Počela da radi prva kompostana za Boku Kotorsku i Budvu

Počela da radi prva kompostana za Boku Kotorsku i Budvu

1582
3
Podijeli

otvaranje Kompostane 280316 1Na lokalitetu preduzeća Komunalno d.o.o Kotor u Kavču ozvaničen je rad prve kompostane za četiri primorske opštine. Državna sekretarka u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Daliborka Pejović, u prisustvu predsjednika opštine Kotor dr Aleksandra Stjepčevića i predsjednika opštine Tivat Ivana Novosela, kao i direktora komunalnih preduzeća opština učesnica, te drugih  zvanica, otvorila je postrojenje za preradu zelenog otpada u humus.

Oprema za kompostiranje zelenog otpada nabavljena je kroz projekat „Uspostavljanje kompostiranja i selektivnog odlaganja otpada u opštinama Kotor, Tivat, Budva i Herceg Novi“. Realizovali su ga  JKP Kotor u saradnji sa komunalnim preduzećima četiri Opštine i NVO EkoCentar DELFIN u okviru programa „Inter-Municipal Development Grants Programme IPA 2011 Support to Local Self Government Reform III“.

Picerija i restoran

Osnovni zadatak ovog projekta je uspostavljanje kompostane i primarne selekcije otpada u projektnim opštinama sa ciljem da se ojača međuopštinska saradnja i unaprijedi stanje životne sredine. Realizacija projekta će svakako unaprijediti kvalitet života stanovnika i obezbijediti optimalno i održivo upravljanje otpadom u primorskom regionu. Ukupni budžet projekta je 443.427 eura u čemu su čestvovali Delegacija EU sa  70.96%, Ministarstvo finansija CG sa 18% i partneri sa  11.04% sredstava.

otvaranje Kompostane 280316Ne krijući  zadovoljstvo što, kako je sama istakla „otvara konkretne projekte, a manje priča o strategijama i akcionim planovima“, državna sekretarka Pejović  je istakla da se ovim današnjim činom ulazi u  novu fazu promišljanja i djelovanja u okviru politike zaštite životne sredine i komunalnog razvoja. Potencirala je kao prioritet decentralizaciju u oblasti komunalne politike, kao i davanje šanse prevashodno građanima i onima koji odgovorno vrše vlast da uvaže njihove zahtjeve i potrebe. To znači stvarati uslove da je što manje otpada u našem okruženju, „da ga što manje stvaramo da bismo ga potrošili, nego da ga stvaramo da bi bio naš resurs“ – kazala je Pejović.

3 Komentari

  1. Meni otpad trune po baštini,jer smo tako navikli da ga koristimo,tako da ga ne bismo prodavali za sad.Za cvijeće i rasad je idealan kad se prekopa.
    0    0

Ostavite komentar

*

code