Crna Gora dobila predsjednika Mila Đukanovića u prvom krugu

Crna Gora dobila predsjednika Mila Đukanovića u prvom krugu

55
Podijeli

Završeni su treći predsjednički izbori od obnove nezavisnosti Crne Gore na kojima je 6 kandidata ubjedljivo pobijedio lider DPS-a, Milo Đukanović.

Na osnovu 100 odsto obrađenog uzorka, CDT saopštava da je Milo Đukanović osvojio 53,8 odsto, Mladen Bojanić 33,5 odsto, Draginja Vuksanović 8,3, Marko Milačić 2,7, Hazbija Kalač 0,8, Vasilije Miličković 0,4 i Dobrilo Dedeić 0,4 odsto.

Picerija i restoran

U prvom obraćanju novi predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović je kazao da su ispunili obećanje tokom kampanje i pobijedili u prvom krugu, što znači podršku putu Crne Gore ka Evropskoj uniji.

“Ubijeđen sam da nećemo iznevjeriti očekivanja građana i da ćemo u narednih pet godina napraviti taj završni korak”, poručio je Đukanović cijeneći entuzijazam, lojalnost i posvećenost građana, srećan što, kako je kazao, razumiju da će taj put dovesti do boljeg života iako imaju problema u svakodnevnom živou.
Zahvalan je izbornoj infastrukturi DPS-a, koalicionim partnerima i kazao da su oni “nepobjediva koalicija”. Takođe je zahvalio i svim građanima koji su učestvovali na izborima, bez obzira za koga su glasali, doprinoseći tako demokratskom procesu u Crnoj Gori, pružajući ruku svima u daljem napretku Crne Gore.

Ovu pobjedu Đukanović vidi i kao odličnu odskočnu dasku za predstojeće izbore u lokalnim zajednicama, posebno u glavnom gradu.

U 7h jutros u Crnoj Gori su počeli sedmi predsjednički izbori od uvođenja višestranačja. Za mjesto prvog građanina države nadmeće se  sedam kandidata.

23:20 Cemi: Na 98.7% obrađenih biračkih mjesta:

Milo Đukanović 53,9%
Mladen Bojanić 33,4%
Dr Draginja Vuksanović 8,1%
Marko Milačić 2,9%
Hazbija Kalač 0,8%
Vasilije Miličković 0,5%
Dobrilo Dedeić 0,4%

21:40 Cemi: Na 88.0% obrađenih biračkih mjesta:

Milo Đukanović 53,9%
Mladen Bojanić 33,5%
Dr Draginja Vuksanović 8,1%
Marko Milačić 2,9%
Hazbija Kalač 0,8%
Vasilije Miličković 0,5%
Dobrilo Dedeić 0,4%

21:14 Cemi: Na 74.2% obrađenih biračkih mjesta:

Milo Đukanović 53,7%
Mladen Bojanić 33,8%
Dr Draginja Vuksanović 8,0%
Marko Milačić 2,8%
Hazbija Kalač 0,8%
Vasilije Miličković 0,5%
Dobrilo Dedeić 0,4%

21:06 Cemi: Na 64.4% obrađenih biračkih mjesta:

Milo Đukanović 53,4%
Mladen Bojanić 34,2%
Dr Draginja Vuksanović 8,0%
Marko Milačić 2,8%
Hazbija Kalač 0,8%
Vasilije Miličković 0,5%
Dobrilo Dedeić 0,5%

20:55 Cemi: Na 54.9% obrađenih biračkih mjesta:

Milo Đukanović 53,6%
Mladen Bojanić 34,0%
Dr Draginja Vuksanović 8,0%
Marko Milačić 2,8%
Hazbija Kalač 0,7%
Vasilije Miličković 0,4%
Dobrilo Dedeić 0,4%

20:39 U Opštinskoj izbornoj komisiji posljednji podaci o izlaznosti su od 19:30 h. Do tada je na birališta izašlo 57,61% građana ili 14.501. Za sada neće davati podatke o izlaznosti do 20 časova.
Zvanične rezultate glasanja pojedinačno za sedam predsjedničkih kandidata u OIK-u imaće tek kada stigne materijal sa svih biračkih mjesta. To bi moglo biti tek za nekoliko sati.

20:00 Glasačka mjesta na kojima su građani mogli da ostvare svoje pravo glasa, zatvorena su.

18:33 – Do 18 časova u Herceg Novom glasalo je 50,65 posto, odnosno 12.751 birača.

15:49 – U Herceg Novom je do 15h glasalo 37,91%, ili 9.543 birača. Prema riječima predsjednice OIK-a u Herceg Novom, Mire Ivanović, nema prigovora na izborni proces. Na biračkim mjestima je dosta posmatrača CDT-a, CEMI-a, te dvije ekipe OEBS-a.

13:52 – Na glasačkom mjestu Herceg Novi 26 – Topla 3, dijete je uz prisustvo roditelja, a u njihovo ime, zaokružilo broj na glasačkom listiću i nakon toga ubacilo listić u glasačku kutiju, pri čemu je izostala reakcija biračkog odbora – javlja CEMI.

13:20 – U Crnoj Gori je do 13 časova, prema CEMI-ju glasalo 32,80 posto upisanih birača. U Novom je izlaznost do 13 časova 27,98%.

11:20 – Do 11 časova u Crnoj Gori je pravo glasa iskoristilo 18.5% birača. U Herceg Novom je glasalo 16,14% građana sa pravom glasa.

To su, po redosljedu na glasačkom listiću: kandidat Prave Crne Gore Marko Milačić, kandidat Demokratskog fronta, Demokrata, Socijalističke narodne partije i Građanskog pokreta URA, Mladen Bojanić, zatim kandidat stranke pravde i pomirenja Hazbija Kalač, predstavnik Grupe birača Građanska akcija i Partije penzionera, invalida i restitucije, Vasilije Miličković, predstavnik Srpske koalicije Dobrilo Dedeić, kandidatkinja Socijaldemokratske partije, Draginja Vuksanović i kandidat Demokratske partije socijalista, Milo Đukanović.

Glasačko pravo u Crnoj Gori ima oko 532.599 građana, što je 3.782 više nego na parlamentarnim izborima, u oktobru 2016. godine. Građani će do 20 časova moći da glasaju na 1.214 biračkih mjesta.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova saopšteno je da je, u odnosu na oktobar 2016, novoupisanih birača 13.399, a da je brisano 9.999. Najviše birača je u Podgorici 135.723, zatim u Nikšiću 58.441, u Bijelom Polju 40.361, Baru 38.456. Najmanje glasača je u Šavniku 1.741.

U Herceg Novom biračko tijelo čini 25.173 glasača, koji mogu da iskoriste svoje pravo na 51 biračkom mjestu. To je  za 180 birača više u odnosu na posljednje, parlamentarne izbore u oktobru 2016. godine.

Prema rezultatima OIK, do 9 časova u Herceg Novom je glasalo 6.23% birača, dok je u Crnoj Gori izlaznost 6.4%. Prema CDT izlaznost do 9 časova je takođe 6.4%.

CDT poziva na zakonit i fer izborni dan

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) posmatraće izbore na preko 700 biračkih mjesta u svim opštinama sa 350 posmatrača koji će na biračkim mjestima, u mobilnim timovima i u štabu u Podgorici prikupljati sve relavantne informacije o dešavanjima tokom izbora.

Pozivaju organe za sprovođenje izbora (DIK-e, OIK-e i biračke odbore) da ostave po strani političke i partijske razlike i da se posvete zakonitom sprovođenju izbornog postupka.

Kako su dodali, ključni interes svih mora biti zakonit i fer izborni dan. Apeluju na tužilaštvo i policiju da aktivnim odnosom spriječe i procesuiraju eventualna krivična djela na i oko biračkih mjesta, ali i da spriječe sva druga krivična djela koja mogu imati veze sa izborima.

Pozivaju i kandidate za predsjednika da uklone svoje biračke štabove od biračkih mjesta. U CDT-u navode i da je važno da se kandidati uzdrže od objavljivanja neprovjerenih i nepouzdanih izbornih rezultata:

“Svako ko drži do demokratskih pravila uzdržaće se i od proslava koje na bilo koji način mogu poremetiti izbornu atmosferu ili provocirati druge kandidate ili njihove pristalice”.

Pozivaju i medijske kuće, NVO-e, agencije i dr. da se uzdrže od objavljivanja neprovjerenih i nepouzdanih ili netačnih rezulatata izbora, kako bi izbjegli moguće konfuzije i tenzije koje mogu proisteći iz ovih ishitrenih poteza.

Predsjednik Crne Gore bira se na pet godina

Za predsjednika Crne Gore biće izabran kandidat koji je dobio više od polovine važećih glasova birača koji su glasali. Ako nijedan kandidat ne dobije taj broj glasova održava se drugi krug izbora za 14 dana.

U drugom izbornom krugu učestvuju dva kandidata koji su dobili najveći broj glasova.

Za crnogorskog predsjednika, u drugom krugu, biće izabran kandidat koji je dobio veći broj glasova izašlih birača.

55 Komentari

 1. Malo mi je teško ovo napisati, a još teže ćutati. Ako neko, najmanje jednu trećinu građana jedne države, sočno preko njihovih predstavnika u parlamentu, “časti BRAVO KRETENI, a samo dvije godine nakon toga se kandiduje i uložio truda da im bude predsjednik, neka mi neko objasni tu vrstu odnosa. Kakav će biti njegov odnos prema “KRETENIMA” a i da li ga “KRETENI” mogu smatrati svojim predsjednikom?

  14
  10
  • Zna se ko je i zasto glasao za njega…
   Prvi red su oni “preko veze”
   Drugi su “fanatici montenegrini”
   Treci su isprepadani radnici
   Cetvrti sirotinja koja ima da jede samo par mjeseci nakon izbora
   I tako dalje i tako dalje

   A tek o postenju i fer izborima je svaka rijec suvisna…

   12
   9
 2. Ne znan zašto ovakvi komentari na račun izabranag predśednika Gospodo iz opozicije Vi niste podržali ni svog kandidata ,prema tome držite jazik za zube.

  18
  21
 3. ….nikad više telefona i auta,stanova i kuća,robe i crevalja,šminke i parfema,suda i ormara,nikad manje knjiga,a više diploma,a nekima nije dobro,jer im fali znanja .

  27
  1
 4. Opet se ponasamo navijacki,zaboravljamo da smo mi glavni akteti scene.
  Volio bi kada bi nam svjest bila razvijena u tolikoj mjeri da prilikom zaokruzivanja listica stavimo sebe u ravan te Crne Gore o kojoj nam pricaju.Da prepoznamo tragove naseg postojanja u tim njihovim zeljama,a ja bi rekao i bajkama o prosperitetu..
  Pored svog barjacenja i slavlja mi smo se i jutros probudili u mamurluku podjela koje traju skoro tri decenije.
  I dalje imamo dve crkve,dve akademije nauka i umetnosti,dva ili vec ne znam koliko sluzbenih jezika i dva kriminalna klana.
  Vojske mladih nam nestaju u borbama sa bolestima zavisnosti,dok generali tih armija nestaju u ibracunima dva pomenuta klana.
  A oni malobrojni koji vjeruju u moc obrazovanja emigriraju iz drzave.Postaju azilanti zbog viska znanja to im je jedini greh u ovom sveopstem haosu neznanja kojeg biramo..i za kojeg navijamo postajuci i sami taoci tog ludila.
  A demokratija gle cuda bi trebalo imati veze sa slobodnom voljom,pa gdje smo onda mi tu…

  21
  1
 5. Када су питали старог Рајка у чувеној серији “Мој рођак са села” како је, он одговори: “Боље него што смо заслужили!”
  Таман тако…

  18
  2
 6. I valjda je on na celu ispred svih nas. A neki slave kao da im je licno bolje zbog toga. Valjda smo svi glasali da iznesemo misljenje ko je najnolji da nas vodi. A sada kada je izabran valjda je on predstavnik i onih koji nisu glasali za njega. ?

  6
  10
  • Posto nisam glasao za njega,a on me proglasio zbog toga izdajnikom,fasistom,
   neprijateljom,stetocinom…..svecano izjavljujem da on nije moj
   predsjednik ni predstavnik.Da me predstavlja neko tko ne zna ni reci
   “dobar dan” na engleskom…uz sve ostalo sto mislim o njemu…..
   neka,ne hvala….Ima on svoje ovcice pa nek im predsjedava koliko hoce.

   14
   12
  • Političku karijeru Đukanović je počeo kao najmlađi član Centralnog komiteta saveza komunista Jugoslavije. Zato uvijek u sebi nosi ideju “I poslije Tita, Tito”.

 7. Milo 1800 glasova manje nego Dps na minulim lokalnim izborima.Herceg Novi,volim te najvise na svijetu..Novljani su mudri ljudi i tesko ih je prevariti.Neki su uspjevali ali su brzo bili procitani.Ne bih sad volio da sam u kozi Sloba Radovica Krusa kad bude isao u Pg na raport.

  17
  14
 8. Narod je velikim ne izlaskom na izbore samom sebi odredio svijetlu buducnost.Nek vam je sa srećom doživotni predsjednik. Sad smo bar sigurni, da će BANjA i BOLNICA, zadnje žile kucavice đe radimo opstati i proširiti kapacitete.Naravno, kad bi se zezali !!!.

  20
  8
 9. Sve je ok ali ovi pacijenti što idu kolima i sviraju i kao prosavljaju mi nisu jasni.
  Da neko u 21 vijeku slavi ishod bilo kakvih političkih izbora njemu nepoznatih ljudi je teški šabanluk! Pa zvao se taj Đukanović, Bojanić, Bečić ili bilo koji drugi…

  24
  10
 10. Hvala Palikući što je zaposlio kćerku i snaju na direktorska mjesta a hvala i Vesni Samardžić što je zaposlila sestru u opštinu.E baš ti mali detalji su odlučili presjednika.Novljani su toliko izrevoltirani sa takvim postupcima.Znam sad će neko reći Novi je mali i malo je glasača a ja im odgovaram,ko zna koliko ima takvih slucajeva u opštinama gdje opozicija drži vlast i mic po mic to je to.Ne,nisam glasač Dps(čak ih i prezirem).

  28
  6
 11. JA NEZNAM CEMU SE CUDITE KAD I PTICE NA GRANI ZNAJU DA NEMA KONKURENCIJU.MOJI SUGRADJANI NIJE IDEALAN ALI JE ZA SVE OSTALE KONKURENTE MARKA.STO SE NISU KANDIDOVALI VOJVODA MANDIC ILI PAMETNJAKOVIC MEDOJEVIC ILI NEKO IZ JAKOG SNP. CESTITAJMO NOVOM PREDJEDNIKU, VLADACE JOS 15 GODINA KAO VUJANOVIC III MANDATA.

  39
  21
  • Idi ti pogledaj malo kako zive oni u Podgorici, koliko hotela ima Budva (140) pa da vidis kako je tamo dje vlada ili je vladao DPS. A onda se vrati u Novi i vidi sta ste uradili vi koji 20 godina drzite na vlasti opoziciju koja je unistila ovaj grad. Pa vam posle Milo kriv. Bijelo Polje ima vise hotela od Novog, nije vas sramota vise vasih Katica, Konjevica i Simonida. Dokle bre?

   24
   13
   • Jes vala u pravu si… Opozicija je rasturila sve firme koje su same mogle ekonomski drzati citavu boku…
    Bar kad imas pristup internetu odvoji dva minuta za sebe i nesto korisno

    2
    2
 12. Neka nam je nazdravlje novi-stari predsjednik!!!I za pet godina opet glasajte za njega pa ako ne pobjedi vi ga kuci povedite.Stidi se Crna Goro ovih fer i postenih izbora.A ovi sto su glasali za njega dA Bog da da osjete ovo dobro nase.Dobro obezglevljenih i obespravljenih roditelja koji su odvajali zadnjsi euro da posteno iskoluju svoju djecu ,da zavrse fakultete i budu akademski gradjani.I danas nose tacnu ili slazu jabuke u HDL marketu dok u foteljama ove nase opstine sjede gospoda sa kupljenim diplomama .I to prvo neke srednje skole a poslije toga fakulteta…Pocemo mi nasu djecu u svijet trbuhom za kruhom slati jer ovdje nema hleba za njih..jer vec su se uhlebili razni strucnjaci,ekonomisti sa liste Dps a ne zaostaje ni opozicija sa svojim magistrima i menadzerima barskog fakulteta…Pa jos jednom sretan vam predsjednik dragi NOVLJANI ako vas vise ima…

  41
  23
  • Aha, zato sto ti u foteljama sjede Katic, Mica i slicna ekipa je kriv Milo!? Pa si htio da predsjednik bude onaj koji kaze kako su Katic i ekipica na celu sa Simonidom primjer “slobodne Crne Gore”!? DPS je los ali opozicija je KATASTROFA! Prosetaj malo do
   opstine sutra oko 13-14h i vidjeces kako 20 ljudi dolazi “sa terena”. E ti ljudi zaposleni su bez oglasa i konkursa da popisuju objekte, primaju po 500-600e plate a primljeni su mimo svakog zakona! To ni DPS nije radio, nije zaposljavao bez oglasa. Nije Milo kriv za sve u CG! Nije on posjekao palme, nije on rekao da hoce da HN bude kao Jagodina, nije zbog njega HN grad bez hotela.
   Zasto glasas za opoziciju kad nista ne rade?

   24
   9
   • Eto Milo je savrsen. Nista on nije kriv. Hoteli su se sami prodali, igrom slucaja njegovim prijateljima i kumovima. Nije on to znao inace bi sprijecio. Za palme je kriv onaj ko je uvozio palme, a to im je opet vlast omogucila da sve rade zaobilazeci zakon. Eto oni nisu zaposljavali bez konkursa, oni su izmisljali konkuse koji samo pojedinima odgovaraju. Legalno a opet dobiju oni kojima je namjenjeno. Svi su oni isti tako nemojte pametovat i gledat sta drugi rade , a sebe ne vidite. Jedino ne razlika sto Milo i puleni su na vlasti tolike godine pa su i poslijedice vece.

   • Molim …samo jedna cinjenica…da li u opstini ima kadrova DPS-a i ako ih ima mozete li mi reci gdje su i kada diplomirali?A ja sam fino rekao da i u redovima opozicije ima takvog nazovi kadra koliko hoces ,prelivoda i mutikasa koji su cas Srbi a cas veliki Crnogorci…Samo me zanima kome je u ovoj drzavi dobro i ko zivi dobro…Posteni gradjani sigurno ne,,,

  • Imamo đece sa završenim fakultetom procentualno koliko Srbija sa osnovnom školom. Ne može toliko ljudi da rukovodi. Mora neko i tacnu da nosi.

   10
   7
  • PRIJATELJU MOJ VISE NIKO NE PLACA NASE,, FAKULTETSKI OBRAZOVANE LJUDE,, JER SVI ZNAJU I PTICE NA GRANI DA SU IH 80 KUPLJENI.PODJITE SA TIM DIPLOMAMA NA ZAPAD ILI U RUSIJU NECE NI DA IH POGLEDAJU TOLIKO O NASIM FAXOVIMA MEGATREND ITD.

  • Koji si ti poltron…sam protiv svih a sva drzavna masinerija radi u njegovu korist….
   Nesto isto kao sto je bilo i kod velikog vodje AV u Srbiji…
   Kako je rekao Ernest Hemingvej, „ne pitaj, za kim zvono zvoni, ono zvoni za tobom” …
   dragi Novljani,ugasili ste u svakom pogledu sa “najvecim sinom nasih naroda”

   26
   19
 13. Ne,nego lijenost Novljana i ostalih stanovnika Boke,koji nisu htjeli da izadju na
  glasanje i glasaju za opozicionog kandidata….
  Sve vam cvjetalo i sljedecih 5 godina…Sad vam ostaje samo da blejite i uzivate
  sa 2.06e dnevno….

  53
  32
  • Zar je neki od kandidata bio opozicioni? Ja sam stekao utisak da nije, pa rek’o da provjerim…odavno nema opozicije u CG, poštovani korisniče Karaca, nemojte biti u zabludi

   26
   15
    • To se pokazalo sa Pajovicem, kad god bude trebalo da ga neko podrzi od ‘velikijeh’ mu protivnika, taj ce sebe namirit i okrenut se preko noci. Svi su oni isi, i dok je tako ovaj ce dobijat taman svi koji glasaju budu protiv njega.

     6
     1
   • Sta me briga za SAD kada zivim ovdje i trosim oko 2 eura dnevno. To mi je drzava i ovaj sistem omogucio. Dozvolili su privatnicima da ne postuju ni jedan clan zakona vezan za zarade i doprinose radnika, a od radnika ocekuju potpunu posvecenost poslu i odanost firmi. Nadam se samo da ce mi djeca otici odavde, kada vec ja ne odoh.

    32
    8
    • Imas Upravu lokalnih prihoda koja je pod vlascu prepostene opozicije pa me cudi kako to oni pustise privatnike u HN da ne postuju zakone i ne placaju doprinose? To je njihova nadleznost. Idi pitaj direktorku kojoj je to prvo radno mjesto kako je moguce da im je tako nesto promaklo.

     11
     5
     • Izvini molim te. Uprava lokalnih prihoda je odgovorna za nesprovodjenje drzavnih zakona zadnjih 20 godina. O cemu ti pricas?

     • A da. I Milu je prvo radno mjesto bilo premijer, pa za njegovih 30 godina vladavine umjesto da budemo razvijeniji nego nekada u doba SFRJ, mi mnogo vise zaostajemo u odnosu na to doba. Bivsi ratni huskac, a sada “demokrata”! Nista bolji nije od Tudjmana, Izetbegovica, Milosevica i ostalih koji su pozivali na rat 90-tih.

Ostavite komentar

*

code