Plašite li se da budete zviždač?

Plašite li se da budete zviždač?

8
Podijeli

Odnedavno se u crnogorskoj pravnoj praksi pominje zviždač, odnosno lice koje javno upozorava na ilegalne aktivnosti, korupciju, nedolično ponašanje, kršenje zakona ili zloupotrebu službenog položaja moćnih pojedinaca. Za prijem i postupanje po prijavi u Herceg Novom je, u kabinetu predsjednika Opštine Stevana Katića, ovlašćen Miodrag Bajković:

– Kao što sudija u sportu zviždukom upozorava na nepravilno ponašanje, tako zviždač javno upozorava na ilegalne aktivnosti. Djelovanje zviždača, uglavnom, se opisuje kao akcija hrabrih pojedinaca koji iz moralnih razloga, uprkos riziku za vlastitu karijeru, odlučuju javno progovoriti o nezakonitim ili neetičkim ponašanjima nadređenih – objašnjava Bajković za Radio Jadran.

Picerija i restoran

Zviždač, u kontekstu Zakona o sprječavanju korupcije, je fizičko i pravno lice koje podnosi prijavu o ugrožavanju javnog interesa koje upućuje na postojanje korupcije.

Zviždači u Crnoj Gori su još rijetkost navodi Bajković. Tome je veoma doprinjela loša zakonska regulativa, koja bi ovim osobama obezbjedila punu zaštitu. Za Crnu Goru i države regiona zajedničko je da rade na poboljšanju statusa zviždača, ali i da je on sada daleko od zadovoljavajućeg.

– Propisima je određeno da u organima državne uprave, pravosudnim organima, organima lokalne smouprave, nezavisnom tijelu, regulatornom tijelu, javnoj ustanovi, preduzeću ili drugom privrednom društvu, odnosno pravnom licu, koje obavlja djelatnosti od javnog interesa, ovlašćena osoba koju odredi rukovodilac, odnosno direktor u okviru organizacije, ili osoba koja je stalno zaposlena na tim poslovima, mora postupati po prijavi zviždača o ugrožavanju javnog interesa koje upućuje na korupciju – obrazlaže Bajković.

Kroz namjeru da zaštiti javni interes pred pojedinačnim interesima fizičkih i pravnih lica, zakonodavac je u Zakonu o sprječavanju korupcije veoma precizno uredio način i proceduru postupanja po prijavama za ugrožavanje javnog interesa i zahtjevima za zaštitu zviždača.

Ukoliko se utvrdi da je došlo do ugrožavanja javnog interesa koje upućuje na postojanje korupcije, mišljenje ovlašćenog službenika sadrži i predlog mjera koje starješina organa, odnosno odgovorno lice u javnom preduzeću ili kod preduzetnika treba da preduzme da bi se ugrožavanje spriječilo, odnosno dok ne postane predmet krivične prijave ili drugog kažnjivog djela.

Vezani propisi su iz oblasti krivičnog zakonodavstva, o zabrani diskriminacije, o zaštiti ličnih podataka.

U Herceg Novom nema prijava, nema zviždača

Lokalna uprava u Herceg Novom nema evidenciju koliko je prijava stiglo državnim i opštinskim organizacijama u Novom, odnosno do sada nije bilo prijava zviždača, tvrdi Bajković. Inače, u praksi, zviždač u prijavi navodi element koji upućuje na korupciju, na postojanje korupcije, ili na koruptivne radnje.

– Naše je da ovlašćeno lice za postupanje po prijavama zviždača utvrdi istinitost prijave i da mišljenje da li radnje u prijavi upućuju na korupciju. U slučaju da upućuju, podnosilac ima status zviždača i na njegovo traženje pravo na zaštitu Agencije za sprječavanje korupcije – objašnjava dalje Bajković.

Prijava se može podnijeti i elektronskim putem, telefonom – ali traži se anonimnost, odnosno zaštita identiteta zviždača. Izuzetak je ako pojedinci napišu da ne žele biti anonimni. Kroz postupak se mora strogo voditi računa o dobroj namjeri zviždača.

Iako su u Crnoj Gori zviždači rezultat dugogodišnjeg procesa reformi, stepen razvoja ove institucije nije srazmjeran dužini perioda njenog postojanja, ukazuje naš sagovornik. Tome su doprinjeli loša zakonska regulativa i neprimjenjivanje postojeće. Nerazvijene institucije, pokazalo se, često radije štite prekršioce zakona, dok zviždači postaju izloženi raznim vrstama pritiska.

8 Komentari

  • Poštovani

   Griješite. “Špijun,” kako vi napisaste, potkazuje drugog (često i neosnovano), da bi sebi pribavio određenu korist ili obezbijedio kakve privilegije. Ovdje je riječ o osobama koje prijavljuju koruptivne radnje ili kakve malverzacije, koje su na štetu svih članova društva (grada, regije, države). Takođe, “zviždači” staju na stranu onih koji su u podređenom i neravnopravnom položaju, a nikako ovih drugih. Eto toliko. Ne zamjerite.

   35
   4

Ostavite komentar

*

code