“PLAVI JEZIK” NIJE BOLEST OD KOJE JE DESETKOVANA FARMA U MOKRINAMA

“PLAVI JEZIK” NIJE BOLEST OD KOJE JE DESETKOVANA FARMA U MOKRINAMA

0
Podijeli

IlustracijaU zaleđu Herceg Novog, u Mokrinama proteklih dana desetkovano je stado ovaca mještanina Pera Đurđevića.

Od stotinu koliko je tovio, uginulo je preko 15. Njegova farma je deveta u hercegnovskoj Opštini koja je bila sumnjiva zbog stočne bolesti “plavi jezik” koja napada krave i ovce.
Međutim, dvije analize krvi stoke koje su do sada urađene, pokazuju da nije riječ o “plavom jeziku”, mada konačni nalazi trebalo bi da budu poznati u srijedu ujutro, saznaje naš radio.
Od ove bolesti na području hercegnovske opštine uginulo je do sada 10 ovaca i 2 krave.
“Plavi jezik” je bolest koja napada krave i ovce, a prenosi je jedna vrsta komaraca, tako da, budući da su temperature napolju niske, čude njeni simptomi, pojašnjava za naš radio veterinarski inspektor, Zoran Zdravković, precizirajući i simptome ove bolesti:
“Visoka temperatura, otok glave, plava boja jezika odnosno cijanoda, nekroza u završnoj fazi, slinjenje, neuzimanje hrane i stoka je bezvoljna. Toga će biti sve više ukoliko temperature budu visoke, jer je onda i pojava komaraca veća, a koliko znamo zaprašivanje komaraca više se ne radi iz vazduha već sa ulice i onda jedna vrsta komaraca prenosi to oboljenje”.
Bolest nije opasna po ljude već je prenosiva samo na životinje. I vakcinisanje zaraženih životinja često nema efekta, jer je ključna otpornost, imunitet i godine starosti životinje da se izbori sa bolešću.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code