Pod lovćenskom kapom: Promovisana snovidovna knjiga o Njegošu

Pod lovćenskom kapom: Promovisana snovidovna knjiga o Njegošu

820
0
Podijeli

Bilo je potpuno prirodno da sa Njeguša, mauzoleja crnogorksih vladara, vladika i svetaca, gdje je sjeknula prva iskra crnogorske slobode i gdje se nasmijalo biće Crne Gore, bude priređena prva promocija romana “Drugoga sunca luče”, Miraša Martinovića. Objasnio je to sam autor, jer “sve se vraća ovdje, odakle je sve i krenulo”.

promocija knjige njegusi 190516 1Direktor Narodnog muzeja Crne Gore, prof. Pavle Pejović, kazao je da je  na Njegušima istekla najbistrija i najbriljantnija misao slovenskog juga, kroz Poslanice Petra I i filozofsku kosmiku Petra II Petrovića Njegoša:

Picerija i restoran

– Mudrost crnogorskih gorštaka je sintetizovana, nadograđena njihovom genijalnošću, u teškim vremenima borbe za slobodu i nezavisnost ovog drevnog podlovćenskog prostora, slobode koju danas slavimo i uživamo, a u čije su temelje ugrađeni krv, kosti i duše naših predaka. Moćna je Lovćen planina, jer je brani njihova kosmika, svečeva posvećenost narodu kojega još preklinje da se ujedini i pjesnikova genijalnost – kazao je Pejović.

Promovisanjem knjige, ili kako je Pejović rekao, “drhtaja” Martinovića pred Njegošem, učinio je da Njegoša približimo dublje i jasnije svom biću, da bolje uronimo u muku njegovog življenja i da pokušamo pronaći nove puteve za uspon prema njegovom nedosegu.

On je čestitao autoru “na sjajnom dosluhu sa Lučom i Njegošem, a svima praznik, za čim je Njegoš izgorio, nezavisnost i slobodu već deset godina”.

promocija knjige njegusi 190516 2– Ispod ove kape lovćenske, na mjestu njegovog prvog pogleda, odnekud nas gleda sa tog njegovog nedosega, čini mi se sa ponosom, očekujući od nas da ćemo slobodu umijeti sačuvati – poručio je Pejović.

Čudan put nastanka Martinovićeve knjige o Njegošu obuhvatao je  dvadesetogodišnje sakupljanje, istraživanje i iščitavanje svih Njegoševih djela u različitim izdanjima, čak 1800 pisama i raznih dokumenata. Sudbina Njegoševa je sudbina Crne Gore, kazao je Martinović, koji je, nakon više verzija, odustao od toga da knjiga bude istorijski roman.

– Interesovao me onaj malo poznati Njegoš, ”onaj sam drugi”, od ovoga, ali i onoga svijeta. Više me zanimao taj metafizički Njegoš, koji obavlja zemaljske poslove i živi zemaljske dane, ali ima i onaj drugi svijet, koga obasjavaju drugoga sunca luče – naglasio je Martinović, podsjećajući da je Njegoš sazrijevao u kraju u kome nije mogao ništa drugo do da bude blizu nebu i sebi.

Poseban tok romana je lovćenska Vila, kao nestavrno biće, koja se prvi put Njegošu prikazala na docu u Njegušima kada je imao 17 godina. Sa njom mu se prikazala i poezija, metafizika…

Martinović je tražio snovidovnog, Njegoša između dva sunca, na granici između dva svijeta, jer i sam Njegoš u jednoj bilježnici kaže: “Mene su grijale drugoga sunca luče”.

promocija knjige njegusi 190516 3– Ova knjiga je snovidovna, knjiga vizija koje su se meni prikazivale i nadogradnja je Njegoševih vizija – uvjeren je autor, koji piše o Njegoševom suočavanju za naizgled banalnim stvarima, ali i sa ljudima sa “velikih adresa”, u Peterburgu, Beču, Stambolu.

– Njegoš osjeća odgovornost pred svima, pred čitavom zemljom i narodom, pred Vilom, nestvarnim bićem, pred svim zemaljskim poslovima, ali i nebo ga vuče. On je stalno s kotorskim providurima, a i guvernadurima, Turskom, Rusijom i Austrijom, razapet ,on nosi sudbinski žig …. Iz te tjeskobe, iz te suše desetogodišnje, dobija darove s neba i sa zemlje. U kratkom vremenskom roku nastaju “Luča Mikrokozma” i “Gorski vijenac” – istakao je Martinović.

Njegoš je izdržao 38 ljeta, a posljednjih deset dana njegovog života u centru je Martinovićeve knjige. Sa praga odakle se sve vidi, na ušću velike rijeke Aheronta, Njegoš presabira sve što je prošao, što je uradio dobro i što nije uspio, razgovara sa onima koji su oko njega, ali i sa duhovima. Progone ga mrtvi, kažnjeni, razgovara sa Vilom, poezijom, sa smrću, sa Bogom….

Martinovićevu knjigu valja pročitati, a odlomke su, u predvečerje, juče na Njegušima, govorili veoma nadahnuto i upečatljivo, prenoseći duh onog i poruke novog vremena, mladi glumci Julija Milačić i Miloš Pejović.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code