Pobratimili se kineski He Jin i Herceg Novi: Daleko, a mogu biti...

Pobratimili se kineski He Jin i Herceg Novi: Daleko, a mogu biti “srce do srca”

17
Podijeli

Sporazum o prijateljstvu i saradnji između Herceg Novog i kineskog grada He Jina svečano su potpisali u Titovoj vili u Igalu gradonačelnik ovog kineskog grada, Zhao Jianxi i predsjednik novske Opštine, Stevan Katić.

Potpisivanje ovog „pobratimskog“ sporazuma označilo je formalizaciju već uspostavljenih odnosa dva grada, jer je Pismo namjere delegacija Opštine Herceg Novi potpisala još u decembru 2017. godine, za vrijeme posjete He Jinu.

Picerija i restoran

Posebnu uzahvalnost za uspostavljanje prijateljske veze Opština duguje prvom sekretaru Ambasade Narodne republike Kine, Xinsheng Wangu.

Prvi čovjek He Jina, Zhao Jianxi nije krio oduševljenje tradicijom i turističkim potencijalima Herceg Novog, kojeg je sa delegacijom obišao juče u popodnevnim časovima, dok su  jutros bili u obilasku Instituta, sa kojim očekuje punu saradnju.

– Prije 1400 godina u Kini je živio jedan veoma poznat pjesnik. On je zapisao: Iako smo jako daleko, možemo biti kao srce do srca. Predsjedniče Katiću, pozivam Vas i vaše prijatelje da ponovo dođete u He Jin – kazao je on.

Potpisivanje ovog Sporazuma važan je korak ne samo za dva grada, već uopšte za učvršćivanje odnosa dvije zemlje i približavanje dvije kulture, kazao je predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić.

– U trenutku kada su politički, ekonomski i kulturni odnosi naše dvije zemlje veoma intenzivni, siguran sam da je povezivanje na lokalnom nivou pravi korak. Partneri iz Kine prepoznali su Herceg Novi kao atraktivnu destinaciju sa bogatim kulturnim nasljeđem, a tehnološki i razvojni resursi koje Hi Jin ima veoma su interesantni nama kao gradu u razvoju. Sa partnerima iz Kine razmijenjujemo utiske i ideje, upoznajemo ih sa aktuelnostima i planovima, namjereni da kreiramo projekte koji će biti na korist i zadovoljstvo građana oba grada – navodi Katić.

On je istakao da će Opština Herceg Novi dati puni doprinos saradnji sa He Jinom, jer su u lokalnoj upravi svjesni da je prekogranična saradnja snažan implus razvoju grada, a otvorenost i razmjena ideja i iskustava su principi kojih se treba držati kao osnova demokratskog, savremenog načina upravljanja.

Nakon koktel druženja koje je upriličeno poslije potpisivanja Sporazuma, delegacija iz Kine posjetiće Sportski centar Igalo, hotel Play, kao i manastir Savina. Agenda je kreirana prema onome što je bio fokus dosadašnjih razgovora, a to je saradnja u oblasti zdravstvenog turizma, sporta, kulture i obrazovanja.

Potpisivanju „pobratimskog“ sporazuma prethodilo je prikazivanje kratkog dokumentarnog filma o industrijskim i ekonomskim potencijalima He Jina.

Razmijenjeni su i pokloni,  Katić je Zhao Jianxiu darovao gusle, ručni rad jednog crnogorskog majstora, kao i knjigu prof. Lazara Seferovića „22 sage o kulturnom blagu“. Gradonačelnik ovog kineskog grada uručio je predsjedniku Opštine, Stevanu Katiću veliki svitak sa stihovima na kineskom jeziku.

17 Komentari

 1. Samo bahato,skupo i bezobrazno,gori ste od DRPS-a,koliko nas je kostala ova vasa ekskurzija,pokloni,ruckovi,ziva muzika i ko zna sta sve ne,neka se objavi ako ih nije sramota!

  11
  1
 2. Interesuje me je li ovo pocetak saradnje Demokrata i DPSa…ili je gospodja Rajovic naplatila opstini koriscenje Titove vile i radnika Instituta za servis?

  9
  3
 3. Novljani dodjoste na moje.
  Presjednik pokloni Crnogorske gusle.
  No sto bi drugo.
  Drago mi je da ste se Vi sa prefinjenim ukusom složili da je to naj originalniji poklon grada Novog !!!!

  15
  7
 4. Da li ce neko dati informaciju koje je ovo bratimljenje po redu,kakvi su odnosi sa bretskim-prijateljskim gradivima,odrzavaju li se ikakvi kontakti sa nekima od njih pa,na kraju,a trebalo je na pocetku,kakvi su efekti i u kojoj sferi?Podrzavam ovakve relacije ali one moraju i da se odrzavaju i valorizuju.Ako toga nema,cemu.Ovako svaka nova vlast se bratimi i nece ni da cuje za one koji so to prije njih radili.

  23
 5. Neki dan sam bio u Kotoru, bas kada je doplovio kruzer sa kineskim turistima.U momentu su preplavili stari grad. Hoce li ovo bratimljenje posluziti samo da bi “gradski oci i poocimi” vizitali Kinu ili su dogovorili da koji kruzer dovede Kineze i u Novi?

  20
  2
 6. Blago nama. Dobro je što na Marsu ili Veneri nema naselja. Ja mislim da bi se ovi naši i tamo bratilili. Lako im je živjeti o našem trošku i porezima.

  22
  3
 7. Jos bratimljenja, jos putovanja i rucaka o trosku gradjana. Grad se raspada, Cistoca nema kamione al za putovanja i doceke ima :))

  27
  6

Ostavite komentar

*

code