Pješaci obratite pažnju: Važna promjena u režimu rada semafora

Pješaci obratite pažnju: Važna promjena u režimu rada semafora

6857
15
Podijeli

Proteklih dana pješaci koji su se zatekli na semaforima na Toploj bili su začuđeni što se nikako nikako ne pojavljuje  zeleno svijetlo za prelazak ulice. Zbunjeni, pogotovo djeca, koja svakodnevno idu u školu, prelazili su „zebru“ rizikujući da ih udari vozilo.

Kako obavještavaju iz Sekretarijata za komunalne djelatnosti i ekologiju, semafor koji reguliše saobraćaj na raskrsnici na Toploj prebačen je na novi, moderniji režim rada, pa je neophodno prilikom prelaska ulice koristiti pješačke tastere.

Picerija i restoran

Za razliku od ranijeg modela, kada je semafor radio na bazi fiksno postavljenog vremena, sistem sada mjeri protok saobraćaja i u odnosu na to određuje način rada.

Rad semafora u skladu sa stvarnim saobraćajnim uslovima omogućavaju ugrađeni vozački detektori i pješački tasteri.

Cilj uvođenja ovog, takozvanog “real time” modela rada, je postići maksimalnu brzinu protoka saobraćaja i smanjiti vrijeme čekanja i zadržavanja vozila i pješaka u zoni raskrsnice.

Sekretarijat za komunalne djelatnosti i ekologiju će periodično sprovoditi sistemska i kontrolna mjerenja saobraćaja, kako bi se uvjerili da semafor funkcioniše u skladu sa saobraćajnim uslovima.

15 Komentari

 1. Prelazim taj semafor kao pjesak svaki dan kad ides ka toploj 1 sve je ok medjutim povratak ka toploj dva na jednom stubu 2 dugmeta jedno je naravno za prelaz ka igalu a drugo za ka toploj 2 ali ti otkri majcin sine koji je koji nema sanse taman jedan dan odlucim da pritiskam samo jedno kad neko sa druge strane pritisne i otvori semafor i opet ne znam koje je dugme za koji pjesacki ako je neko otkrio molio bih da javi. Tako nam je svaka rabota dobro to negdje radi ali mi ne prepisemo do kraja valjda nam se zuri ili sta

 2. Evo smjernica : kada dodjete do stuba semafora pritisnite taster koji stoji na njemu i malo sacekajte. A kada se saobracaj zaustavi i upali zeleno svijetlo za pjesake – predjite ulicu.

 3. Sta da radimo mi, koji nemamo mogucnosti da obilazimo taj bijeli svijet i vidimo kako oni to rade? Aha,.. da i dalje cekamo na crvenom da bismo presli ulicu ispred kuce?!

  5
  1
 4. Kod nas evropski sistemi ne funkcionisu, seljacine smo tako da nam dzaba sve… kad bi poneko otisao dalje od Kamenara mozda bi i znali nesto. Pozdrav.

  11
  3
 5. Jeli vas sramota da vam nista, ali nista sto valja u ovom gradu, bez obzira ko je to napravio/uradio/postigao ne odgovara nego odma u napad i kritike???

  22
  40
 6. Sad pošto ste uradili nešto kako treba , objasnite to djeci i babama na našem jeziku , prostim riječima … Pokupili ste terminološke bravure , rekao bi čovjek da ste inžinjeri iz ferarija ili mercedesa

  15
  2
 7. Samo što u Evropi optički senzor kada “prepozna” pješaka upali zeleno! Vozači, samo navalite… na pješake, đake, bicikliste, motocikliste, majke sa dječjim kolicima, komunalna policija neka pojača intenzitet vozikanja šetalištem i oko grada do besvijesti… Divna nam je saobraćajna kultura, pogotovo ovih koji bi trebali da budu primjer, od parkiranja do vožnje.

  55
  6
 8. Bravo! Kao u svim evropskim vecim gradovima dozvolimo vozacima da prolaze magistralom kada nema pjesaka, a isto tako dozvolimo pjesaku da ne ceka preko pola minuta na istom semaforu. Svaka cast za inicijativu!

  37
  1

Ostavite komentar

*

code