Planiranje: Smart parking sistem, podzemne i nadzemne garaže u Novom

Planiranje: Smart parking sistem, podzemne i nadzemne garaže u Novom

4913
21
Podijeli

Parking servis D.O.O. posljednje dvije godine posluje pozitivno i solventno, a potvrdio se i kao servis građana koji imaju niz povoljnosti pri parkiranju. To je ustvrdio na pressu direktor Parking servisa, Batrić Kontić.

Od jula 2015.godine, sve građane Herceg Novog prema kojima su iz Parking servisa  imali potraživanja oslobodili su plaćanja, uveli su pola sata tzv.akademskog čekanja ili neplaćanja parkinga, formirali pravni tim i  oslobodili korisnike usluga, prema kojima se vodi sudski proces, troškova advokata.

Picerija i restoran

Kontić tvrdi i da su cijene parkiranja  povoljnije u odnosu na druge primorske gradove u zemlji i okruženju. Građani Herceg Novog imaju povlašćene parking karte, koje  mjesečno iznose 5, odnosno 10 eura u zavisnosti od zone. “Pauk“ je u nadležnosti  Komunalne policije, a sa ulica uklanjaju samo ona vozila, koja ometaju normalan protok saobraćaja. Za dva mjeseca,  uklonjeno je samo jedno vozilo, a „lisice“ odavno ne stavljaju. Pritužbi na rad Parking servisa, gotovo da nema.

Tokom Prvomajskih praznika, parking se neće naplaćivati.

Kada je riječ o parkingu na Dubravi, kojim je nekada upravljao Parking servis u prethodnoj vlasti, Kontić je objasnio da je riječ o uzurpiranoj tuđoj imovini.

– U ovom slučaju, potpisnik ugovora je bila Opština Herceg Novi i Vektra Boka, ali samo prvog ugovora. Naknadne anekse ugovora Opština nije potpisivala, Vektri nije plaćano ništa i taj sudski spor može da nas košta više desetina hiljada eura. To smo stopirali, kako se ta cifra ne bi uvećavala i vratili ono što nije naše, objasnio je Kontić.

Samostalni saradnik za saobraćaj Agencije za izgradnju i razvoj Herceg Novog, Bojan Vukićević,  kazao je da je Agencija  završila izradu parking studije, koja će poslužiti za izradu PUP-a. Ona je pokazala da je Novom neophodno 8.160 parking mjesta da bi se izbjegle sezonske gužve. Parking servis  sada obezbijeđuje samo 1.500 mjesta:

– Kada se uzmu u obzir svi parametri došlo se do zaključka o neophodnosti izgradnje parking garaža, pa je Agencija u okviru studije uradila analizu lokacija na kojima bi mogla biti izgrađena garaža. Budući da je na nekim mjestima nemoguće ostvariti veći broj parking mjesta, na tim lokacijama, kao što su naselja Topla 2, Crveni krst i kod pijace, biće uveden Smart parking sistem odnosno mini garaže koje omogućavaju smještaj većeg broja vozila.-

Finasiranje Smart parking sistema, podrazumijevao bi ugovorni odnos između Opštine, banke i stanara naselja. Nakon što ih plate, stanati će dobiti  mini garaže  u trajno vlasništvo. Orjentaciona cijena na tržištu trenutno iznosi 5.000 eura po parking mjestu, kazao je Vukićević.

Lokacije za postavljanje podzemnih i nadzemnih garaža su prostor između zgrada Opštine i Pošte, kod pijace u Igalu i na glavnoj autobuskoj stanici. Njihova izgradnja, tekla bi kroz direktno finansiranje iz Parking servisa, ali i kroz privatno javno partnerstvo.

21 Komentari

 1. Meni je jasno da se mora naplacivat parking i da se mora imat neki red al mi nije jasno dje nalaze one radnike. Pridje im stanac da ih pita kako da plati parking a oni ga ko tele gledaju dvije rijeci engleskog neznaju. Jad i nevolja eto toliko od mene mada bi imao jos toga lose da kazem
  8  2
 2. “Od jula 2015.godine, sve građane Herceg Novog prema kojima su iz Parking servisa  imali potraživanja oslobodili su plaćanja” a one koji su platili nazvali su magarcima!
  10  3
 3. Sto se tice komentara na bivseg i sadasnjeg direktora obicnom narodu to izgleda kao ona stara narodna. Prvo treba da je sramota i parking servis i komunalnu policiju sto dozvoljava parkiranje na raskrsnici i trotoaru 1 bokeske i stijepa sarenca i nezna se koliko puta se saobracaj tu zaglavi da bi se par da nekazem kojih parkiralo po ulici ispred zgrade i na trotoar. Uvjek ista vozila a za jedno znam da je od pandura pa bice zato i nesmeta.

  “SJASI KURTA DA UZJASE MURTA”
  13  7
 4. Istina boli,nemoj zamjeriti demokrati,on nije odavde,oni su ovdje gosti ,spavaju u Lighthouse ,neko ih to castio pa u prolazu vidio parking.Lijepo je doci na more u hotel o necijem trosku
  9  1
 5. Ovaj nas narod u svemu vidi kriminal,ne odgovara nam nista novo da se uradi,sve se odma gleda kroz politiku umjesto da podrze da se radi.Treba reci da u ove dvije godine imamo pola sata tolerancije.Imamo praznike da se ne placa.A sta je radio Matkovic .I nije nista od tih para uradjeno.Sada je napravljena studija lokacije.isplanirane garaze uradjeni projekti,od sredstava parking servisa.I napravice se od sredstava koji ce prihodovati parking servis.
  16  4
 6. demokrata ; kakve veze ima parking serviz sa tamarisom koliko znam to je privatni parking , bolje vidi kako cete legalizovat hotel na uscu
  17  1
 7. Prvo izbori dragi moji. Ne postoji drzava na svjetu gdje je srusen hotel da bi se napravio parking.
  Bas dobar poslovni potez ( Tamaris ). I to sve na 10 metara od morske pjene.
  18  11
 8. Kada bi vozili smart-ove ( Смарт је немачки произвођач микроаутомобила, подружница компаније Дајмлер) onda bi bilo dovoljno parking mjesta, a o smart garažama ćete nam reći kada se probudite iz predizbornog sna.
  24  6
 9. Važno je samo da su podigli porez na garaže oko 150%. Da li tu ima nečega normalnog? A da napomenem : u onom čuvenom manifestu Izbora- maslinasta brošura- na trećem mjestu ( boldirano) bilo je rješavanje parkiranja u HN. Da one dvije prve boldirane tačke ne pominjem jer ljudima koji imaju prst obraza ne služe na čast ( besplatni lijekovi penzionerima, besplatne autobuske karte u lokalnom prevozu za đake, studente i starije od 65 godina). Nije mi jasno ko uopšte za ove više može glasati.
  21  14
 10. Zbog neplacanja 5 karti, koje kostaju 2,00 eur za zutu, tj 3,00 eur za crvenu zonu, pisu kaznu na 50,00 eur i salju pozorenja prinudne naplate.. Vise kosta papir na kojem pisu upozorenja, slikanje auta, uplatnice, nego karte za parkiranje… mogli bi malo iskulirati.. drndaju te b**** za 3 eura?!! Predlog da stave u odnos broj placenih karti u odnosu na neplacene..
  9  7

Ostavite komentar

*

code