Pod pokroviteljstvom UNESCO-a naučno-istraživačka ekspedicija prvi put istražuje Bolje Sestre

Pod pokroviteljstvom UNESCO-a naučno-istraživačka ekspedicija prvi put istražuje Bolje Sestre

0
Podijeli

Imajući u vidu značaj uspješnih tehničkih rješenja zahvata vode u karstu i ispitivanja karsta na području Crne Gore, izvorište „Bolje Sestre“ stavljeno je na kartu najznačajnijih karstnih izvorišta u svijetu, te se aktivnosti kursa “Karakterizacija i inženjerstvo karstnih vodonosnika” realizuju i na području Crne Gore, navodi se u saopštenju Javnog preduzeća Regionalni vodovod Crnogorsko primorje.

To je, prvi efekat nakon uvrštavanja izvorišta Bolje Sestre na globalnu mapu izvora u karstu.

Picerija i restoran

Državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Saša Radulović je iskazao privrženost Vlade Crne Gore i Ministarstva ka punoj zaštiti životne sredine, a sve u cilju unaprijeđenja kvaliteta života naših građana.

– Malo je zemalja na svijetu koji posjeduje takvo bogatstvo vodnim resursima kao što je Crna Gora. Na globalnom nivou sve je veća potražnja za vodom, tako da je voda postala resurs budućnosti koji mi moramo čuvati, a valorizaciju brižljivo planirati. Najvažniji infrastrukturni projekat koji je Vlada Crne Gore realizovala nakon obnove nezavisnosti je upravo regionalni vodovodni sistem, kojim je riješen višedecenijski problem vodosnabdijevanja na crnogorskom primorju čime su poboljšani uslovi za život lokalnog stanovništva, ali i stvoren ambijent za ubrzani razvoj turističke privrede, istakao je Radulović.

Ocijenio je da posljednjih godina Regionalni vodovod potvrđuje da je vizija Vlade bila opravdana i da jedno državno preduzeće može uspješno upravljati važnim sistemima, pritom postižući značajne kako operativne, tako finansijske rezultate.

Preduzeće poput Regionalnog vodovoda, naglasio je, predstavlja zdravi temelj za ukrupnjavanje vodovodnog sektora na Crnogorskom primorju, odnosno sada već izvjesnog procesa reformi koji država Crna Gora pažljivo planira.

– Ministarstvo održivog razvoja koje predstavlja i Vlada Crne Gore u ovom preduzeću vidi pouzdanog partnera osposobljenog da odgovori izazovima ovog veoma zahtjevnog, ali prijeko potrebnog procesa, rekao je Radulović.

Zoran Stevanović rekao je da je ovo peti put otkada se ovaj kurs održava, okuplja značajan broj univerzitetskih profesora i studenata.

– Imajući u vidu značaj izvorišta Bolje sestre i specifičnosti samog projekta, organizatori kampa su smatrali da posjeta izvorištu Bolje Sestre mora biti obavezan dio tog studijskog programa. Koncepcija CEKA kursa je veoma zanimljiva jer omogućava neposrednu komunikaciju između profesora i studenata, razmjenu i unaprjeđenje znanja, kao i ostvarivanje kontakata i širenje naučne mreže, istakao je Stevanović.

Ričard Parizek sa Pen State Koledža iz SAD smatra da je evidentan napredak koji je ostvaren na ovom području u odnosu na 2005. godinu kada je prvi put boravio u Crnoj Gori i Dalmaciji.

Tome u velikoj mjeri doprinosi regionalni vodovodni sistem, uz pomoć kog je voda visokog kvaliteta po veoma prihvatljivoj cijeni postala dostupna svakom stanovniku na crnogorskom primorju, rekao je Parizek.

Parizek je naveo da očekuje da će velike investicije uzeti maha na ovom području i da je zbog toga neophodno preduzeti sve mjere da se izvorište zaštiti.

Mićko Radulović je istakao da Izvorište Bolje Sestre već tradicionalno posjećuju magistranti i doktoranti sa svojim iz različitih zemalja i da to ne čudi jer su Bolje Sestre jedno od najkvalitetnijih izvora u regionu i ono predstavlja poligon za izučavanje karsta.

– Izvorište je veoma izdašno, a kvalitet vode izvanredan, tako da postoji mogućnost realizacije projekta flaširanja vode. Uz to, što je veoma važno, postoje svi hidrogeološki uslovi da se poveća izdašnost ovog izvorišta, rekao je on.

Direktor preduzeća JP „Regionalni vodovod Crnogorsko primorje“ Goran Jevrić je izjavio da smatraju da je od suštinskog značaja za razvoj kako tog preduzeća, tako i Crne Gore, saradnja sa naučno istraživačkim institucijama, jer one kroz svoj istraživački rad i rezultate istog, koncipiraju ideje koje realizuju preduzeća poput Regionalnog vodovoda za dobrobit cjelokupnog društva.

– Upravo iz ovih razloga bitno je pružiti podršku ovakvim kursevima jer podstiču razmjenu znanja i interakciju između eminentnih profesora i njihovih studenata, zaključio je.

Organizatori CEKA su Rudarsko-geološki fakultet u Beogradu, Građevinski fakultet Univerziteta Crne Gore, Zavoda za geološka istraživanja i Republički zavod za geološka istraživanja Republike Srpske – Zvornik. U periodu od 2014. do 2017. godine na kursu je učestvovalo 80 učesnika iz 21 države, a predavanja je održavalo prosječno po devet predavača, priznatih međunarodnih eskperata za oblast hidrogeologije karsta.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code