POČELA ISTRAGA NA BRODU „SOUTH RIVER“ – STEČAJCI BIJELE REVOLTIRANI NAVODIMA PRIVREDNOG...

POČELA ISTRAGA NA BRODU „SOUTH RIVER“ – STEČAJCI BIJELE REVOLTIRANI NAVODIMA PRIVREDNOG SUDA

82
0
Podijeli

Na kapiji Jadranskog brodogradilišta Bijela, za razliku od prethodnih 40-ak dana, bez masovnog okupljanja bivših radnika.

Bijelski stečajci su se kratko zadržali, propustili radnike Trening centra Azalea, Jadroagenta i bivše rukovodioce Brodogradilišta. Stečajni upravnik Žarko Ostojić, kome je Privredni sud odbio ostavku, nije se pojavio. Međutim, propustili bi, kako kažu i njega, jer dva dana su čekali da počne istraga na italijanskom brodu South river.
Predstavnici kriminalističke policije i inspekcija za sigurnost plovidbe Lučke kapetanije razgovarali su jutros sa kapetanom i posadom broda oko incidenta koji se dogodio 10. avgusta. Tada je neko napunio tankove sa balastnim vodama i zatvorio tankove, pa je umalo došlo do potonuća doka i broda sa 500 tona nafte. Ogromna havarija i ekološka katastrofa izbjegnuta je zahvaljujući brzoj reakciji radnika koji su došli i tog dana u 7 sati umjesto na posao na protest. Iz policije i Lučke kapetanije odbili su da daju bilo kakve izjave, dok se ne završi istraga.
Radanici vjeruju da su spasili kompaniju i čitav predio velike katastrofe. Prema priječima predsjednika Sindikata, Mladena Krivokapića, zato su revoltirani i ne mogu da shvate da ih u Privrednom sudu, sudija Jovanić, optužuje za opstrukciju i za ugrožavanje imovine i životne sredine, u obrazloženju odbijene ostavke Žarka Ostojića.
– Smatramo da izjava gospodina Jovanića apsolutno nije na mjestu, ona je poluucjenjivačka. Da nismo reagovali 10. avgusta pitao bih vas onda šta bi bilo da je otišlo u more 500 tona nafte, da li bi ijedan ozbiljan investitor došao u Crnu Goru za pet godina. Postvaljam pitanje ko je spriječio katastrofu, Jovanić iz Podgorice ili nesavjesni radnici kako nas on naziva, koji opstruiraju rad – ističe Krivokapić.
On dodaje da radnicima svako jutro govori da mogu da počnu da rade ako žele, ali oni i dalje to odbijaju nadajući se pozitivnom ishodu pregovora, koji su, kako nezvanično saznajemo, nastavljeni danas u Podgorici. Radnci su svjesni da nikom ne odgovara da se pravi ogromna šteta zbog „zarobljenih” brodova, koji čekaju završetak remonta i da isplove. Na gubitku su, kaže nam Krivokapić i oni jer ne rješavaju svoj status i država, kao i stečajni upravnik. Ono što bi u ovom momentu moglo da „prelomi” jeste dogovor oko promjene kolektivnog ugovora radi isplate otpremnina. Jer u Ministarstvu insistiraju na socijalnom programu, a stečajci na kolektivnom ugovoru.
Ujutru su radnici odlučili da opet pođu do opštine i upoznaju novu predsjednicu Natašu Aćimović sa svojim problemima i stanjem u Brodogradilištu.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code