PLIVAČKI MARATON-MEMORIJAL MARIO DIDO MARIĆ, OD NJIVICA DO PLAŽE BOKA

PLIVAČKI MARATON-MEMORIJAL MARIO DIDO MARIĆ, OD NJIVICA DO PLAŽE BOKA

189
0
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

Sportsko-turistička manifestacija, plivački maraton Memorijal “Mario Dido Marić” biće 34. organizovan sjutra, na standardnoj ruti Njivice – plaža “Boka”.

Plivačku svetkovinu posvećenu nezaboravnom profesoru fizičke kulture u JU SMŠ Ivan Goran Kovačić, Mariju Didu Mariću, i ove godine organizuju članovi njegove porodice, supruga Gordana i sin Marko, koji je i predsjednik Organizacionog odbora.
Dužina “staze” je 2500 m i prosječnom plivaču potrebno je 45 minuta da je savlada. Kako nam je kazao Marić, interesovanje je zaista veliko, ali tačan broj učesnika znaće tek u subotu kada se prijavljivanje završi.
“Najviše su se interesovali Rusi, jer oni kao i mi imaju taj borbeni takmičarski duh, koji nas je posljednjih godina malo usporio. Zvali su nas i plivači “Zvijezde” i “Partizana” ali ne mogu sada tačno ništa da kažem, jer nikad se ne zna do subote što sve može da se desi”, kazao je kratko Marić.
Tokom protekla dva mjeseca obavljane su intenzivne pripreme kako bi jedna od kultnih sportskih i zabavnih manifestacija u Novom bila održana u najbljem redu, a tradicija sačuvana na najljepši način. Pripremljeno je za sada i dvadesetak barki koje će prevoziti učesnike sa Škvera do Njivica, tačnije do plaže “Club hotel Riviera”.
Za 16 h najavljen je polazak učesnika i pratnje sa Škvera, u 17 h predviđeni su ljekarski pregledi na plaži hotela Riviera, dok maraton startuje u 18 h. Oko 19 h planiran je dolazak plivača na plažu bivšeg hotela Boka. Tu će tradicionalno biti dodijeljene nagrade za muškarce i žene: za I mjesta – pehari, medalje i po 200 eura, za II mjesta 100 eura i medalje, i za III mjesta 50 eura i medalje. Takođe, najstarijem i najmlađem učesniku maratona biće dodijeljene utješne robno-novčane nagrade. Za sve plivače obezbijeđeni su i diplome, suveniri i sendviči.
Generalni sponzor manifestacije je Opština Herceg Novi, koja je obezbijedila 2.500 hiljade eura, dok su ostalo obezbijedili brojni sponzori i prijatelji manifestacije.

Picerija i restoran

KAKO JE POČELO?

Maraton na relaciji Žanjic-Igalo pliva se od 1980. godine i predstavlja nastavak tradicije u Herceg Novom, koja je započela prije II svjetskog rata, kada se plivao na relaciji Rose – Herceg Novi.
Ova plivačka svetkovina posvećena je profesoru Mariju Didu Mariću, koji je ovaj maraton oživio osamdesetih godina prošlog vijeka. Memorijalni maraton se posljednjih godina organizuje na potezu Njivice-Škver.
Supruga pokojnog profesora fizičke kulture, Dida, Gordana Marić, se sjeća:
– Moj suprug je 1980. godine sa svojim prijateljima, entuzijastima koji su bili vezani za more, odlučio da napravi jedan mali maraton, da se prepliva taj kanal od Žanjica do Herceg Novog. Zaista je bilo lijepo vidjeti veliki broj plivača koji su učestvovali na tom prvom maratonu, a poseban je osjećaj zadovoljstva što se taj broj povećavao iz godine u godinu. Maraton je i za njegovog života bio veliki događaj, koji mi kao porodica, zajedno sa prijateljima i sponzorima, održavamo u znak sjećanja na njega – kazala je za naš radio Gordana.
“Maraton naravno za nas ima posebnu sentimentalnu vrijednost i drago nam je da smo uspjeli da ga održimo i u godinama kada nije bilo nimalo lako, ali tradicija se nije prekinula, i naravno da smo zbog toga ponosni”, dodao je Didov sin, Marko.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code