Počeo Green Culture Forum: Crna Gora je mala zemlja i zato može...

Počeo Green Culture Forum: Crna Gora je mala zemlja i zato može biti lider u zelenoj gradnji

3
Podijeli

– Samo neuk čovjek vidi profit u mješalici za beton – poruka je koju je sa Green Culture foruma u Herceg Novom uputio Antonije Pušić – Rambo Amadeus. Drugi predavač Britanac, Robin Smith je mišljenja da Crna Gora može biti lider u zelenoj gradnji.

Multimedijalna eko manifestacija posvećena održivom razvoju, prva te vrste na Balkanu, pod nazivom Green Culture Forum počela je danas u Herceg Novom, Tivtu (Luštica Bay) i Kotoru. Odvijaće se narendih pet dana u osam crnogorskih gradova i okupiće 20-ak eksperata i i NVO timova koji se zalažu za zeleni, održivi svijet.

Picerija i restoran

Lokalni partner organizatoru manifestacije, NVO Krug, u Herceg Novom je NVO Sinergija i njen predsjednik Vuk Čvoro, ističe da je cilj postavljanje kreativnih industrija, a u centru održivi razvoj kao većih katalizatora u društvu, odnosno spona između održivog biznisa, nauke i filozofije održivog življenja.

Rambo: Privremeno zaustaviti gradnju u Novom do strateškog plana

Antonije Pušić je predstavio projekat izgradnje solarnog jedrenjaka, ali je i predložio niz upravnih mjera koje je neophodno sprovesti kako bi se unaprijedio život, turizam i okolina. Održivi razvoj znači da koristimo resurse na način da ih ne krademo od potomaka. Zato je njegova osnovna poruka:

„Samo neuk čovjek vidi profit u mješalici za beton“. Lošim primjerom Španije, na žalost, još se povode turizam u Crnoj Gori i Herceg Novom. Španija je imala šansu da postane turistička velesila, ali nije. Ekspanzija gradnje, tvrdi Rambo, u Španiji i u Crnoj Gori, dovela je do toga da niču čitava naselja duhova. Ona  su vidljiva i u Herceg Novom.

Zato je neophodno prvenstveno privremeno zustaviti gradnju do donošenja strategije plana razvoja grada u narednih 25 godina, smatra Pušić. Za nastavak gradnje treba da svi ugostiteljski i stambeni objekti postanu energetski efikasni i postignu energetski razred A. Treba  odrediti mape buke, popisati objekte čiji vlasnici žele da ih rentiraju tokom zime, priključiti sve objekte na kanalizacioni kolektor, te privatizovane hotele dovesti u željeno stanje, navodi Antonije Pušić.

Fokusirao se i na fasade, koje moraju zadovoljiti estetske standarde, a sve građevine moraju dobiti viseće botaničke fasadne vrtove. Predložio je uvođenje turističkog internet radija, kako se ugostitelji ne bi takmičili u nivou buke i različitim muzičkim repertoarima, a obavezno i ukinuti buku i „lajavce“ na plažama.

–     Apsurd je da računi za vodu i struju pojedu profit tokom ljeta i zato je uspostavljanje energetski efikasaog sistema osnov za nastavak gradnje – uvjeren je Rambo.

Predstavljajući sopstveni projekat solarnog jedrenjaka, on objašnjava da je riječ o kuteru, starom vojnom brodu koji mu se jako dopao još iz dana JNA.

– Sada se preuređuje u Sutorini da bude u retro – futur stilu.  Ide na jedra, a njegov  motor radiće na struju koju proizvode baterije koje se pune solarnom energijom. Moj cilj je da brod zaplovi Bokom bez ijedne ispuštene kapi nafte ili mazuta u more i naravno bez buke – priča Pušić.

Smith: Crna Gora ima šansu da riješi problem gradnje stoprocentno

Član Savjeta za ekološku gradnju Crne Gore, Robin Gellately Smith govorio je o načinu gradnje i rekonstrukcije starih kuća uz primjenu efikasnih sistema i uštedu energije na racionalnim rješenjima.

On je izložio vlastito iskustvo u upotrebi efikasnih „pametnih“ sistema na 43 projekta rekonstrukcije i restauracija starih kamenih kuća na kojima je radio u Crnoj Gori, posljednjih 17 godina.

Najveći dio života, kako nam je kazao, Smith je proveo u Londonu, „rastavljajući i ponovo sastavljajući zgrade“.

–     Ustvari sam iz Škotske, gdje sam se više bavio obnavljanjem starih kuća, što je u Londonu podložno veoma strogim pravilima koje donosi  Nacionalno kulturno tijele Engleske. Uvijek je u toku žestoka borba između investitora, koji u starim građevinama žele da uvedu neodogovornu modernizaciju i tijela koje je zaduženo za kulturnu baštinu Engleske. Veoma je bitno da se kulturna baština održava u stabilnom stanju, tako da generacije mogu da je posjete, da je izučavaju i u njoj uživaju – ističe Smith.

Njemu je uvijek interesantno proučavati koncept održivog razvoja i smislene obnove starih tradicionalnih građevina. Kada je prvi put došao u Crnu Goru, kaže, zaljubio se u nju i odlučio da se nastani. Oženio se Nikšićankom, osnovao porodicu.

–     Uključio sam se u crnnogorski Zeleni forum, koji je dio svjetskog Zelenog foruma. Ovo je organizacija koja pokušava da podrži održivi razvoj kroz saradnju sa ljudima iz biznisa. Organizacija je prepoznala da privatni sektor nosi sa sobom priličnu moć, jer 60 % energije koja se potroši u svijetu koriiste građevinske i firme koje se bave investicijama. Zato je izuzetno bitno da nađemo ključne ljude u ovom sektoru i da sa njima diskutujemo o tome kako smanjiti pretjeranu potrošnju energije, zagađenost i da poboljšamo razvoj infrastrukture.

On smatra da se Crna Gora preko Zelenog foruma uključuje u svjetski pokret, kome je između ostalog, cilj, da izmjeni javno mnjenje. Možemo vidjeti na internetu, posebno na društvenim mrežama da je među mladima u svijetu, ovaj pokretr već veoma snažan, kaže Smith.

Na pitanje šta bi u ovom momentu mogla biti ključna poruka za Crnu Goru, on kaže da treba shvatiti da je ovakav proces dug i da traje i zato iziskuje strpljenje.

–     Dobra stvar za Crnu Goru u ovom kontekstu jeste što je mala zemlja, pa kao takva zbog geografskog položaja i bogatstva ima priliku da svoje probleme na ovom polju riješi stoprocentno. Druge zemlje to ne mogu, jer su isuviše velike. Crna Gora može na neki način da bude lider u ovom polju, te da zemljama Zapadne Evrope ukaže na mogućnosti rješevanja ovih problema – uvjeren je Smith.

Princ Nikola: Poštujmo Ustav da smo ekološka država

Forumu u Herceg Novom prisustvovao je princ Nikola Petrović, koji već dugo vremena podržava aktivnosti GCF i jedan je od učesnika na ovogodišenjem forumu u Tivtu.

Za njega je zelena kulturna gradnja i održivi razvoj veoma  važna tema o kojoj  stalno treba  govoriti, naročito u Crnoj Gori.

– Mi smo zemlja koja ima najbolje uslove da gradimo ekološku državu. I to je velika greška kada smo samo u Ustavu napisali da smo ekološka država, a da u tom pravcu nismo ništa uradili. Forum i služi da bi našim sugrađanima pružio temu i šansu da počnu drugačije da razmišljaju. Svako od nas može napraviti mali korak, ali svi zajedno moramo da tražimo i da očekujemo od naših institucija da oni grade ekološku državu. Na to imamo demokratsko pravo, tim prije što to piše i u našem ustavu, kazao je princ Nikola Petrović, podržavajujući predavanje Ramba Amadeusa.

Predavanjima, diskusijama, prezentacijama i izložbama, uz  goste, stručnjake, naučnike iz raznih oblasti, koje povezuje zajednička ideja održivosti i zelenim pristupom, narednih peta dana, eko pokret zelene kulture, dobija na zamahu u Crnoj Gori.

3 Komentari

  1. Predlažem da se zabrani alternativna muzika, a ostavi samo laka zabavna, ozbiljna i narodna muzika.
    Ako muzičar može da se pita za gradnju, mogu i ja za muziku. Molim lijepo!

    7
    5

Ostavite komentar

*

code