POČINJU OBUKE ZA SPASIOCE NA VODI

POČINJU OBUKE ZA SPASIOCE NA VODI

95
0
Podijeli

Od 1. maja počinje prva od četri obuke za spasioce na vodi, čime se Crveni krst Crne Gore uključuje u pripremu turističke sezone.

Aktivnosti su počele početkom marta, kada su na bazenima u Budvi održane i prve provjere – ovjere licenci za postojeće spasioce na vodi. Do kraja aprila biće realizovano osam ovjera na bazenima u Budvi, dok će 1. maja početi kursevi za obuku novih spasilaca na vodi u Nastavnom centru za obuku spasilaca na vodi, u Sutomoru, koji se realizuju po evropskim i svjetskim standardima.
U okviru kurseva će biti organizovano dodatnih 5 provjera za ovjeru licenci. Aktivnosti na obuci spasilaca na vodi, kao dio programa pripreme za djelovanje u vanrednim situacijama, Crveni krst Crne Gore sprovodi u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma Vlade Crne Gore i Javnim preduzećem za upravljanje morskim dobrom.
Preduslovi za buduće spasioce koji imaju minimum 18 godina su da uspješno završe provjeru psihofizičkih sposobnosti u moru koja obuhvata, ronjenje na dah – 20m i više, plivanje na 50m za 50 sekundi i plivanje na 300 m za 6 minuta i 20 sekundi. Kandidat mora imati minimum 100 časova nastave (praktične, teoretske i prve pomoći) prije polaganja završnog ispita, koji obuhvata znanje i iskustvo iz oblasti plivačkih sposobnosti, znanje iz teorije spasilaštva, znanje iz pružanja prve pomoći. Neophodno je dostaviti uvjerenje o psihofizičkoj i zdravstvenoj sposobnosti (ljekarsko uvjerenje).
Kurs traje 7 dana. Svaki kandidat mora prisustvovati svim predavanjima i vježbama, u protivnom neće biti u mogućnosti da polaže završni ispit i dobije licencu.
Crveni krst već 13 godina stručno sprovodi aktivnosti vezane za poboljšanje bezbjednosti i očuvanja ljudskih života u vodenoj sredini i od turističke privrede Crne Gore je dobio zadatak, koji mu i zakonski pripada, da obezbijedi plaže i bazene sa dovoljnim brojem stručno obučenih spasilaca. Svoje planove i programe, bazirane na međunarodnim standardima organizacije kojoj pripada (Međunarodnoj federacija za spašavanje na vodi – ILS), prilagodio je turističkoj privredi Crne Gore.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code