Peticija: Trg od ćirilice nema odobrenje,ugrožava programe MZ HN, poslovanje malih privrednika,...

Peticija: Trg od ćirilice nema odobrenje,ugrožava programe MZ HN, poslovanje malih privrednika, ambijent

5545
72
Podijeli

trg od cirilice 2016 1Tek što je završen osmodnevni sajam Trg od knjige na hercegnovskoj Belavisti je od 2. do 28. avgusta najavljena manifestacija “Trg od ćirilice”, tokom koje će se predstaviti pisci iz svih slovenskih ćiriličnih zemalja. Organizatori su  Mitropolija Crnogorsko primorska, IIU “Svetigora”, Udruženje književnika Crne Gore i Udruženje knjižara i izdavača u Crnoj Gori.

To je, međutim, izazvalo negodovanje sedam malih privrednika koji imaju ugostiteljske i zantaske radnje na Trgu Belavista u Starom gradu i MZ Herceg Novi. Oni su uputili  zahtjev i peticiju komunalnoj policiji, a sjutra će i predsjednici opštine Nataši Aćimović. Navode da Trg od ćirlice nema odobrenje da zaposjeda javnu površinu Trg Belavista, kao i da jednomejsečnim trajanjem ta manifestacija ugrožava poslovanje sedam lokala i već ugovorene i plaćene programe za obogaćivanje turističke i kulturne ponude Mjesne zajednice Herceg Novi.

Picerija i restoran

-Privrednicima se godinama  obećavaju civilizovani uslovi rada na prostorima koje zakupljuju na Trgu Belavista, tokom isuviše kratke ljetnje sezone. Međutim, ono što im se i ove godine nudi jeste otežavanje rada, koji ne može opravdati njihove troškove zakupa i pripreme za sezonu. Zbog toga neki razmisljaju da od Opštine traže povraćaj sredstava utrošenih za zakup, jer im  ne omogucava da rade u uslovima koji bi privukli goste, već se ta lokacija zanemaruje ili se sistematski radi na ugrožavanju prirodne atraktivnosti Trga Belavista – navode u dopisu nadležnima  MZ Herceg Novi i vlasnici lokala i radnji.

Oni dodaju da je ova sezona  dosta kasno počela, a Trg od knjige je ’presjekao’ posjetu gostiju kafićima i galerijama.

– Pristup im je fizički otežan, a i tempretura vazduha  značajno je povećana pod plastičnim tendama kojima su pokriveni štandovi, pa Belavista postaje prolazna destinacija umjesto da se gosti zadrže u kaficima, galerijama i sl. ’Trg od knjige’ je završen 28.jula, ali oprema koja spriječava pristup gostima i vizuelno upropaštava Belavistu, i dalje je na Trgu. Kafići i dalje rade u otežanim uslovima zbog nagomilanih plastičnih konstrukcija kojima nije mjesto u Starom gradu.

Potpisnici zahtjeva tvrde da će Trg od ćirilice na Belavisti  potpuno upropastiti poslovanje  vlasnicima  kafića do kraja avgusta, to jest novske turističke sezone, što je tužno i nedopustivo.

– Raspitali smo se kod nadležnih o odobrenjima za održavanje ’Trga od ćirilice’ i rečeno nam je da nisu izdata. Molimo Vas da izvršite uvid u njihova odobrenja kod nadležnih sekretarijata i u saglasnost  MZ Herceg Novi. Ukoliko nemaju ništa od navedenog, molimo Vas da naložite uklanjanje štandova i bine sa Trga Belavista, kao i odbijete održavanje takve manifestacije, ukoliko nemaju odobrenje i saglasnost. U pitanju je javna površina, koja se može koristiti jedino uz odobrenje i odgovarajuću naknadu, kao što to rade svi ugostitelji i zanatlije na trgu – traže iz MZ Herceg Novi vlasnici lokala i radnji.

Objašnjavaju  da organizatori Trga od ćirilice osim što ugrožavaju malu privredu u Starom gradu, direktno ugrožavaju MZ Herceg Novi koja je u aprilu na zahtjev TO Herceg Novi, napravila umjetnički program koji je  usvojen i finansijski podržan. Izvođači  su unaprijed angažovani, tako da se oni moraju ispoštovati, kao i turisti i građani Herceg Novog. Vlasnici kafića takođe podržavaju taj program, jer je, kako navode, atraktivan, kvalitetan i privlači goste u njihove lokale.

Zato potpisnici zahtjeva i peticije mole lokalnu upravu:

„Spriječite dalje propadanje legalnih zakupaca prostora – malih privrednika na Belavisti i njihovih legitimnih poslova onemogućite sprovođenje programa bez potrebnih dozvola i odobrenja, spriječite dalje upropaštavanje Starog grada neukusnim i nametljivim sadržajima koji tjeraju goste“.

Podsjećaju i da su ugostitelji  uložili velika sredstva  za zakup javnih površina, pa se u protivnom nose mišlju da zatvore  lokale i zatraže povrat novca u znak protesta. Mole da se  izbjegnu negativna dešavanja i ružna sliku u gradu, da se obezbijedi  nesmetano odvijajanje odobrenih i ugovorenih programa MZ  sa izvođačima.

72 Komentari

 1. Moj dobri BMW vidim da te nijesam pogodio komentarom jer ga ocito nisi ni svatio pravilno. U vrijednost tvog ljubimca ne sumnjam problematican je njegov bezvrijedan vlasnik. Vjerovatno ti je cudno da neko stane u odbranu nekog koga ne poznaje zbog pravicnosti(jer ti sve racunas materijalno) pa si iz tog razloga umislio da sam Mico. Neka si meni ne smeta i bolje da me poistovjecuju sa covjekom nego automobilom. I drago mi je da sam uticao na tebe da koristis tacke i zareze ali ga sad precera sa uzvicnicima i upitnicima. Ajd zivio i opleti s komentarima slobodno jer ti vise necu odgovarat zbog toga sto je besmisleno.
  0  0
 2. Dragane ,u stvari Mico po ovome bi rekao da si se na brzinu prekrstio ,i auto i vlasnik vrijede i vise nego sto mislis ,pojedinacno ili zajedno kako god !!!!!! A o gramatici i pismenosti suvisan je svaki komentar ,sve navedeno u komentaru Mica uh izvinjavam se Dragana je po zakonu i propisima tako da slobodno mozete da prolazite u oba pravca samo da se ne umorite posto ne znam znate li koliko ima stepenika ,mozda bude suvise naporan poduhvat za tebe Mico uh izvinjavam se Dragane !!! PS.ako se umorite uvjek mozete da popijete hladno pivo i sjednete da se uz lagani povjetarac odmorite ,a kao sto vidim vi znate gdje !!!
  0  0
 3. hn, grad izmedju trga od cirilice i trga od sund muzike. bravo za sve turisticke radnike i one koji se tako oshecaju, nama svima saucesce, a ostatku napredak.
  0  1
 4. Од 7 до 10 дана је довољно! То је реално вријеме које је потребно за ту манифестацију. А што се тиче малих привредника који ето кукају са све мЈесном заједницом, то је смијурија! Чуш, ДПС да има везе са културом? Па ко кад би рекао да ЦК Комунистичке Партије Сјеверне Кореје има везе са Европском Унијом! А баш се нешто не сјећам, да је ко од њих тјерао људе из својих башта и локала када се то одржавало? Но су све срећни били кад им дођу на ледно пиво или еспресо.
  0  0
 5. BMW523 Kao prvo Mićo je u pravu za sve što je napisao i nema ti što biti krivo. Kao drugo nemaš mu što ti lično objašnjavat jer se na komentar odgovara civilizovanim komentarom. Kao treće ako se on krije iza nadimka Mićo onda se ti kriješ iza automobila koji je reklo bi se vrijedniji od svog vlasnika. Kao četvrto opismeni se malo tj. počni da koristiš zarez i tačku neće ti škodit.
  0  0
 6. Mico,sto se krijes iza pseudonima Mico i sto ti smeta kafic ispod njenog Lazarevog vrta bas bih volio da te upoznam i da popricamo o ovom tvom besmislenom i strasnom problemu a da nije zamisli i iznenadjen sam sto nije naveden cl.58 i 60 ( zvuci poznato zar ne ) jer pod tim clanom su ugrozeni zivoti gradjana i objekti od visokog znacaja
  0  0
 7. @ Мала зелена клупа6
  Ne znam kakav je bio Tvrtko, ali ako je bio pravedan i dobar vladar prvo bi otjerao Nikcevica pa tek onda sve ostale.
  0  0
 8. Da nije Crkve na Belavisti nijedan turista se gore ne bi popeo. Ništa niste ponudili (mz stari grad) osim što bi se “kitili tuđim perjrm”.
  1  0
 9. Да васкрсне Твртко, све би рашћерао са Белависте, осим, наравно, свештенства.
  1  0
 10. To je DRK ugovorio sa DPS i Nikčevićem jer ako ih ko pipne Nikčević će se zaključati u crkvu kao što se hzaključavao u Vlašku na CT. To je dil predizborni!
  0  0
 11. Ovo vasariste sto je Risto osnovao pod hitno treba ukinuti,a i ako treba da se odrzi maksimum 5 do 7 dana a ne drzat cerge u srce starog grada mjesecima.Bio jednom jedan Novi…….
  0  0
 12. A da tražimo odobrenje za neku zvijedu granda ili da dovedemo go-go igračice možda? To je bolje nego da se na Trgu Herceg Stjepana (Bellavista) održi Trg od ćirilice…
  1  0
 13. A zašto se uopšte traži od onih koji se zapošljavaju u opštinske službe da polože državni ispit,kad ga niko nikad od njih ne pročita?Znam,tako se eliminišu oni drugi koji bi se javili kad izađe konkurs,a oni nijesu unaprijed znali.Zato niko od onih prvih ne zna nikakav red koji bi trebao da zna,a politika vlada li vlada,crkvena i opštinska jednako.Bog je sila kojoj ništa ne mogu ni jedni,ni drugi,srećom.
  0  0
 14. Kruševice ali Bijelske, sve isto mislim,imam i da dodam da je bilo dosta ovoga cirkusa i ruganja s nama.Nema u ovome ni kulture,ni religije,ni Novoga.Ko se ođe pita?Đe su nam upravljači koji igraju političke igre?Dosta je Novljanima mržnje i provokacija, sve znamo.Ako to nema ko da kaže onda više nikoga nemamo doma.
  0  0
 15. Meteorolog. Da ste Vi živi i zdravi ali prije hriscanstva su postojale hilljade godina superiornih civilizacija , da prpomenemo samo antičku Grčku , a i danas trećina ako ne i više čovječanstva ne pripada hriscanstvu. O stamenosti tek nema riječi. Od revizionih Nikejskih sabora preko podijele na zapadnu i istočnu varijantu, pojave protestantizma, pripadanja nasilničkim režimima, pa do pokolja spravljenih u ime hriscanstva. Zaista su smiješne te frazeologije kojima se sluzite, kao da smo svi sisali vesla. Vjerujte, to je lijepo, niko Vam ne brani, ali ne izvrcite činjenice. Naravno, Trg od ćirilice je pamfletska improvizovana priredba koja ne čuva ćirilicu nego joj svojim primitivizmom šteti.
  0  1
 16. Znaci: MZ na celu sa uglednim kulturoliskim genijem organizuje umjetnicke programa-ne treba nam ni Herceg Fest, ni persone poput Stevana Koprivice; Zorana Zivkovica…Ok
  Zasto gdja.Vukovic ne pogleda na sta lice te terase ugostitelhskuh objekata, na sta lici Stepeniste 28 . Oktobra, ispid njenog Lazarevog vrta, kakvi su stolivi, suncobrani, koliki je buka iz tih kafica,da li se postuje Odluka o kumunalnom redu,moze li se proci od stola i stolica stepenistima i Belavistom, a kultura -to neka ostavi onima koji to znaju raditi.
  0  0
 17. Odgovori na neka od pitanja….Program MZ je finansiran od strane Turisticke organizacije, kao sto je od strane iste organizacije finansiran i niz programa drugih MZ. Dakle, TO je sponzor, a program se odvija pod imenom ‘Belavista Ars 2016’. Ucestvuju umjetnici iz Hereg Novog, a namijenjen je svim generacijama Novljana i njihovih gostiju. Cilj je revitalizacija Starog grada kroz umjetnost. Elobarot na osnovu kojeg je koncipiran i odobren ovaj program napisala je rediteljka Sladjana Vujovic. Program ukljucuje klasicnu muziku i solo pjevanje, tzv ‘evergreen’ muziku, zatim likovnu, filmsku, pozorisnu umjetnost i knjizevnost. Primjer: jedna od veoma posjecenih veceri tokom jula bila je poetsko-muzicko-likovna radionica za djecu koju je vodio djecji pjesnik i glumac Dejan Djonovic. Ne postoji konflikt izmedju crkve i MZ. Tokom poetske radionice, Program je imao logsticku podrsku crkve jer je pozornica bila uz juzni zid crkve (kod kojeg su djeca sama napravila ‘plazu’ kao scenografiju radionice). Dejan Djonovic je te veceri djeci priredio izuzetan dozivljaj i mnogi malisani nisu zeljeli da se program zavrsi jer su uzivali u veseloj, interaktivnoj radionici. (Pogledajte fotografije na FB stranici M Dobrilovica ‘Herceg Novi, grade od skalina’).
  Predvidjeno je jos interaktivnih radionica za djecu – na pr likovna radionica sa temom ‘Grad i more’, plesna radionica kao i prikazivanje nijemih filmova za djecu (i odrasle). Radi se o klasicima svjetske kinematografije – Charlie Chaplin, Buster Keaton, Fritz Lang. Bice i drugih, kvalitetnih, iznenadjenja u kojima ce uzivati svi posjetioci Belaviste.
  0  0
 18. Stvarno mi je žao kada vidim ovoliko malicioznih komentara, ogorcenih I nadasve isfrustriranih ljudi,upucenih SPC ,koji kao paravan koriste”Trg od cirilice”. Samo da vas podsjetim da je hrišćanstvo staro I stameno dvije hiljade godina,a naš I vaš vijek je prolazan kao” ljetnja kisa”,koja ce valjda uskoro “pasti”,da rashladi malo, uzavrele glave …I glavare…. I glaveštine…možda…ako Bog da.
  0  0
 19. Inicijativu je podnijela predsjednica mjesne zajednice iz poznatih razloga, nadam se da je svima jasno koji su. Sto se tice opstinskih propisa (vezano za izgled lokala, reklamne natpise itd.)za stari grad oni odavno postoje samo sto se selektivno primjenjuju, clanovi i simpatizeri mogu sve, a drugi nista. Zato nam stari grad lici na buvlju pijacu i mogu da ga posjecuju jedino penzioneri jer su ga potpuno prilagodili za taj uzrast.
  0  0
 20. Odgovor komentaru Krste Bjelica:
  Ne samo da ste odmah presli na “ti” (ne iz simpatije, vec iz agresije), nego me i terate iz Herceg Novog, zato sto spominjem Beckovica, i ne razmisljam kao Vi. To sto sam emigrant, ne znaci da treba da se cistim iz lepog HN. Tako kao Vi ne govore “normalni ljudi i dobre komsije”. A i mrznje ste puni. Opustite se, mediteranski.
  0  0
 21. Trg je vlasništo crkve, njena porta koju su uzeli prvo Turci, pa Austro-Ugari pa Kraljevina SHS i konačno komunisti. Da je ostao kralj Nikola na trgu ne bi ni bilo kafića. Sada oni koji se sa njim diče i obnavljaju Crnu Goru hoće da proćeraju njegovu ćirilicu, a prednjače oni iz DPS-a!? Ne buni se Katolička crkva ni Islamska zajednica. Ostavite se vi ćirilice. Jedino što se slažem je da treba skratiti tu manifestaciju. Mjesec dana tupljenja svaku veče je stvarno previše. Max 7 dana i kraj.
  1  0
 22. Cirilica je lingvisticko bogatstvo i tako bi trebalo i da se tretira a ne da se koristi u politicke svrhe i prepucavanja jer tako gubi smisao tj.dobija pogresni.
  0  0
 23. Nista ovdje nije protiv srba i srpstva vec protiv nezakonite uzurpacije najljepseg trga u Herceg Novom…Predsjednica MZ ima obavezu, prema svakom gradjaninu starog grada, da bude spona izmedju gradjanstva i Opstine , a koliko ja vidim ugostitelji su od nje zahtijevali da o svemu ovome obavijesti Opstinu tj nadlezne sekretarijate… P.S. Koliko sam ja upoznat 5 od 7 ugostitelja koji su ovo pokrenuli su deklarisani Srbi , cak su neki i aktivisti srpskih stranaka , tako da nista ovdje nema protiv Srba , i zato ne dizite tenziju medju gradjanima bez potrebe , jer nista ucinit necete , kao sto na Karacu niste…
  0  1
 24. O cemu pricate.gospidju Vukovic napadate da mrzi sve sto je srpsko.Kako to kad je svojevremeno , prije nekoliko godina bila u nekoj srpskoj stranci.
  To sto je sad u dps ne znaci da mrzi srbe.
  0  0
 25. za Emigranta
  Pa vjerovatno si emigrant jer si prigrlio Bećkovića i sličnu kliku koja na jadima i mukama srpskog naroda šireći mržnju ,prelijepo živi već 30 godina. Nama u Novome ne trebaju takve “intelektualne veličine” već normalni ljudi i dobre komšije.Pošto ti je “cela” kultura zapostavljena idi tamo gdje nije i vodi “najvećeg srpskog pesnika” pa zajedno guslajte,a nas ostavi da patimo mediteranski i bez mržnje.Da je još živ i drugi najveći srpski pesnik -Brana Crnčević, pa svi zajedno u oslobađanje srpstva.Sram vas bilo zar je malo bilo…
  0  0
 26. Koliko je prebogata crkva dala za bolesnu djecu iz Novog koliko su učestvovali u humanitarnim akcijama…nekoliko. budite sa narodom ko negdašnji popovi kakvi trgovi festivali i bakraci. Odnarodili ste se isto kao vlast
  0  0
 27. Prije nekoliko godina filmski festival dokumentarna selekcija sklonio se sa Belaviste jer su u isto vrijeme na Trgu od ćirilice ojkali i guslali i to mimo ikakvih najava. Filmski festival je tu bio godinama. Srećom trg kod Sv. Jeronima je ispao bolje mjesto od poprimitivljene Belaviste ali je činjenica da su festivalci ustuknuli i nisu se borili za mjesto koje im pripada. Evo sada se kafedzije i MZ bore protiv nasilja. Inače, iako je Trg od ćirilice crkvena manifestacija opština izdvaja sredstva građana da bi finansirala crkvene festivale i to cijeli mjesec.
  0  1
 28. Trg od ćirilice je izmljotina grupe ostrašćenih pripadnika crkve.Takve manifestacije traju dan,dva,jednomjesečno guslanje ima za cilj podsticanje njihovog mazohizma i kulturocid i kontaminaciju građnskog prostora
  0  1
 29. Festival ćirilice sa sve tri manifestacije , recitovanjima i guslama, spavanjem pijanih popova, u divni prostor kod manastira. Ali, javna je tajna da se bratstvo manastira Savina ne podnosi sa kontroverznim Nikcevicem. Ništa MZ i kafedzije neće uspjeti. Odmah će biti proglašeni neprijateljima srpstva i pravoslavlja što se već radi i ovdje u komentarima. Onda će se javiti Šabović i razne NVO da lelecu. Da bi Amfilohije to časkom prokleo. Cilj Nikčevića nije ni ćirilični ni vjerski. Cilj je potpuno zauzimanje Belaviste, razvijanje biznisa u objektima kojima on gazduje, arhitektonsko i vlasnički prekrajanje starog grada.
  0  0
 30. Slazem se sa porukom “HN”. Na cijoj je strani MZ, na strani kulture ili biznisa? Guslanje je toliko zapostavljano godinama, cela kultura je godinama sistematski amerikanizovana, da je danas jedna manifestacija kao Trgod cirilice i te kako potrebna, ne samo Herceg Novom, vec svim zemljama gde se cirilica upotrebljava. Grozim se neprestane muzike kafica, od Igala do Savine, na zalost, sada i u bivsoj Gradskoj kafani. To je napad na nervni sistem, pranje mozga. Secam se nastupa Matije Beckovica na Trgu od cirilice, gde sam morao da odem do obliznjeg kafica i molim gazdu da malo utisa muziku, ne bi li taj jedan jedan sat culi najveceg zivog srpskog pesnika. Ako Trg od cirilice nekoga uzbudjuje i pomera iz ustaljene i cinicne svakodnevnice turistickog biznisa, utoliko bolje. Novljani, ne budite malogradjani, otvorite se ka svemu sto vredi. A vlasnici kafica, budite originalniji u ponudi, i snizite malo cene.
  1  0
 31. DPS vlast zna kako se to radi, kroz papire, i zahtjeve da se planirani program obavi?!Ne smetaju njima popovi , nego da se ne remeti plan!?U suštini, pokušavaju naći način da se konačno oslobode sveg ,, srpskog ,, predznaka u HN..i onda su sve obavili. Viva Vero Herceg Novi!!
  0  0
 32. Ruglo su i kafici i standovi od trga cirilice , Opstina bi trebalo da povede red o trg u srcu starog grada i da se donese odluka sta moze sta ne moze…Fino se propise, svi istu garnituru stolova i stolica,nema reklamnih suncobrana vec lijepi manji koji nece ugrozavat pogled na crkvu na sat kulu na zidine grada itd , takodje maknut barku od popova jer joj mjesto nije tu kao i ostalu skalameriju po stepenicama koja nimalo ne uljepsava trg, regulisati macke i pse koji sire zarazu,regulisati muziku da se ugostitelji uvezu i da svi imaju istu muziku laganu koja prilici starom gradu,poplocati ulice od trga ka Forte Maru i Kanli Kuli da stranci ne lome noge , i onda kad se sve to odradi fino sjednu i pop i ateista i Srbin i Crnogorac i stranac na kafu i uzivaju na trgu u starom gradu…A za sve to vam je potrebna MZ da zajedno sa njom zahtijevate i dosadjujete Opstini kako bi se to regulisalo…P.S. A sto se trenutne price tice , jednostavno je, ako trg od cirilice ima odobrenje Opstine bit ce dje jeste zalili se ugostitelji ili ne , ukoliko nema , nek se standovi maknu koliko nocas , pa nek se sutra urgira i nek DRK nalaze Acimovicki da odobri…
  0  0
 33. DRK nece dozvoliti da neko ugrozava jednog od njegovih mentora Nikcevica, inace, njegovim dolaskom u grad nastali su mnogi problemi kao i ponasanje neprimjereno nasoj Mitropoliji u Boki.
  Molimo g. Amfilohija da ovog “biznismena” premjesti u neki drugi grad i da nam ne “pomaze” vise.
  0  0
 34. Cibrina kad vec volis da pametujes pametuj do kraja. Crkva Svetog Arhangela Mihaila jeste sagradjena 1911 ali na temeljima crkve koju su turci srusili za vrijeme svoje vladavine. Takodje zemljiste su MCP tj.crkvi dali mjestani koji su je otkupili i s mukom gradili pa bi mozda logicnije bilo da crkva pozatvara razne birtije koje tu egzistiraju nego da njihove gazde traze zatvaranje Trga od Cirilice.
  0  0
 35. Crkva je tu vjekovima i nije uvijek bila pravoslavna niti je njena imovina trg oko nje. osim ako to DRK ne dogovori sa opštinom da malo zajedno poprave rejting.
  0  0
 36. Ovi dušebrižnici za crkvu i Stari grad neka organizuju ovakve programe u svojim dvorištima.Seljačine koje su osmislile ovaj program su isti oni koji su prije neku godinu u avgustu mjesecu na donjem trgu organizovali miting podrške R.Karadžiću.Ne radi se tu o književnosti već o mržnji.Nije grijeh što im paprika viri iz d….. već što to hoće da nametnu cijelom gradu. Nažalost, takvi primitivci i neznalice se pitaju. Ugostitelji treba da naviju muziku koliko je dozvoljeno pa neka fešta počne. Nacionalističke bitange,malo su jada izazvali posljednjih 30 godina. Vucite se u svoje rupe.Bijelić zna sve o tome i sada će poslušati Aćimovićku koja dosljedno poštuje zakon i sigurno će reagovati na to što manifestacija nema odobrenje.Trt…..
  0  0
 37. Postujem sva pisma i sve crkve ali bahatost ne trpim
  Nema te crkve kojoj treba dozvoliti da mjesec dana zauzims javnu povrsinu i pravi prpgrame koji njoj odgovaraju i ometa rad okolnih lokala i radnji.Mjesna zajednica HN napravila je izvanredan program. Ugovorila nastupe umjetnika muzicara kvalitetnih …sta treba da otkaxe ono sto je dogovorila i uzela pare TO Hn a crkva bez odobrenja.eee ne moze
  0  0
 38. Opet cijelo ljeto guslanja i deranja,gostovanja poslanika iz raznih manastira crkava drzanje govora,zal sa kosovom proklinjanje crnogoraca i ceranje turaka,a onda svi u crkvenu kafanu na cjelodnevno zdranje i opijanje,srce herceg novog,opstino svaka cast!
  0  1
 39. Pricate gluposti,potpisani su tako sluzbeno ali ti “privrednici” ako ih je 7 cine u sustini citavi trg i ovim se bore protiv devastacije istog,ovo sto rade sa tezgama i “programom” je kulturni genocid,dobar dio kuca je stariji od same crkve (1912) i ako zivimo u gradjanskom drustvu jedan subjekat kao sto je SPC ne bi trebao da vise prava od 90% drugih stanovnika samo zato sto ima predznak “srpski” a to je obicno dovoljno u Herceg Novom i dalje je izgleda bez obzira na “smjenu u opstini”… Trg bi trebao da ima raznovrsan umjetnicki program primjeren tom urbanom jezgru a ne vasare bilo da su cirilice,latinice,srpskog dukljanskog kojeg god predznaka.
  0  0
 40. Svaka Vam cast svima sa komentarima ako su vam plasticni standovi koji zaklanjaju istu tu crkvu zidine palme lijepi samo pokazuje odsustvo bilo kakvog ukusa i kulture,svaka cast i kulturnim radnicima i aktivistima u Herceg Novom koji nemaju nista da kazu o tome…

  Ti “vlasnici kafica” su isto i stanovnici Starog grada koji decenijama rade na njegovom ozivljavanju i uljepsavanju jer su im zivoti i egzistencije vezani za trg njih i njihove djece,”Trg od cirilice” postoji tek zadnjih par godina i definitivno mu kao ni sajmu nije mjesto na ovakvom trgu mediteranskog sarma i ljepote.

  I nije u pitanju politikanstvo iako je u nasem gradu ocekivano da to bude glavni argument i jeste od strane organizatora odnosno Mitropolije celnika iz Podgorice,Niksica itd koja inace sjajno zaradjuje od svoje KAFANE na polovini trga sto niko ne komentarise…

  Mitropolija je vlasnik najvece kafane na belavisti a ovaj trg od cirilice je samo program koji ide uz nju,merak za svestensvtvo njihovo ljetovanje zdranje i opijanje koje traje mjesecima,guslanje,pjevanje,pripovjedanje ko da je srednji vijek,po cemu oni imaju vece pravo koriscenja trga od 95% URBANIH stanovnika Starog grada koji to ne zele…
  0  1
 41. Strucna sprema joj je svaka joj cast !!!.Dobronamjernim i onim koji vole grad je probudila zelju da sidu na trg.A vi duzsbriznici sa doktoratima ste ga unistili.Samo naprijed draga zeno. Pravi su uz tebe! Posteni smetaju.
  0  0
 42. Da dragi moji samozvani Novljani,Crkva Arhangela Mihaila u današnjim gabaritima i izgledu podignuta je prije stotinak godina.Odobrenje je dobijeno od tadašnjih vlasti koje su bile okupatorske,na zahtjev pravoslavnih Novljana koji su se pozivali na srednjevjekovnu sakralnu građevinu osnivača grada.Nije istina da je do1918 u utvrđenom dijelu grada živjelo 92% katoličkog življa.Predlažem da odeš do Sv Ane i pogledaš najprije samu crkvicu pa onda i stare grobove.Međutim do pojave potomaka komunističkih revolucionara niko nije brojao krvna zrnca u ovom gradu.DRŽAVA NOVSKA JE TOPLA samozvanci!!!!!Vi koje je komunizam neprirodnim putem sa sela dekretom spustio u grad Vi da pričate o tradiciji kojoj??? Za Krusevice city imam jedno pitanje,dali znaš gdje je Kruševička pjaca,koliko je kruševičana imalo svoje kuće u Njegoševoj ulici i šta je sa Radovića zadužbinom,ko su bili novski Prnjati i šta su posjedovali.Hvala.
  1  0
 43. Mislim da treba sacuvati cirilicu, jer je to nas indetitet.Svaka cast svakom, ali nije mi jasno zasto pojedini ljudi svrstavaju ovakve programe u sund a sta su kafici onda? Zabave nam ne manjka, a treba malo oplemeniti dusu 🙂
  1  0
 44. Koji su to programi MZ ? Ko ih to kreira i koja je stručna sprema i nivo obrazovanja onoga koga ste partijski namjestili da uzima pare od građana na tu poziciju ? IMa li srednju završenu ?
  0  0
 45. Prva štampana knjiga u CG je ostampana ćirilicom Oktoih prvoglasnik 1495. svega nekoliko.godina nakon sto je Gutenberg stampao Bibliju.Da ne zaboravimo ,kao sto jesmo,stampariju Vukotica u Veneciji u 15.vijeku.
  I tim cirilicnim naslijeđem bi trebalo da se ponosimo i da ga njegujemo!Besmislica je opravdanje da vecina knj.i casopisa bude stampana latinicom kao da nas stranci raz.Pa,prevedi tekst na eng.Latinica je na Balkanu,a posebno u CG pocela mnogo kasnije da se koristi.E,sad imaju li organizatori dozvolu ili ne za kor.trga u datom periodu je pitanje za nadlezne.Cudno je samo sto se tom problematikom MZ Stari grad bavi dan uoci pocetka.programa.Politikanstvo,neznanje,zluradost,pitam se !!!!
  0  0
 46. Crkva je tu vjekovima ,postovana od svih maksimalno oduvjek i sada; al ovo sto rade oko crkve na onako nekad divnoj Belavisti je bruka i sramota.Samo njih interesuje komercijala nazalost nas i grada!
  0  1
 47. Sasvim logično jer se Novi kandidovao za Grad Kulture treba ugasit sve što s kulturom vezu ima , a forsirat kafane i birtije. Neka se stide ovih 7 malih ljudi ili privrednika kako ih vi nazvaste.
  0  0
 48. Ako ce mo pricati istinu, onda bi trg na Belavistu trebalo pretvoriti u Turski harem, jer su to vojnici Otomanskog carstva stvorili i nadjenuli su mu orijentalno ime. Mnogo kasnije, prodorom i dolaskom ne muslimanskog zivlja, taj trg je prezvan u Belavista.
  Ja licno mislim da ipak mi zivimo u drugom vremenu, gdje i dalje zelimo da njegujemo obicaje i tradiciju, ali da uvrstavamo i moderne zahtjeve vremena u kom zivimo. Molim vas da me neko ispravi, ako grijesim?
  0  0
 49. Haha vjekovima je tu kazes???bravo bravo!a gusle i guslanje u okviru trga od cirilce na Belavisti isto vjekovima traje?vrlo je ugodno sjedati na Belavisti i slusati kako guslaju o nabijanju na kolac i slicnim stvarima u lijepim ljetnjim vecerima…maknite ovo ruglo iz grada…pa neka guslaju dje su navilkli …po svojim katunima!
  0  0
 50. Kad vec dusebriznici iz MZ Stari grad, prije svega gđa.Vukovic ( sto joj nije djedovina, vec ga po partijskoj duznosti obavlja), ne obrate paznju na izgled Trga Hercega Stjepana.Ukrase ga cvijecem,i sl.putokazima…Znali su za ovaj program odavno,sto nisu na vrjeme reagovali nego dizu tenzije dan pred pocetak.Nije sve idealni,moglo bi i profesionalnije stosta biti odrađeno,ali metode i stav gđe.Vukivic je pogresan.Isijava negativnoscu prema,svemu sto nosi predznak srpski ko da u Novom Srba nema,ili je MZ Stari grad samo Crnogorcima naseljena.
  1  0
 51. Niko ne spori crkvu. Samo, crkva ce zivjeti bolje od vjernika svakako, sa i bez tog trga od cirilice. A narod koji drzi kafice gleda kako da opstane.
  0  0
 52. Oni koji ruze belavistu su upravo ti kafici koji na nista ne lice.Treba samo pogledati ugostiteljsji objekat koji je skoro na sami ulaz od crkve stavio pohabane suncobrane.
  0  0
 53. Ovo je sve smišljeno i zna se čemu je usmjeren takozvani ” Trg od ćirilice” ,čim je tu Mitropolija umješana , netreba dozvoliti ovaj šund na Belavisti eno im porta Manastira …
  0  0
 54. E moj ja.SVAKA VAM JE ISTINA TAKVA.Crkva na Belavisti je tu jedva jedan vijek,a trg od cirilice nema veze sa crkvom.Do 1918, u gradu,a to ti je od svetog Antuna do kuce Medvidovica bilo je 92 posto katolickog zivlja.
  0  1
 55. Kafici u domenu interesovanja lokalne samouprave H-Novi, treba da budu poslednja rupa na svirali. Neka rade ako mogu, a ako ne, kljuc u bravu. Ovdje se radi o opasnom i tendencioznom “Savezu” ovih kafica sa MZ, a sve zato sto im Mitropolija i cirilica smetaju. Kako MZ, pored kulturne ponude H-Novog, moze da se stavi na stranu “ugrozenih” kafica?
  0  0

Ostavite komentar

*

code