Počeo II Međunarodni festival horova s duplo više učesnika

Počeo II Međunarodni festival horova s duplo više učesnika

715
1
Podijeli

U punom atrijumu Trga Mića Pavlovića, ispred Muzičke škole, u Starom gradu, sinoć je otvoren II Međunarodni festival horova. Festival je otvorila počasna gošća, docent Fakulteta muzičkih umjetnosti u Beogradu, dirigentkinja hora Collegium musicum, Dragana Jovanović.

medjunarodni-festival-horova-1U revijalnom dijelu nastupili su hor Srpskog pjevačkog društva Jedinstvo iz Kotora, kojim diriguje Mihailo Lazarević, hor Srednje Muzičke škole iz Trebinja, sa dirigentom Milisavom Sukonjicom, kao i profesori Muzičke škole Herceg Novi, Anita i Jelena Popović na violinama, prof klavira, Jovanka Veljović i sopranistica, Jovana Ražnatović.

Picerija i restoran

Trodnevni festival ove godine okupio je duplo veći broj horova u odnosu na prošlu, pa će u takmičarskom dijelu nastupiti 13 horova, 6 omladinskih i 7 horova odraslih, koji se takmiče za nagradu “Laureat” i novčanu nagradu od 500 eura.

Takmičarski dio festivala otpočeo je jutros u porti crkve Sv Jeronima, predstavljanjem omladinskih horova, dok će horovi odraslih nastupati od 16 h.

U revijalnom dijelu festivala, od 19 h nastupiće Mešoviti hor Gortinija iz Đevđelije, Devojački hor Vile iz Kule i Mešoviti hor Šumatovac iz Aleksinca.

medjunarodni-festival-horova-2

Proglašenje pobjednika najavljeno je za 20.30 h. Osim dirigentice Jovanović, u stručnom žiriju biće i dirigentkinja Jasenka Osotojić Radiković iz Zagreba, Sebastijan Vrhovnik iz Ljubljane i Giorgio Guiott iz Torina, koji je bio član žirija i prošle godine.

Festival će biti zatvoren sjutra ujutru, na Trgu od muzike. Od 10 h biće upriličen revijalni nastup 4 hora: Vokalni ansambl Musica Viva iz Sombora, hor Sveti kralj Stefan Dečanski iz Knjaževca, Mešani mladinski zbog Veter iz Ljubljane i Komorni zbor Krog takođe iz Ljubljane.

Festival organizuje NVO Fortuna, Muzička škola, uz podršku TO Herceg Novi i crkve Sv. Jeronima, koja je ustupila portu za takmičarski i revijalni dio festivala.

Direktorica škole i festivala, Nada Karadžić uručila je zahvalnice dirigentima horova Jedinstvo, Mihailu Lazareviću, horu iz Trebinja Milisavu Sukonjici, direktorici Srednje Muzičke škole Trebinje, Dušanki Babić, i crkvi Sv. Jeronima. Zahvalnica za pomoć u realizaciji festivala bila je namijenjena i Turističkoj organizaciji Herceg Novi, ali od predstavnika TO niko nije došao.

1 komentar

  1. Bravo za direktoricu. Napokon neko sposoban i političko-vjerski neopterećen. U porti Katoličke crkve nastupaju Pravoslavni horovi. Umjetnost je napokon iznad politike! To ne važi za mnoge slikare i pisce iz Novog.
    0    0

Ostavite komentar

*

code