Pješačenje do katuna Žukovica

Pješačenje do katuna Žukovica

861
1
Podijeli

images_slike_dogadjaji_2015_razno_jun_Cisterna_na_Zukovici1U okviru programa „Podigni glavu, otkrij Orjen“ Agencija za razvoj zaštitu Orjena organizuje sjutra „Pješačku turu do katuna Žukovica“, u zaleđu Vrbanja. Žukovica je smještena u podnožju Subrinog amfiteatra – najzanimljivijeg detalja primorskih Dinarida i već bi sam pogled na ovu 300 metarsku liticu ukrašenu munikama bio dovoljan razlog za dolazak, ali osim nezaboravnog vidika na odredištu, tu su i pitomi, zatalasani predjeli, ispunjeni prostranim livadama i uokvireni gustom bukovom šumom.
Ovaj kraj je primjer očuvanog antropogenog pejzaža, formiranog vijekovima, marljivim ljudskim radom u skladu sa prirodom. Na Žukovici se nalazi jedinstvena bistjerna Gaja Murišića sa kamenim krovom slaganim u tehnici već zaboravljenoj tehnici „lažnog svoda“, što je čini primjerom za knjige arhitekture i tradicionalnog graditeljstva! U neposrednoj blizini smještena je, pod džinovskim orahom jedna od rijetkih preostalih starih kamenih koliba, kakvih je nekad na Orjenu bilo na stotine.
Mjesto sastanka je velika austrougarska cistjerna kod dubrovačkog doma na Vrbanju u 11 sati. Do Žukovice se stiže jednosatnim pješačenjem najlakšom markiranom planinarskom stazom na Orjenu (uz zaustavljanja i razgledanja usputnih zanimljivosti).
Povratak na Vrbanj je oko dva popodne, gdje je za učesnike obezbijeđen čaj u konobi „Gušti“, koja je ujedno organizator drugog dešavanja iz ovog programa, „Lovačkog dana“. Ovaj gastro događaj započinje kratkim uvodnim izlaganjem dipl. arheologa, Željka Starčevića, na temu „Arheološki lokaliteti iz praistorije i lov“, gdje će biti prezentovane zanimljivosti iz jelovnika praistorijskih ljudi ovog kraja. Nakon ovog svojevrsnog otvaranja slijedi (komercijalni) dio sa paprikašem od divlje prasetine i njokama…
Odgovorna osoba za Pješačku turu do Žukovice: Željko Starčević, kontakt telefon: 069360803. Odgovorna osoba za „Lovački dan“: Jovica i Nevena Tripković: 069 799 679, 069 473 479

1 komentar

  1. Pozdravljam organizatore “Podigni glavu otkrij Orjen” samo jedna mala zamjerka,zasto se pjesacke ture neprave NEDJELJOM ? Ima nas koji bi vam se rado prikljucili ali radimo subotom. Pozdrav za organizatore i ucesnike.
    0    0

Ostavite komentar

*

code