Pijavica može do podne da zahvati i Crnu Goru

Pijavica može do podne da zahvati i Crnu Goru

2994
4
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

pijavicaPostoji mogućnost da pijavica, odnosno mali tornado, koji je u nedjelju pogodio Rim, zahvati danas do podne i područje Crne Gore rekao je za Pobjedu načelnik Centra za analizu i prognozu vremena u Zavodu za hidrometeorologiju i seizmologiju Branko Micev.

U snažnoj oluji i tornadu u Italiji život su izgubile dvije osobe, a kako su prenijeli portali razorni vjetar izazvao je veliku štetu. U glavnom gradu Italije i slavni Koloseum našao se pod vodom.

Picerija i restoran

Micev za Pobjedu kaže da se zona sa visokim indeksom nestabilnosti sa regiona Italije premjestila u pravcu istoka što znači da će još danas biti u pravcu Jadrana i u Crnoj Gori.

– Pričam o uslovima, što nikako ne znači da će se to desiti. Visok indeks nestabilnosti naročito će biti u pravcu Ulcinja, zatim Bara, Skadarskog jezera, Podgorice i Tuzi, koji ukazuje na postojanje potencijalne opasnosti od formiranja tornada na crnogorski način – rekao je on.

On objašnjava da je naziv tornado lociran za američki kontinent, te da se ta meteorološka pojava kod nas stvara u manjem fizičkom obliku ili u manjim razmjerama i zove se pijavica ili tromba. To, kaže Micev, nije klasičan tornado nego pojava nalik tornadu.

Morska pijavica ili tromba koje se vezuje za naš geografski prostor je meteorološki fenomen, pojava koja se javlja i koja je vezana za olujno grmljavinske oblake većih razmjera. Iz tog oblaka spušta se lijevak u pravcu površine  zemlje ili površine mora, to je usisna grana i njeno usisno dejstvo je rotaciono kretanje vazduha uvis navodi Micev. Prema njegovim riječima, iz jednog oblaka mogu da se dese jedna ili više tih morskih pijavica ili trombi i da se spušte u pravcu površine zemlje ili mora.

Micev kaže da se radi o izuzetno opasnoj meteorološkoj pojavi koja na liniji kretanja oblaka pravi pustoš.

 

4 Komentari

Ostavite komentar

*

code