Počela 9. Specijalna olimpijada u Zelenici: Druženje i takmičarski duh djece sa...

Počela 9. Specijalna olimpijada u Zelenici: Druženje i takmičarski duh djece sa teškoćama u razvoju

616
1
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

Oko 150 učesnika okupilo se na devetoj Specijalnoj olimpijadi u OŠ Ilija Kišić, u Zelenici, koja je opet domaćin djeci sa intelektualnim poteškoćama u razvoju. U lijepoj i ukrašenoj fiskulturnoj sali, prepunoj učenika, roditelja, prijatelja škole, predstavnika institucija i ustanova uz prigodan program otvoreni su deveti sportski susreti.
9-specijalna-olimpijada-zelenikaSvečano postrojeni takmičari iz škole domaćina, OŠ »Jugoslavija» iz Bara, OŠ»Dušan Bojović» iz Nikšića i Dnevnih centara iz Pljevalja, Bijelog Polja, Nikšića, Berana, Dječijeg doma «Mladost» iz Bijele i resursnog centra «1.Jun» iz Podgorice , zajedno su sa horom i prisutnima pjevali himnu i dali obećanje da će postići dobre rezultate.

Predsjednik Specijalne olimpijade Crne Gore, Aleksandar Vuksanović objašnjava da je obuhvaćena cijela mreža podrške djeci sa intelektualnim poteškoćama.

Picerija i restoran

–      Specijalna olimpijada je jedinstven događaj u Crnoj Gori, a sport je najlakši način da se integrišu svi, jer ne poznaje nikave barijere.

Direktor OŠ Ilija Kišić očekuje uspješnu manifestaciju, takmičenja u stonom tenisu, fudbalu, košarci, kao i okrugli sto za efikasniju podršku djeci. Specijalna olimpjada je kruna takmičenja koja se tokom godine organizuju u 5 sportova-za djecu sa intelektualnim smetnjama. Jedan je od najznačajnijih događaja u Crnoj Gori na planu inkluzije i mogućnosti lica sa smetnjama u razvoju.

Roditelji ocjenjuju da je ovakav skup veoma značajan, jer, kako kaže Danica Krivokapić, djeca izlaze iz kuća, druže se, sretna su.

U ovoj školi su uspjeli da kroz specijalno vaspitanje i sportske susrete, omoguće svakom djetetu napredak i pomognu u osposobljavanju za obavljanje poslova iz svakodnevnog života (higijena, prehrana, kretanje, druženje, putovanje, ponašanje u različitim društvenim uslovima). Rezultati postignuti na prethodnih osam Specijalnih olimpijada, svrstavaju zeleničku školu u red najuspješnijih u ovoj branši.

U OŠ Ilija Kišić u tri grupe rade sa djecom koja imaju poteškoće.

Inače, najbolja ekipa na ovogodišnjoj Specijalnoj olimpijadi učestvovaće na specijalnim zmiskim olimpijskim igrama u Austriji, u martu iduće godine.

Specijalna olimpijada organizovana je uz podršku Ministarstva prosvjete i Opštine Herceg Novi.

1 komentar

Ostavite komentar

*

code