Plavi rak u našim vodama odavno, ali rijetko na jelovnicima

Plavi rak u našim vodama odavno, ali rijetko na jelovnicima

1257
0
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

Na Maloj plaži i na rijeci Bojani u Ulcinju JP Morsko dobro i Institut za biologiju mora organizuju danas prezentaciju “Komercijalne vrijednosti plavog raka”.

plavi_rak_1Nakon prezentacije naučne saradnice za demersalne resurse iz Instituta za biologiju mora, Olivere Marković, koja se bavi izučavanjem rakova, gosti će biti u prilici da degustiraju jela bazirana na mesu plavog raka.

Picerija i restoran

Callinectis sapidus-plavi rak, potiče iz Atlanskog okeana gdje naseljava estuare i plitka obalna područja. Podnosi uslove visokog saliniteta i temperature, a može da preživi niske koncentracije kiseonika. Dobar je plivač i ima veliki reproduktivni potencijal. Spada u najinvazivnije morske vrste u Mediteranu u koji je dospio putem balastnih voda.

Ovaj rak je prisutan u Jadranu već duže vrijeme, no njegova populacija se tek nedavno počela brojčano povećavati. U Crnoj Gori, plavi rak je primjećen na više lokacija, na ušću rijeke Bojane u Ulcinju, kod Jaza u Budvi i u Boki Kotorskoj, u Tivatskom zalivu.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code