Plan reorganizacije “Vektra Boke” ili bankrot?

Plan reorganizacije “Vektra Boke” ili bankrot?

1639
9
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

images_slike_gradovi_hn_objekti_hotel_plaza_rj_2Odluka o datumu glasanja za plan reorganizacije “Vektra Boke” u stečaju trebalo bi da bude donjeta najvjerovatnije sljedeće sedmice što je nadležnost stečajnog sudije, kazao je Radiju Jadran, stečajni upravnik “Vektra Boke” Sreten Mrvaljević.
– Plan je bio vraćan na doradu, zatim ponovo vraćen u Privredni sud i sada se očekuje izjašnjenje stečajnog sudije o datumu glasanja za plan reorganizacije, kazao je kratko Mrvaljević.
Sa druge strane, predsjednik Sindikata Vektra Boke, Vojin Miljanić, kaže da im je jedini cilj da sačuvaju radna mjesta:
– Radnike ne interesuje ko će da vodi sjutra tu firmu, da li će to da bude Brković ili neki novi investitor, za radnike je bitno da ostanu na svojim radnim mjestima kao i da imaju redovnu dinamiku isplate. Nadamo se i da će premijer Milo Đukanović održati riječ kada je kazao da se i on nada da će radnici sačuvati svoja radna mjesta, kaže nam Miljanić.
Radnicima su priznata tri i po lična dohotka koja im nijesu isplaćena, zatim prevoz, postoje i sudske presude za dva regresa, za dvije razlike u platama, kao i radni staž koji treba da se uplati. Treća razlika u platama nije priznata, a radnici su tražili još i jubilarne nagrade, otpremnine i godišnje odmore koji nijesu priznati što će ponovo morati u sudsku proceduru. Međutim radnici ne znaju kakva je dinamika isplate jer još nijesu vidjeli plan reorganizacije.
U lokalnoj upravi u Herceg Novom i dalje ne pristaju na program reorganizacije „Vektra Boke” u stečaju. Investitor je za osam godina izgubio svaki kredibilitet da započne investicioni ciklus i gradnju novih hotela i ne zaslužuje novu šansu, kategorični su u lokalnoj vlasti.
Zatražili su još krajem oktobra od Vlade zaštitu interesa države i opštine Herceg Novi. Jer, od 43,5 miliona eura potraživanja povjerilaca osporeno je čak 35 miliona eura, od toga i oko 1,6 miliona eura opštini Herceg Novi, što je nečuveno, ocijenili su tada predstavnici lokalne samouprave.
Opština neće prihvatiti “računicu” stečajnog upravnika, po kojoj su njena potraživanja samo 400.000 eura, umjesto 1,6 miliona eura, po osnovu poreza na nepokretnosti. Takvim postupkom ih je eliminisao iz Vijeća povjerilaca. Ukupna priznata potraživanja iznose samo 9.3 miliona , od čega Vektri Montenegro, na osnovu investiranja po osnovu investicionog ulaganja priznato 2.3, iako su bili su dužni da ulože 64 miliona eura.
Predsjednik Skupštine Andrija Radman tada je najavio da će opština kao jedan od najvećih povjerilaca pokrenuti zakonske i političke pritiske na Vladu i Vektru. Jedini izlaz je bankrot preduzeća, a onda mogućnost da se zajedno sa Vladom i povjeriocima pokušaju naći novi partneri za gradnju hotela. Čelnici lokalne uprave smatraju i da se putem bankrota i prodaje imovine, omogućava brže namirenje povjerilaca, među kojima su i radnici.
Inače, proteklu sezonu u „Plaži“, jedinom aktivnom hotelu „Vektra Boke“, “iznijelo” je 65 radnika i 23 sezonca. Od juna do septembra ostvareno je skoro 18 hiljada noćenja. Stečajci su primali 193 eura, ali su imali obezbijeđen smještaj i tri obroka.
Privredni sud Crne Gore uveo je stečaj u kompaniju Vektra Boka, biznismena Dragana Brkovića, 13. juna, zbog duga od oko četiri miliona eura koji ta firma ima prema Crnogorskoj komercijalnoj banci.

9 Komentari

 1. Kako ukućani dozvole da im neko spolja uništi kuću i dom? Vjerovatno im uđe dok oni gledaju rialiti programe i piju limunadu.A onda,jednoga dana nema više ničega.
  0  0
 2. da je TITO ZIV VLASNIK BI BIO PROGLASEN NEPRIJATELJEM NARODA- zaduzio je drzavu 300 MILIONA,UNISTIO NEKOLIKO PREDUZECA. NADAMO SE OD MILA DA CE MU RECI DA JE BILO DOSTA,DA VRATI BOKU GRADU,,KOME I PRIPADA!!!
  0  0
 3. Tacno je da je Privredni sud los. Pod jakim uticajem izvrsne vlasti. To se vidi i u stecajnim postupcima i u parnicama. Predsjednik B.J. je miljenik Predsjednice Vrhovnog suda CG, ali i vladajucih struktura. Opstina HN je sikanirana u ovom postupku. Visina lokalnih javnih prihoda je egzaktna stvar obracuna. Nema tu sta ko da ospori. Opet, s druge strane, nije u redu da Opstinu u stecajnom postupku zastupa adv. iz Pg. Pored svih pravnika i cijele sluzbe za zastupanje. Ako je trebao adv., mogao je makar da bude iz HN.
  0  0
 4. Dati ponovo šansu onima koji su uništili novski turizam,koji su opljačkali banke (200mil.eura),koji su nas 8 godina lagali,aOpština im slijepo vjerovala,ravno je zločinu.Jedino opštinski DPS ako hoće može spriječiti ovu sramnu igru Privrednog suda.
  0  0
 5. Privredni sud je mafijozna tvorevina koja je ozakonila nezakonito to jeste urusavanje ekonomije i pljacku gradjana sprovela kao zakonom dozvoljene radnje i djela.Tuzilstvo ce jednog dana procesuirat mnoga nedjela i mnoge za koje vec danas treba graditi zatvorske objekte.
  0  0

Ostavite komentar

*

code