“PLAN B” NAJBOLJA PREDSTAVA NA SARAJEVSKOM MEFEMM-U

“PLAN B” NAJBOLJA PREDSTAVA NA SARAJEVSKOM MEFEMM-U

161
0
Podijeli

Plan B Hercegnovskog pozorišta, po jednoglasnoj odluci stručnog žirija, najbolja je predstava sinoć završenog 18. Međunarodnog festivala malih scena i monodrame u Istočnom Sarajevu.

Julija Milačić i Dušan Kovačević, takođe su po jednoglasnoj odluci, za uloge ostvarene u ovoj predstavi dobili nagrade kao najbolji glumci festivala.
Žiri je u obrazloženju istakao da Plan B Hercegnovskog pozorišta odlikuje izuzetan sklad kolektivne igre, izuzetno glumačko umijeće pretočeno u scensku hrabrost i odvažnost izuzetnih posvećenika boginje Talije. U obrazloženju za priznanje Juliji Milačić navedeno je između ostalog da je kontrolisanom ekspresijom u igri dočarala kompleksan lik žene koja je spremna na rušenje svega postojećeg da bi sačuvala porodicu, dijete zvano budućnost i život kao vrhunsku vrijednost, čak i po cijenu smrti. U obrazloženju za nagradu Dušanu Kovačeviću stoji da je u izuzetno zahtjevnom glumačkom zadatku ostvario visok stepen kreativnosti i pokazao potpuno poznavanje široke lepeze glumačkog izražavanja.
Svake godine nastojimo da napravimo korak naprijed i mislim da smo to i ove godine učinili izborom predstava kažu organizatori festivala, selektor Ljubo Božović i direktor MEFEMM-a Nedeljko Zelenović.
Za 18. MEFEMM koji je trajao od 3. do 7. decembra, prijavljeno je 37 predstava iz regiona a odabrano pet – “Divan dan” beogradskog “FaVi tetra”, “Žiranti” Narodnog pozorišta Republike Srpske, “Čaj od jasmina” Balkan novog pokreta i Pozorišta na Terazijama, “Polovnjače” Narodnog pozorišta Leskovac i hercegnovski “Plan B”.
U konkurenciji su bile i četiri monodrame, odabarne između 17 prijavljenih – Nagrađena je monodrama “Naši dani” u izvođenju Radoslava Milenkovića.
Najbolje predstave i glumce ocjenjivao je stručni žiri – predsjednik profesor i teatrolog Luka Kecman, profesor Milanka Babić, te književnik Jovanka Stojčinović Nikolić.
Glumci su i u Sarajevu napravili nesvakidašnji iskorak koji do sada nije dobio zasluženu pažnju. U Hercegnovskom pozorištu su ponosni što su napravil moćnu predstavu u odličnoj saradnji sa rediteljem Slobom Milatovićem i srećni su zbog prvih nagrada za Plan B, po tekstu Marije Čolpe.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code