Počinje mjerenje površinskih struja u Bokokotorskom zalivu: Paziti na driftere

Počinje mjerenje površinskih struja u Bokokotorskom zalivu: Paziti na driftere

1297
0
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

drifterInstitut za biologiju mora će sjutra početi sa  mjerenjem i analizom površinskih morskih struja u Bokokotroskom zalivu. Ova aktivnost se realizuje u okviru BIO-ICT projekta, prvog centra uspješnosti u Crnoj Gori. Za potrebe mjerenja smjera i brzine morskih struja u more će se baciti “drifteri”, u svakom zalivu posebno, te će se putem sateliskog signala pratiti njihovo kretanje, saopšteno je iz ove naučne institucije.

Veličina driftera je 1,5 metara i oni stoje u uspravnom položaju u morskoj vodi, od čega 0,5 metara vidljivo i nalazi se iznad površine mora.

Picerija i restoran

Iz Instituta mole vozače čamaca, lokalne ribare i turiste, da prilikom vožnje kroz Bokokotorski zaliv obrate dodatnu pažnju na ove uređaje, kako bi izbjegli eventualni sudar i izazvali oštečenje plovila i samih “driftera”. Zbog mogućnosti da se neki od “driftera” nasuka na obali, mole lokalno stanovništvo i turiste da ukoliko ih primijete, obavijeste o tome na brojeve telefona 068 070 539 i 032 334 569.

Iz Instituta za biologiju mora  zahvaljuju svima na saradnji i nadaju se da će i ovaj kao i prethodni projekti dovesti do novih naučnih saznanja o Bokokotorskom zalivu, radi održivog korišćenja i njegove zaštite.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code