Počelo uređenje specijalnog rezervata prirode „Tivatska solila“

Počelo uređenje specijalnog rezervata prirode „Tivatska solila“

605
0
Podijeli

tivatska solila ytJavno preduzeće Morsko dobro u 2016. godini nastavlja sa sanacijom i uređenjem Specijalnog rezervata prirode „Tivatska Solila“. Od danas počinje uređenje  prostora ispred Informativnog punkta na samom ulazu u rezervat postavljanjem kamenih ploča i ivičnjaka i postavljanjem nove  kapije u dužini od 18m kako bi se obezbijedila bolja zaštita rezervata. Takođe, biće nabavljene i postavljene klupe i stol na prostoru ispred Informativnog punkta namjenjenih za odmor posjetilaca.

U okviru ovih radova planirana je i sanacija kamene obloge glavnog nasipa u dužini od 20m, sanacija oštećenja na čeličnom i drvenim mostovima koja su  prouzrokovana nedozvoljenim ulaskom automobila u rezervat.  Radovi će obuhvatiti i održavanje 12 drvenih mostova što obuhvata zamjenu postojećih dasaka i farbanje mostova propisanom zaštitom.

Picerija i restoran

Ova faza uređenja koštaće 22,5 hiljada eura i  obuhvatiće  i sanaciju postojećih  i izradu novih informativnih tabli. Radovi su počeli danas, a  izvođač  radova je preduzeće “V PROJEKT” D.O.O. iz Nikšića koji je izabran putem javnog tendera. Nadzor nad  izvođenjem radova obavljaće preduzeće “INGENIUM” – Podgorica, dok je rok završetka 60 kalendarskih dana.

Tivatska solila obuhvataju površinu od 150 ha i 2008. godine proglašena su specijalnim rezervatom prirode. Izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti prirode 2013. godine Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom postalo je upravljač ovim područjem.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code