Pješke preko granice Karasovići i Debeli brijeg na odmor u Crnu Goru

Pješke preko granice Karasovići i Debeli brijeg na odmor u Crnu Goru

6
Podijeli

U zenitu ljetnje turističke sezone, na svim graničnim prelazima su uobičajene gužve, pogotovo na najprometnijem graničnom prelazu u Crnoj Gori, Debeli brijeg.

Neuporedivo je i danas duža kolona vozila koja ulaze u Crnu Goru. Putnici su prilično nervozni, jer čekaju dva, tri sata i više. Zato se isplati pješke stići do Crne Gore, uvjeravaju nas Danijela i Goran Ilibašić iz Bosanske Gradiške. Oni rade u Štutgartu. Kao i proteklih godina avionom su stigli do aeredroma Čilipi. Imali su namjeru da opet uzmu taksi do Crne Gore i Igala. Ali, u startu je tarifa bila visoka, pa su pogodili vožnju sa dubrovačkim taksistom za 40 eura do granice Karasovići. Međutim, naišli su na zastoj i dugačku kolonu vozila.

Picerija i restoran

– Kolona je bila skoro 2 km. Taksista nam je rekao da zato važi dodatna tarifa, svaki sat čekanja 30 eura. Bilo nam je sigurnije, brže i jeftinije da idemo pješke. Sa prtljagom smo prešli skoro 4 km za manje od sata. Ponesatalo nam je samo vode. Na crnogorskoj strani smo se već lakše snašli za prevoz, a i policija nam je dala sokove iz svojih zaliha – priča nam Danijela. I zaista, vidjevši kako su došli zajapureni i ožednjeli, iz granične policije na Debelom brijegu su im ponudili okrepljenje.

Suštinski za rad granične policije ove godine nema promjena u odnosu na prethodne. Angažovan je dovaljan broj službenika, solidna je tehnička opremljenost, ali na hrvastkoj strani su zastoji, kaže nam Petar Radović, iz Granične policije Herceg Novi:

– Debeli brijeg je lani prešlo preko 2,5 miliona putnika i preko 650 hiljada vozila. Biće premašena ta cifra. U julu je veči promet putnika za 10 odsto, a vozila za 5 odsto. Međutim znatno su duža zadržavanja zbog toga što kolege u Hrvastkoj imaju obavezu ove godine da kontrolišu sva lica i vozila. To radimo i mi, ali imamo pojednostavljene procedure. Evidentiramo samo vozilo i vozača kada su duge kolone, a za turističke autobuse dobijemo već pripremljene spiskove putnika – navodi Radović.

No, uprkos devet traka osjeća se mali kapacitet ovog graničnog prelaza. Nedostaju prateći sadržaji. Ne vidimo, ili je negdje potpuno neugledan, informativno turistički punkt. Nema mjesta gdje bi turisti zastali dok su u koloni, ili kada dospiju do kontrolnog punkta, da kupe vodu, sok, neku sitnicu. Srećom postoji javni toalet na Debelom brijegu.

Gori su uslovi na Kobili, drugom manjem prelazu sa Hrvatskom i Sitnici sa BIH. Tokom jula u više navrata bila je spuštena rampa na Kobili i prelaz zatvoren zbog pada sistema, jer napajanje električnom energijom je preko agregata. Putnici se onda preusmjeravaju na granični prelaz Karasovići i Debeli brijeg. Prelazak hrvtasko-crnogorske granice se tada pretvara u višečasovnu moru.

Po jedna ulazna i izlazna traka je i na Sitnici, granici sa BIH , a promet raste. Tokom jula Sitnicu je prešlo čak 261 hiljada putnika, ili 21 odsto više i 69 hiljada vozila, ili 14 odsto više nego lani. Zato se ovog ljeta promet na Sitnici čak primako onom na Debelom brijegu.

6 Komentari

 1. PRIJE 2 GODINE SAM SA AVTOBUSOM U KOJEM JE BILO 50 KOREJACA DOŠAO NA GRANICU KARASOVIČ,JER SU IMALI IZLET ZA< KOTOR.MILICIONERU SAM DAO SPISAK PUTNIKA 2 PRIMJERAKA JER SAM PO RATU PRVI PUT IŠAO U CRNU GORU.UZEO JE OBA SPISKA I PO POVRATKU ZA DUBROVNIK JE POČELO MALTRIJANJE RADI SPISKA PUTNIKA.U 40 GODINA KAO VOZAČ AVTOBUSA NISAM TAKVI BEZUBRAZLUK DOŽIVIO A PREŠAO VIŠE PUTA CJELU EVROPU.TO MI JE ŠKOLA NIKAD VIŠE U CRNU GORU.PREVIŠE SU LJUBAZNI NA GRANICI,MESTO DA TI POMOGNU DOŽIVIŠ MALTETRIJANJE I PROBLEME OD VAŠEG SLUŽBENIKA.SVAKA VAM ČAST ALI NIKAD VIŠE U VAŠU LJEPU CRNU GORU.

 2. Nije tacno da se na HR strain duze ceka. Juce je kolana za izlaz iz CG bila do benzinske pumpe a na ulazu u HR 6 auta (vidi se na web kameri koju oni imaju – hak.hr). Na Kobilu sam onda cekao 87 minuta a kolona je bila svega nekih 25-30 auta, dok sam na Hrvatskoj strain cekao nepunih 15 minuta. Kad sam se vratio isto preko Kobile, na Hrvatskoj strain nije bilo nikoga a na CG sam cekao vise od 90 minuta.

  8
  4
 3. I niko da reaguje ? Na sitnici samo crnogorska policija pravi zastoje. Kako je kolona na ulazu u CG iz pravca Karasobića ako samo HR pravi gužve?

  17
 4. Sto se Sitnice tice , treba granicu pomjeriti malo nazad do sadasnje naplatne rampe i osposobiti je da bude ona granicni prelaz. Stvarno je sramota da uzmu mjesecno 210 000 eura za prelaz, a od toga se na relaciji meljine – sitnica ne ulozi ni 1% tog iznosa , put je blago receno katastrofa u odnosu na trebinjsku stranu koja je bolja bar za tri klase…

  52
 5. Sad ce to da se smanji kad se napravi zaobilaznica oko igala,pa polako preko mosta verige,prije toga popiju kaficu na glavnoj autobuskoj u igalu preko puta instituta…sta je u ovoj prici poenta ne razumijem da su ih castili sok ili da svi trebaju pjeske ili da treba da se rijesi ovaj problem koji se nece resiti

  31
  1

Ostavite komentar

*

code