradu, morao bi otpustiti 25% radnika, a ostale dodatno radno opteretiti za istu platu. Ko misli da je ovo dobra ideja, neka potpiše.

  10
  7
  • Neka onda ti dodatno optereceni odbiju da rade u takvim uslovima. Nego niko nista ne predizima iz straha od gubitka posla, a poslodavci trpaju visak novca u svoje dzepove. Poslodavci kukaju na prevelike namete kojima se opterecuju plate, a vecina se vozika u nekakvim dzipovima i izigravaju elitu grada dok im radnici jedva razvlace plate od prvog do prvog u mjesecu.

   9
   1
 4. Dobro je sto se brinu za minimalac, ali kad ce se pobrinuti da radnici bolnice Meljine dobiju svoje zaradjene pare koje su malo vece od minimalca ili za to nikoga nije briga.Sram da vas bude a svi znamo da i mi Novljani i turisti zavisimo od te bolnice i tih ljudi koji ipak odradjuju svoj posao.Cija su oni briga i ko ce rijesiti njihove probleme a sve partije u svom predizbornom programu imali su brigu o bolnici.

  15
  1
 5. Komentatori dragi, ne može u ovoj državi ni biti bolje kad se u svemu samo gleda politička pozadina, pa i na ovakvim inicijativama koje su usmjerene za dobrobit svih građana. Umjesto da se svakodnevno potencira pitanje kako običan čovjek može obezbijediti potrošačku korpu od 800 s minimalcem u 193 €, zašto uz porast PDV-a i konstantni rast cijena svih roba i usluga nije došlo do povećanja plata, bilo da se radi o ovoj minimalnoj, ili onoj famoznoj od 300 € koja tako stoji od uvođenja eura 2002. Ali to je sve nebitno ovcama, bitno je da li se radi o SDP-u, Demokratama, DPS-u, ovima ili onima, dok šišanje ide u krug.

  10
  5
 6. Peticiju podržavam. Nego hoće lo ovaj SDP javno reci da li su oni dip vlasti u HN ili nisu. Ajde dosta se sakrivaju prije iza DPS-a a sada iza ove družine.
  G-dim Simraj izjasnite se jeste li ili niste. Imaju i bez vas većinu tako da objasnjenje da su tu da ne bude DPS nema smisla nego im je da dje god sto god zakuce.

  10
  5
 7. E ovi su najbolji,zar postoje jos,jesu li oni u opstinskoj vlasti,ni traga ni glasa od njih,ako iko izgura ovu ideju vi cete kao politicki gigant!

  9
  7
 8. Dobra ideja je dobra ideja i svak normalan treba da je podrzi pa makar i od DPS-a dolazila.Valjda je u interesu svih gradjana da minimalac bude povecan.U tom fonu podrska SDP-u.
  Moram priznati da da mi je podrska jos sladja kad znam da to DPS-u ni malo ne odgovara jer njihova politika glasi, sto siromasnije stado lakse ga je kontrolisat.

  13
  5
 9. Možemo izglasati da je minimalac 5000 eur, ali džaba kada ova država neradi i neproizvodi. Bjež’ te đeco ! Penzije će pojesti vukovi svakako.

  15
  3

Ostavite komentar

*

code