POČELA PETOGODIŠNJA KAMPANJA „UGASI MOTOR“

POČELA PETOGODIŠNJA KAMPANJA „UGASI MOTOR“

64
0
Podijeli

Na graničnom prelazu Debeli brijeg i na trajektnom prelazu Kamenari-Lepetani počela je kampanja “Ugasi motor”, koju je inicirao Centar za održivi razvoj i Ministarstvo turizma, u saradnji sa Opštinom Herceg-Novi.

Ona je prvenstveno namijenjena vozačima koji se na tim lokacijama zadržavaju duže od 10 sekundi.
Kampanja će trajati do 2020. godine, a Crna Gora je začetnik ovakvih akcija u regionu. Sve je dio projekta „Razvoj niskokarbonskog turizma u Crnoj Gori”, koji finansira Globalni fond za zaštitu životne sredine, u ukupnoj vrijednosti od tri miliona dolara – saopšteno je na press-u u Parku Boka iz Centra za održivi razvoj.
Predstavnica Centra, Jelena Janjušević je naglasila da cilj kampanje nije samo spriječavanje zagađenja životne sredine, već i da kod posjetilaca ostavimo kvalitetniji turistički utisak.
– Automobili proizvode velike količine gasova štetnih za zdravlje i životnu sredinu, a gašenjem motora ostvaruju se određene uštede u potrošnji i emisiji gasova sa efektom staklene bašte. Ostvaruju se i značajne uštede u potrošnji goriva, kazala je Janjuševićka i napomenula da je Crna Gora, otpočinjanjem ove kampanje, postala dio šire zajednice gdje ovakve akcije postoje već duži niz godina.
Kampanja će vremenom obuhvatiti i parkinge i benzinske pumpe.
– Činjenica da je Herceg-Novi grad koji je okružen bajkovitom prirodom”, sve nas obavezuje da sprovodimo politiku zaštite životne sredine i održivog razvoja, kao i mjere energetske efikasnosti, kazao je na promociji ovog ekološkog projekta sekretar Sekretarijata za prostorno planiranje, izgradnju, komunalne djelatnosti i zaštitu životne sredine Mladen Kadić.
On je podsjetio da Herceg-Novi ima dvije neuralgične tačke: granični prelaz Debeli brijeg i trajektni prelaz Kamenari. Apelovao je na građane, ali i na sve one koji se zadržavaju na tim mjestima, da ugase motore kako bi smanjili emisiju štetnih gasova.
Iz Ministarstva unutrašnjih poslova, sektora granične policije su poručili da se sa zadovoljstvom pridružuju kampanji „Ugasi motor”, uz apel građanima da podrže akciju i ugase motore ukoliko se zadržavaju duže od 10 sekundi.
Mladi novski vaterpolista PVK „Jadran” Stefan Vidović takođe se pridružio ovoj globalnoj ekološkoj inicijativi, jer smatra da će ona imati velikog uticaja na zaštitu životne sredine. S obzirom da je ovo prva i jedina akcija ovog tipa u ovom djelu Evrope, on se nada da će se proširiti i da će imati veliki odjek u javnosti. U planu je da kampanja vremenom obuhvatiti parkinge i benzinske pumpe.
Vidović i predstavnici Centra za održivi razvoj dijelili su promotivni materija, a u Parku Boka nastupili su legendarni „Egzodusi”.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code