Počelo uvođenje 2,6 miliona eura vrijedne led rasvjete

Počelo uvođenje 2,6 miliona eura vrijedne led rasvjete

2538
15
Podijeli

led rasvjeta autobuskaSvjetiljke led-rasvjete, njih osam, probno su postavljene prvo na Autobuskoj stanici u Herceg Novom, a danas je počela ugradnja svjetiljki duž magistrale. Time je i ozvaničen početak 2,6 miliona eura vrijednog projekta.
Ugovor je potpisan prije par mjeseci sa firmom Hesel lajt koja je izabrana na tenderu. Direktor Stambeno komunalnog preduzeća, Branko Božović je ovlašćen za komunikaciju sa izvođačem koji na 80 reprezentativnih mjesta obavlja fotometrijsko mjerenje postojećeg stanja.
– Zadovoljan sam, jer su prije dva dana, na 25 mjesta, izvršena mjerenja ekipa Rasvjete Stambeno komunalnog preduzeća i Hesel lajta, odnosno firme Ramel iz Nikšića, koje je Hesel lajt izabrao. Očekujem uskoro i ispitne izvještaje, uz nastavak daljih mjerenja po programu kojeg su oni prihvatili, a kojeg smo mi pripremili – ističe Božović.
Prioritet za javnu rasvjetu je magistrala, jer je sa fotometrijskog aspekta riječ o najzahtjevnijoj dionici.Stiglo je nekoliko hiljada svjetiljki, skoro polovina predviđenog broja. Ovlašteni nadzor kojeg je Opština izabrala prije sedam dana ima obavezu provjere svih svjetiljki, kvalitet, količinu i zemlju porijekla.
Prema riječima Božovića cilj je da svjetiljke budu danskog proizvođača koji je veoma referentan, kao i ugradnja opreme kakva je ugovorom predviđena, kako bi grad dobio kvalitetnu rasvjetu kojom će biti zadovoljan.
Opština Herceg Novi je sa danskom kompanijom Hesel lajt 17. novembra prošle godine potpisala ugovor. Trebalo je da Danci počnu sa poslom sedam dana nakon potpisivanja ugovora. Njime je predviđena zamjena svih 6.644 svjetiljki na području opštine, novom LED rasvjetom, a radovi bi trebalo da traju tri mjeseca.
– LED rasvjeta daje visoke uštede u potrošnji električne energije, čak 70 odsto, što za našu opštinu znači oko 20 do 25.000 eura mjesečno, odnosno na godišnjem nivou oko 250.000 eura. Ako je izvođač radova dao garantni rok od 10 godina, znači da u 10 godina do kada je obavezan da ravjetu održava, mi bi trebalo da uštedimo 2,5 miliona eura što je na nivou cijene 2.690.000 eura koliko je procijenjeno da projekat košta. Ako kažemo da je tu uključen i PDV znači da samo sa uštedom električne energije možemo finansirati projekat – objašnjava Božović.
LED svjetiljke imaju trajnost od 60 do 90.000 sati rada, znači oko 15 godina, a boja njihovog svjetla najbliža je dnevnom svjetlu. Način upravljanja led rasvjetom je toliko moderan da se praktično svaka pojedinačna svjetiljka ili grupa svjetiljki može isključiviti prema potrebi.

15 Komentari

 1. Moglo je sve, ali nije.

  Da je gradsko komunalno ili već ko vrši upravljanje rasvjetom imalo ljudskih, materijalnih, a nadasve političkih kapaciteta da uradi projekat, uradili bi. Ovako, hvala, platicemo time što ne dajemo kintu više, već razliku u potrošnji pretovaramo u džep investitora umjesto u elektroprivredu CG.

  Po meni, regularno.
  0  0
 2. Nesporno je da je to dobro spona je cijena radova anonimni prouzvodjac i zar nije mogla gradska rasvjeta montirat sijalice ipak ce ih oni odrzavati ili i taj trosak ce da bude skriven kroz ugovor
  Izmedju ostalog u Gorazdu postoji fabrika koja pravi led rasvjetu po licenci hella poznatig svjetskog proizvodaca
  0  0
 3. Ovih dvadesetak postavljrnih je fantasticno. Mnogo veci i kvalitetniji osvjetljaj nego zivine ili jodne sijalice.

  Nosac, grlo, sta god je nebitan ako je izvor svjetla dobar. Da sad u jednomcugu treba promjeniti svih 6000 sijalica u gradu, jena bi bila vrlo slicna.

  Najbolja stvar je kad n3 razumjete neku problematiku da pitate, a ne da pricate gluposti
  0  0
 4. Dijasporo, ako rasvjeta može sama sebe da otplati za 10 godina, onda je isplativo mijenjati tu rasvjetu svakih 10 godina, jer će biti uvijek nova, a trošak uvijek manji nego sa sadšnjim starim i skupim sijalicama. Nema nego vam je milo kritikovati, a pojma nemate ni o čemu pišete…
  0  0
 5. I onda poslije 10 godina opet to treba da se zamjeniti sto nam govori da kad uštedite 2.5miliona moracemo opet dati iste pare da se svjetiljke zamjene …ili drugim riječima uštedjeli ste 0
  0  0

Ostavite komentar

*

code