Počeli Dani nordijskog filma: Snažna veza među malim državama u praksi daje...

Počeli Dani nordijskog filma: Snažna veza među malim državama u praksi daje blagostanje

0
Podijeli

Projekcijom švedskog filma “Ne žali za mnom”, reditelja Mansa Marlinda i Bjorna Stejna, u Dvorani Park je sinoć otpočeo četvorodnevni festival “Dani nordijskog filma”. Manifestacija je dio programa povodom obilježavanja Dana oslobođenja Herceg Novog, u organizaciji JUK Herceg Festa.

Zamjenik ambasadora Kraljevine Švedske, Joakim Vern, otvarajući festival, naglasio je značaj međusobne saradnje nordijskih zemalja u kulturi uopšte, naročito u kinematografiji:
“Dani nordijskog filma je još jedan rezultat za nas izuzetno značajne saradnje. Kao mala država, suočavali smo se sa brojnim izazovima i pritiscima tokom čitave istorije. Imali smo ratove po nekoliko stotina godina. Ipak snažna veza između naših naroda, osjećaj zajedničkih interesa i naša iskustva kao male države, doveli su do stvaranja formalne nordijske saradnje. Istorija i trenutna situacija pokazuju vrijednosti i vrijednosti ove saradnje. Naš glas je jači na međunarodnoj sceni, razvojna ideja stimuliše održiva rješenja, a razmjena najboljih praksi njeguje blagostanje”, kazao je Vern.

Picerija i restoran

Savjetnica predsjednika Opštine, Tamara Vujović, kazala je da je festival plod saradnje Opštine i ambasada 4 nordijske zemlje:
“Građani tog dijela Evrope česti su gosti u Herceg Novom, ali naša publika nema puno prilike da gleda skandinavske filmove. Film je sjajan način da bliže upoznamo kulturu nordijskih naroda, njihovu estetiku i mentalitet. Vjerujem da ćemo se tokom narednih dana još bolje povezati i razumjeti, što će ovu manifestaciju učiniti ne samo danima filma, već i danima prijateljstva”, poručila je Vujović.

Filmski kritičar, Vuk Perović, osvrnuo se detaljnije na savremene autore i glumačke zvijezde nordijskog filma, naglašavajući da kinematografija u Skandinaviji ima dugu i bogatu tradiciju, koja je posljednjih godina u ekspanziji:
“Kada govorite o nordijskom filmu, najlakše je početi od Bergmana ili Karla Teodora Draera. S druge strane, neko ko izuzetno voli film, želim da vjerujem da su oni već odavno naši, dakle, na jednak način pripadaju cijelom svijetu kao što pripadaju Švedskoj ili Danskoj. Slična stvar je danas sa Larsom fon Trirom ili Nikolasom Windingom Refnom. Imao sam priliku i drago iskustvo da se sretnem sa savremenim jako bitnim autorima koji pripadaju nordijskoj kinematografiji. Imao sam čast da radim intervju sa Trine Dirholm, jednom od najvećih danskih glumica, zatim sa Mikaeleom Persbrandtom, švedskim glumcem koji je sa Trine Dirholm igrao u jednom od najboljih filmova u posljednjih dvadesetak godina “U boljem svijetu”, rediteljke Suzan Bird. Uz njih i sa švedskim glumcem Stelanom Skarsgordom, koji je nama nekako najpoznatiji”, kazao je Perović.

Nakon filma “Ne žali za mnom”, uslijedila je projekcija “Da skratimo priču”, reditelja Meja el Tihua.

Festival, koji će trajati do 8. Oktobra, obuhvatiće osam filmskih projekcija švedske, norveške i finske kinematografije.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code