Počast poginulim mornarima u Đenovićima

Počast poginulim mornarima u Đenovićima

919
2
Podijeli

pobuna_mornara_1918Tradicionalnom manifestacijom pod nazivom “Dan sjećanja – Đenović 2016.”, danas će u 15.30 h biti odata počast poginulima u pobuni mornara u Boki 1918. godine.
Predviđena je pozdravna riječ predsjednika MZ Đenovići, kao i predaja raporta i počasna smotra Odreda Bokeljske mornarice 809, predsjednice opštine Herceg Novi.
U defileu kroz mjesto nastupiće Mjesne muzike Đenovića i Bokeljske Mornarice 809 – Podružnice Herceg Novi, sa gostima. Kod kuće Vrankovića, biće polažen vijenac.
– Takođe kod zgrade Mjesne zajednice Đenovići vijenac u more položiće ambasadorka Poljske Irena Tatarzyńska. Treći vijenac na spomen obilježje poginulim Đenovčanima u NOR-u, koje se nalazi na zidu Mjesne zajednice Đenović, polažiće predsjednica opštine Herceg Novi. Kao i ranijih godina u manifestciji učestvuju Opština Herceg Novi, Mjesna zajednicu Đenovići, Mjesna muzika Đenovići, Bokeljska mornarica 809 – Podružnica Herceg Novi i gosti.-najvljuje predsjednik Podružnice, dr Miroslav Marić.
Podsjećamo da je pobuna mornara u Boki počela 1. februara 1918. godine, u podne, na brodovima „Sankt Georg” i „Gea”. Tada je oko 6000 mornara austrougarske ratne flote pobunom preuzelo zapovjedništvo. Istakli su crvene zastave na oko 40 brodova u zalivu Boke Kotorske, ispred Đenovića, gdje je bio stacioniran najveći broj brodova.
Pobunjeni mornari ustali su protiv osvajačkog rata, koji su vodile Njemačka i Austro-Ugarska protiv Slavena, buneći se protiv uslova života na ratnim brodovima, ohrabreni velikom Oktobarskom revolucijom.
Posadu su činili pomorci različitih nacionalnosti. Ubrzo su u Boku upućeni bojni brodovi, razarači i torpiljarke kako bi spriječili pobunu, pa je pobunjenim mornarima postavljen ultimatum o predaji 3. februara. Istog dana uhapšeno je 500 pobunjenih mornara. U zatvoru je umrlo 10-ak mornara, tokom pobune poginulo ih je dvoje, a ostali su osuđeni na dugogodišnje zatvorske kazne.
Četvorica mornara i to troje Hrvata – Mate Brničević iz Krila Jesenica kod Omiša, Antun Grabar iz Poreča, Jerko Šišgorić iz Žirja kod Šibenika i Čeh František Raš, koji su vodili pobunu osuđeni su na smrtnu kaznu i strijeljani su 11. februara u Škaljarima, Kotor.
Prije nego što su odvedeni na strijeljanje u kotorskom zatvoru ispovjedio ih je don Niko Luković. Na pročelju zatvora se nalazi spomen-ploča postavljena u znak sjećanja na vođe ustanka mornara u Boki 1918. godine.

2 Komentari

Ostavite komentar

*

code