Podgorički Institut za građevinarstvo za mjesec treba da sačini glavni projekat sanacije...

Podgorički Institut za građevinarstvo za mjesec treba da sačini glavni projekat sanacije puta Igalo-Mojdež

6
Podijeli

Glavni projekat sanacije lokalnog puta Igalo – Mojdež, koji se u Ratiševini urušio u decembru prošle godine, radiće podgorički Institut za građevinarstvo, kojeg je Opština Herceg Novi i ranije angažovala za reviziju glavnog projekta rekonstrukcije lokalnog puta Igalo – Mojdež i tehničku kontrolu izvedenih radova na klizištu na putu Ratiševina – Mojdež.

Vrijednost Ugovora, koji su potpisali predsjednik Opštine Stevan Katić i izvršni direktor Instituta prof. dr Duško Lučić, je 10.230 eura sa PDV-om.

Picerija i restoran

Kako se precizira u Ugovoru, rok izvršenja je mjesec od potpisivanja ugovora.

– Brzo reagovanje je od posebnog značaja, jer je riječ o lokaciji na kojoj su prisutne podzemne vode, te je hitno da se posao obavi tokom ljeta, odnosno sezone suša – kazao je prije mjesec Radiju Jadran predsjednik Opštine, Stevan Katić.

– Projekat rekonstrukcije u postojećim gabaritima biće urađen na osnovu Izvještaja o izvršenoj reviziji, a do kraja septembra treba da budu završeni radovi na oštećenoj dionici puta na način koji će garantovati kvalitet te da se ovakav slučaj više neće ponoviti – tvrdi Katić.

Ukupna vrijednost radova biće poznata po završetku izrade kompletnog projekta, tačnije na osnovu projektne dokumentacije biće izračunata vrijednost rekonstrukcije ovog dijela trase:

– Okvirna procjena je da će vrijednost radova iznositi oko 30.000 eura, ali to treba da potvrdi projekat – naveo je Katić.

On je najavio da će Opština Herceg Novi preispitati odgovornost ovlašćenih osoba koje su donijele odluku da se uđe u realizaciju rekonstrukcije puta, iako za to nijesu bili ispunjeni zakonski uslovi, tačnije na osnovu dokumentacije koja nije bila u skladu sa tada važećim propisima.

Podsjetićemo, Institut za građevinarstvo iz Podgorice konstatovao je da su propusti u pripremi projekta, konkretno u projektnoj dokumentaciji u dijelu koji se odnosi na loše rješavanje pitanja odvođenja površinskih i podzemnih voda, bili glavni uzrok kasnijih deformacija, cijepanja i klizanja cjelokupne kolovozne konstrukcije dijela puta Ratiševina – Mojdež.

Sanacija ove putne dionice počela je u februaru prošle godine, okončana prošlog ljeta, a već u decembru put je na nekoliko mjesta popucao i ulegao do neupotrebljivosti. Stoga je privremeno osposobljena samo jedna kolovozna traka, kako bi mještani mogli funkcionisati. Sanacija puta Opštinu je koštala 500 hiljada eura.

6 Komentari

  1. Ko ce meni da plati stetu na autu?Investitor,projektant,nadzor ili izvodjac?Dok se vi smislite ima da slomim i drugi pa da znam kome da posaljem fakture

    5
    1
  2. E danas sam se do suza ismijao, projekat rekonstrukcije 10.230 €, moze biti, ali rekonstrukcija, ha okvirna procjena 30.000 €, ej prc Milojka.

    14
    3

Ostavite komentar

*

code