Počeo Grad teatar Budva

Počeo Grad teatar Budva

580
0
Podijeli

grad_teatarGostovanjem izraelskog autora i jednog od najznačajnijih savremenih svjetskih pisaca, Davida Grosmana na Trgu pjenika, zatim predstavom “Antigona – 2000 godina kasnije” u bečićkom naselju Vještica, a u po­noć, na sce­ni iz­me­đu crka­va, nastupom Ra­da Šer­be­dži­je, sve­ča­no je otvo­ren ovogodišnji Grad teatar Budva.
Jubilej 30 godina postojanja, biće dostojno obilježen, uprkos finansijskim problemima. Okosnicu dramskog programa, kako je kazao selektor festivala, Boris Mišković čine tri premijere, ali je finansijska situacija umnogome uticala na selekciju dramskog programa, od koje se moralo odstupiti.
Koncepcija ovogodišnjeg dramskog programa zasnovana je na malim, ali kvalitetnim formama, kojima će biti ispoljen određeni bunt zbog konstantnog zanemarivanja kulturnog stvaralaštva. On je za 4. jul najavio prvu premijeru koprodukcije Grad teatra i Ateljea 212, predstavu “Jesenja sonata”, u režiji Jagoša Markovića. Druga je komična opera – bajka “Dve glave i devojka” u režiji Borisa Liješevića, koprodukcija Grad teatra, Narodnog pozorišta iz Subotice i Ulyssesa sa Briona i Testamnets films iz Beograda, a biće prikazana 12. Jula. Posljednja premijera zakazana je za 6. avgust, predstava “Crvena” u režji Danila Marunovića.

Likovni program

Picerija i restoran

Selektor likovnog programa, Merin Smailagić je kazao da ovogodišnjom selekcijom želi da obilježi 70 godina postojanja Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore, pa će festivalska publika, u jednoj izložbi i na jednom mjestu, imati prilike da pogleda najvažnija djela najeminentnijih likovnih stvaralaca Crne Gore. Svečano otvaranje likovnog programa zakazano je za 13. jul – Dan državnosti Crne Gore. Pored ove izložbe, publika će upoznati radove mladih stvaralaca – studenata na izložbi “Budvanski murali”, kao i projekat BLENDA F30 koji je predviđen za sam kraj festivala.

Muzički program

Muzički program 30. Festivala Grad teatar obilježiće svakako koncert kontroverznog i kultnog slovenačkog benda “Laibach“, zakazan za 3. jul. Proslavljena  kompozitorka Milena Lubarda Žebeljan najavila je izvođenje nove muzike, komponovane 2012. godine, koja će se na sceni izvoditi 12. i 13. Jula. Ona je kazala da će posebnu svečanost u okviru proslave jubileja 30 godina Grad teatra upriličiti koncertom – “Pjesme iz Crne Gore i Primorski napjevi Stevana Mokranjca”, koji je na programu 15. jula. Koncert “Montenegro jazz youth” urađen u saradnji sa džez gitaristom i profesorom džez muzike, Miloradom Šuletom Jovovićem, okupiće na jednom mjestu odabranu ekipu crnogorskih džez muzičara mlađe generacije, a na programu je 26. jula. U tom duhu je i koncert zakazan za 28. jul, kada će nastupiti poznata svjetska džez pjevačica Čajna Mozis sa bendom. Koncert gradske muzike Budva, koja obilježava 110 godina postojanja, na programu je 4. avgusta.

Književni program

U okviru književnog programa festivala publika će imati prilku da čuje suptilnu poeziju Dragana Hamovića, poznatog istraživača srpske književnosti, ali i pjesnika, koji ovoga puta, u najnovijoj zbirci ‘Tiska’, u najboljoj tradiciji metafizike pokušava da razumije tajnu smrti i tajnu rođenja. Mladi crnogorski naučnik, sa stalnom adresom u Čikagu, Vojislav Pejović predstaviće na Trgu svoj pripovjedački učinak. Pored njega mlada autorka Dana Todorović predstaviće svoj roman “Park Logovskoj”, po riječima selektorke književnog dijela festivala, Svetlane Ivanović, roman sumnje i preobražaja. Ona je dodala da će Vida Ognjenović, jedna od najvjernijih prijatejla festivala, na Trgu pjesnika održati besjedu u čast jubileja 30. godina festivala, a najavila je i predstavljanje književnog rada prošlogodišnjeg dobitnika nagrade “Stefan mitrov Ljubiša”, Zuvdije Hodžića, zatim duh mediteranskih gradova i ljudi koje će oživjeti Vlasta Mandić. Slavica Perović, poznati proučavalac jezika, ove godine na Trgu predstavlja publikaciju ‘Teorije diskursa: teorije i metode’, a za  finale ovogodišnjeg Trga planirano je  gostovanje još dva crnogorska autora, koji su svojim književnim učinkom uveliko skrenuli pažnju i evropske i regionalne književne scene, naime biće održano autorsko veče Ognjena Spahića, dobitnika Evropske nagrade za književnost 2014. godine i veče Đura Radosavovića.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code