Plakete za 22-oje bivših vaterpolista, plivača, trenera i danas vjernih Jadranu

Plakete za 22-oje bivših vaterpolista, plivača, trenera i danas vjernih Jadranu

3
Podijeli

Dok su u bazenu „Jadran“ na Škveru crnogorski reprezentativci, sa selektorom Vladom Gojkovićem, večeras imali posljednji trening pred odlazak na Evropsko vaterpolo prvenstvo, u trofejnoj sali PVK Jadran trajala je svečanost.

Za izuzetan doprinos uspjesima i afirmaciji kluba za 22-oje plivača, vaterpolista i trenera, rođenih od 1950. do 1959. godine dodijeljene su plakete.

Picerija i restoran

Dobitnici su: Mila Andrić, Darija Benusi, Ariana-Ari Mirković, Katica-Cica Trojanović, Veselin-Vesko Nikolić, Rajko Brajović, Vesko Čerović, Lazar-Buco Ćorović, Milan-Minja Musić, Predrag-Bato Stanišić, Jovan Miščević, Zoran-Zoz Mustur, Boro Mračević, Stanko Zloković, Miodrag–Mićo Pavlović, Stevan-Stevo Spaić, Dušan–Duško Sredanović, Željko-Trle Andrić, Miroslav-Miro Tomović, Veselin-Vesko Ćukovioć, Zoran-Zojka Ivanovski, Mihailo-Pećo Pečurica.

Svima koji su afirmisali Jadran zahvalio je predsjednik Skupštine PVK Jadran, Boro Mračević, podsjetivši da u trofejnoj sali s velikim poštovanjem i pijetetom čuvaju sva priznanja koje su dobili klub i njegovi članovi od osnivanja:

– Danas Jadran djeluje na više frontova, jedan je svakodnevni trening u bazenu, drugi je infrastruktura, objekat i sve ono što traže generacije koje će doći i poslije nas i treći je čuvanje tradicije i upomena na Jadran – kazao je Mračević i pozvao da svako ko ima fotografiju, dokument kada je trenirao u Jadranu dostavi za već izuzetnu arhivu kluba od 1927. godine.

Jadran je duga priča, od čak 92 godine, priča koja je složila jedan veliki mozaik, istakao je predsjednik PVK Jadran, dr Đuro Marić:

– U tom mozaiku neko je ugradio više, neko manje svoj dio života i vremena, a vi ste značajan dio svog života ugradili u Jadran. Iza vas su rezultati. I ovo što vidite danas je rezultat ogromnog napora i rada. Da bismo došli do ove infrastrukture kluba i trofejne sale, moralo je biti nešto prije – kazao je dr Marić podsjećajući na godine od osnivanja kluba do danas. Jadran je, kako je kazao prepletena priča, niko sam za sebe nije veći od Jadrana i svako je dao za Jadran onoliko koliko je mogao, ubijeđen je dr Marić.

Poželio je da se što češće sastaju bivši i sadašnji članovi kluba i prijatelji, da učestvuju u njegovim pobjedama, stasavanju i radostima koje donose nove generacije.

O vremenu prošlom, s vjerom da će „ajkule“ donijeti medalju iz Barselone

Mnogi su se bivši igrači i plivači Jadrana, predsjednici kluba, sreli na svečanosti dodjele plaketa poslije više decenija, pa je bilo i dirljivih momenata. Evo, što su nam neki od dobitnika kazali o vremenu kada su bili aktivni čalnovi kluba, o današnjem vaterpolu i izgledima za crnogorsku vaterpolo reprezentaciju na predstojećem Evropskom prvenstvu u Španiji.

Zoran-Zoz Mustur: „Potpuno se igra drugačiji vaterpolo danas od onog kada smo mi igrali. Normalno, život je drugačiji. Meni je spektakl vidjeti dobru utakmicu. Naš vaterpolo ide uzlaznom linijom. Vaterpolo je specifičan sport. Nije ga lako promovisati. Na žalost, igramo u zimskom periodu kada bazeni nisu dovoljno pripremljeni da to bude spektakl. To nam je veliki limit do ljeta. Od naše reprezentacije očekujem medalju sa Evrospkog prvenstva, na osnovu onoga što sam pratio i nakon razgovora sa Gojkovićem. Ući u borbu za medalju to bi bio uspjeh, a osvojiti to je uvijek lutrija. Jer, u konurenciji smo sa Grčkom, Španijom, Mađarskom, Hrvatskom i Srbijom.“

Stanko Zloković: „Ovaj dan je prelijep, podsjetio nas je na mladost i vrijeme naših sportskih uspjeha. Ali, to je istorija. Na sreću, Jadran je institucija, koja ne zaboravlja ni bivše igrače niti trenere, niti funkcionere. To je i garancija dugotrajnosti i opstanka, pa i kulture u jednom sportu, koji Jadran, bez sumnje, ima. Kad je riječ o reprezentaciji koja sjutra odlazi na Evropsko prvenstvo, mislim da će se naši momci boriti za medalju. Svim srcem želimo da uspiju, a svaka medalja bi bila veliki uspjeh za Crnu Goru.“

Rajko Brajović: „Svako vrijeme ima svoje. Naš vaterpolo je bio možda ljepši. Bilo je više atraktivnosti, manje zadataka, discipline…Naši vaterpolisti će u Barseloni proći, kao i uvijek, dobro, vratiće se sa jednom od medalja. Želim im puno uspjeha.“

Katica-Cica Trojanović: „Plivala sam za Jadran od 1964. do 1969. godine. Sjećam se da sam poslije druge godine treniranja kod Ivice Zubera osovojila prvo mjesto sa 1.29 na 100 m leđno. Plivala sam i u drugim disciplinama, ali mi je stil uglavnom bio leđno. Bilo je prelijepo vrijeme i oduševljena sam što su nas pozvali na dodjelu priznanja. Tu je staro društvo i sjećamo se svega. Drugaricu Dariju Benusi iz Dubrovnika nisam vidjela dugi niz godina. Drago mi je da se u ovom gradu, u Jadranu, poklanja pažnja pravim vrijednostima i odlazim punog srca.“

Veselin-Vesko Ćuković: „Najaktivniji sam u Jadranu bio od 1976. do 1980 i neke. Sasvim druga vremena i pristup sportu. Tada je više bilo druženja i provoda, danas je vaterpolo dosta profesionalizovan. Lijepo je što se klub sjetio da nam da ove plakete, koje će ostati našim porodicama. Zadovoljni smo kako klub funkcioniše u ovim teškim vremenima kada para nema. Okuplja veliki broj djece na plivanju. Najvažnije je da djeca nijesu na ulici nego u bazenu, ili na košrakaškom ili nekom drugom sportskom terenu. Anketa sprovedena u Crnoj Gori pokazala je da najviše djece iz hercegnovskih osnovnih škola ide na sport To je pohvalno. Lijep je prizor na ovom bazenu vidjeti toliko djece kako treniraju od samog jutra do uveče. Inače, na Evropskom prvenstvu u vaterpolu biće dosta jakih ekipa. Vrlo je neizvjesno što će biti, ima šest jakih reprezentacija. I svjetsko prvenstvo u fudbalu je bilo neočekivano da će se završiti ovako, pa i u vatrepolu može biti iznenađenja. Otpašće neki favoriti, neko će da iskoči…Grčka je tajni favorit. Srbija je jaka, Hrvatska ima možda najjaču ekipu, ali i Crna Gora je favorit…Sve zavisi kako će igrati, od sudija, ali i sreće“.

3 Komentari

Ostavite komentar

*

code