Počeo dogovor o obilježavanju 100 godina od pobune mornara u Boki

Počeo dogovor o obilježavanju 100 godina od pobune mornara u Boki

3
Podijeli

Pobuna mornara u Boki Kotorskoj koja se odigrala prije jednog vijeka, događaj je od izuzetne važnosti koji predstavlja i značajnu istorijsku i snažnu kulturnu vezu između Crne Gore i više evropskih država koje su bile dio nekadašnjeg Austro-ugarskog carstva, saopštio je ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović na sastanku s ambasadorima Austrije, Hrvatske, Mađarske, Poljske, Slovačke i Slovenije.

Na sastanku koji je bio posvećen organizaciji obilježavanja jubileja, sto godina od pobune mornara, učestvovali su i predstavnici opština Tivat i Herceg-Novi.

Picerija i restoran

Ministar Pejović je, u svojstvu predsjednika Orgranizacijskog odbora, upoznao ambasadore s planom programa obilježavanja Jubileja koji obuhvata organizaciju niza događaja: polaganja vijenaca, održavanje svečane akademije, raznih skupova i predavanja u školama, štampanje prigodne poštanske markice, ali i umjetničkih događaja, poput nastupa Bokeljske mornarice, organizacije umjetničke izložbe i pozorišne predstave.

Imajući u vidu odjek koji je pobuna mornara proizvela ne samo u Crnoj Gori nego i u više evropskih država, razmijenjena su mišljenja s ambasadorima o organizaciji različitih događaja koji će, u sklopu obilježavanja Jubileja, biti održani u više crnogorskih gradova tokom februara 2018. Učesnici sastanka su se saglasili da je obilježavanje jubileja prilika da se afirmišu evropske vrijednosti, te osnaži ideja zajedničke evropske budućnosti i prije svega mira koji je i bio misao vodilja pobune 1. februara 1918, saopšteno je iz Vlade.

Podsjećamo da je pobuna mornara u Boki počela 1. februara 1918. godine, u podne, na brodovima „Sankt Georg” i „Gea”. Tada je oko 6000 mornara austrougarske ratne flote pobunom preuzelo zapovjedništvo. Istakli su crvene zastave na oko 40 brodova u zalivu Boke Kotorske, ispred Đenovića, gdje je bio stacioniran najveći broj brodova.

Pobunjeni mornari ustali su protiv osvajačkog rata, koji su vodile Njemačka i Austro-Ugarska protiv Slavena, buneći se protiv uslova života na ratnim brodovima, ohrabreni velikom Oktobarskom revolucijom.

Posadu su činili pomorci različitih nacionalnosti. Ubrzo su u Boku upućeni bojni brodovi, razarači i torpiljarke kako bi spriječili pobunu, pa je pobunjenim mornarima postavljen ultimatum o predaji 3. februara. Istog dana uhapšeno je 500 pobunjenih mornara. U zatvoru je umrlo 10-ak mornara, tokom pobune poginulo ih je dvoje, a ostali su osuđeni na dugogodišnje zatvorske kazne.

Četvorica mornara i to troje Hrvata – Mate Brničević iz Krila Jesenica kod Omiša, Antun Grabar iz Poreča, Jerko Šišgorić iz Žirja kod Šibenika i Čeh František Raš, koji su vodili pobunu osuđeni su na smrtnu kaznu i strijeljani su 11. februara u Škaljarima, u Kotoru.

Prije nego što su odvedeni na strijeljanje u kotorskom zatvoru ispovjedio ih je don Niko Luković. Na pročelju zatvora se nalazi spomen-ploča postavljena u znak sjećanja na vođe ustanka mornara u Boki 1918. godine.

3 Komentari

  1. Osvajački rat su vodile Austrougarska i Njemačka protiv Slavena ali ne kaže se kojih Slavena, svi prisutni znaju kojih. Oni su vodili rat protiv Rusa, Srba i Crnogoraca kada govorite o Slavenima. A današnji “Slaveni”, Hrvati, Slovenci i drugi bili su njihovi vojnici i saveznici. Jedan “velikii” Slaven, kasnije komunistički vođa Nove Jugoslavije je nosio uniformu austrougarskog vojnika i kao i njegovi sunarodnici bili na ruskom frontu. Od naših susjeda samo su Srbi i Crnogorci ušli u direktan sukob sa silama osovine i za to platili velikim žrtvama, ali na kraju pobijedili. Sama Srbija je imala 1.300.000 žrtava, ubijenih, bolešću savladanih i poginulih na frontovima, a Crna Gora nekoliko desetina hiljada usmrćenih. Donijeli su slobodu Slovencima i Hrvatima koju do 1918 nikada nijesu imali. A onda se istorija poigrala sa nama i danas imamo ovo što imamo.

  2. Opet ista priča, pobunili su se jer su yivjeli i radili u bijedi, ispod svakog ljudskog dostojanstva i sto se osjetilo da se KuK monarhija raspada. Sve ostalo su poslije dopunjavale rayne vlasti kako im odgovara. Bojim se da su i ovi isto krenuli!!!

    11
    3

Ostavite komentar

*

code