“PO MJERI” POSLODAVACA 400 NEZAPOSLENIH OBUČAVAĆE SE ZA SEZONSKI RAD

“PO MJERI” POSLODAVACA 400 NEZAPOSLENIH OBUČAVAĆE SE ZA SEZONSKI RAD

118
0
Podijeli

Zahvaljujući pilot programu pripreme radnika na sezonskim poslovima, sklopljeni su ugovori o pripremi kandidata sa 72 poslodavca za 400 nezaposlenih lica – navode iz Zavoda za zapošljavnje Crne Gore.

Riječ je o programu koji je kreiran na inicijativu turističke privrede i podrazumijeva obuku nezaposlenih lica po mjeri poslodavca, koju finansira Zavod i njihovo zapošljavanje.
Naime, u februaru je raspisan Javni poziv za učešće poslodavca u ovom pilot projektu. Mogli su da se prijave svi poslodavci koji imaju kadrovskih potraživanja, a nisu mogli doći do kadrova redovnim putem. Pri tom se ne misli na licencirane programe obuke, koju Zavod realizuje u saradnji sa licenciranim izvođačima, već na obuke koje su poslodavci sami kreirali, shodno potrebama i izvode ih sa vlastitim kapacitetima u svojim prostorima.
Trajanje obuke je od jednog do tri mjeseca, zavisno od složenosti i zahtjeva radnog mjesta. Obuka se izvodi prije glavne turističke sezone, a poslodavci su u obavezi da nakon obuke, zaposle ova obučena lica, u periodu sezone.
Inače, i ove godine biće aktivan projekat “Zaposlimo naše mlade na sezonskim poslovima”, kako bi što veći broj mladih, studenata i đaka našlo posao i kako bi bili podrška turističkoj privredi.
Poslodavci koji zapošljavaju mlade do 25 godina u periodu od 1. juna do 30. septembra mogu ostvariti pravo na subvencije u iznosu od 100 ili 80 eura.
– Zajednički cilj ovih projekata, kao i ostalih aktivnosti koje sprovodimo jeste povećanje zapošljavanja domaće radne snage – navode iz Zavoda.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code