Počela proizvodnja hercegnovskog piva: Jeste li probali “Blondu” i “Porter”

Počela proizvodnja hercegnovskog piva: Jeste li probali “Blondu” i “Porter”

16
Podijeli

Novljani i njihovi gosti s kraja stare i na početku Nove godine, konačno imaju priliku da probaju prve litre takozvanog kraft piva, odnosno zanatskog piva iz Male novske pivare.

Iako je početak rada male fabrike za proizvodnju najavljen za kraj avgusta i septembra prošle godine, ona je zvanično počela s radom polovinom decembra.

Picerija i restoran

Jedan od vlasnika pivare i direktor preduzeća Alepivo DOO, Siniša Kostić priča nam da je početak odložen, jer dobavljač nije na vrijeme isporučio filter za pročišćavanje piva.

– Duže od mjesec smo ga čekali. Već sam najavio da će pivo biti filtrirano, pa bi bilo neprofesionalno da smo izašli na tržište sa nefiltriranim pivom. Inače, u proizvodnji, dosta gubitaka imamo na tom filteru, jer nismo mogli da nabavimo sredstva koja se koriste. To su sredstva za bolje taloženje kvasca u fermentaciji i sredstva za bistrenje. Imali smo ogromne gubitke i već od samog starta nismo mogli da zadovoljimo potražnju – objašnjava on.

Iako je sistem za proizvodnju rađen po narudžbi, kad se radi nešto novo proizvođači često negdje pogriješe, priča Kostić, pogotovo što je oprema uvezena iz Kine. Problemi su se pojavili na uređajima, ali uz dobru organizaciju sve je riješeno, kvarovi su sanirani i proizvodnja je krenula.

– Iznenađujuće dobro prolazi i svijetlo i tamno. Pogotovo što smo tamno planirali da naparvimo samo tri ture. Jer, nisam vjerovao da će ljudima da se dopadne taj ukus. Međutim, tamno pivo je krenulo da prolazi bolje od svijetlog. Mada sada već je jedan dan veća potražnja za tamnim, drugi za svjetlim – priča Kostić.

Posao u ovoj fabrici se polako zahuktava, pa se Kostić nada da će uskoro doći do količne od oko 400 do 450 litara po turi, odnosno oko 900 litara piva sedmično. Kako je kazao, pivara ima kapaciteta i za tri sedmične ture, ali za sada će, ipak, raditi samo dvije, dok “posao ne postane rutina”.

Prva piva Male novske pivare, svjetlo nazvano „Blonda“ i tamno po imenu „Porter“ zvanično su promovisana 21. decembra u pabu Got, a reakcije Novljana su bile pozitivne, otkriva Kostić. Pivo se može konzumirati u nekoliko novskih ugostiteljskih objekata, po cijenama sličnim industrijskim pivima.

U proces proizvodnje odnedavno se uključio i suvlasnik, Mirko Žmukić, pa u kompaniji za sada ne razmišljaju o dodatnom zapošljavanju.

– Ambicije su nam da najprije postignemo maksimum proizvodnje, koji smo u startu planirali. A nakon toga eventualno malo proširenje, po jedan tank, odnosno jedan fermentator i jedan tank za taloženje piva – kazao je Kostić.

U Maloj novskoj pivari proizvodi se ejl pivo, odnosno vrsta piva koja je nekad pravljena u Evropi. Bio je to prvobitni stil u pivarstvu, dok nije izmišljeno hlađenje, nakon čega se pojavilo i lager pivo.

Za proizvodnju piva Kostić i Žmukić koriste 4 osnovna sastojka, po takozvanom njemačkom Zakonu o čistoći piva iz 16. vijeka: kvasac, ječmeni slad, hmelj i vodu. Bez konzervansa, kukuruzne krupice ili nekih vještačkih enzima. Sve sirovine uvoze iz Njemačke, iz jedne od najstarijih sladara u Evropi – Vajerman iz Bamberga.

16 Komentari

 1. Браво момци. Једна замјерка, не требали, него морали сте дати име на своме језику. Нек назив типичан за своје поднебље.

  5
  2
  • KO
   Ne sekiraj se zna se ko stavlja minuse.
   Dežurni po pottalima.
   Čiji šefovi imaju kravatu.
   I to lijepe boje.
   Nadam se da ti ova zahonetka nije teška.

   8
   2
 2. Napokon vijest iz Herceg Novog da neko nešto proizvodi! Svaka čast momcima. Do sada su vijesti u Novoj Godini ko je koga zaposlio u Opštinini ili nekoj od firmi gdje zapošljavanja idu po političkoj liniji. Imamo administraciju “lezi ‘lebe da te jedem” koja živi na grbači građana a za uzvrat uništava grad na svakom koraku i troši nemilice sredstva na promašene projekte i nekvalitetnu ponudu i sanjaju kako ćemo jednog dana biti kao Jagodina. Još jednom čestitke za pivaru i nadu da još ima entuzijasta i optimista a očigledno i sposobnih sa vizijom u bolje sutra u našem gradu.

  78
  5

Ostavite komentar

*

code