PODGRAĐIVANJE TUNELA POTKOP U MOJDEŽU I DALJE OTEŽAVA VODA

PODGRAĐIVANJE TUNELA POTKOP U MOJDEŽU I DALJE OTEŽAVA VODA

96
0
Podijeli

Uprkos sušnom periodu stalno prodiranje vode usporava sanaciju tunela Potkop u Mojdežu. Do finalizacije I faze ovog kompleksnog zahvata, nakon pojave klizišta prije 11 godina, ostalo je još 60 m.

Ukoliko uslovi budu zadovoljavajući izvođač, podgorički BI-Kod računa da će posao završiti u septembru.
“Borimo se sa stalnim dotokom vode u iskop, osipanjem materijala i ispadanjem kamenih blokova koji otežavaju podgrađivanje. Ali radove nastavljamo, nadajući se da će se geološka sredina popraviti, i da ćemo to uspješno završiti”, kazao je Radiju Jadran, upravnik gradilišta Draško Bašović iz firme “Bi-kod”.

Picerija i restoran

Bašović ističe da je do sada bilo previše komplikacija na terenu i da je više puta prolongirana sanacija:
“Postojali su objektivni razlozi. Ako budemo nailazili na ovako lošu sredinu na dužim dionicama, onda ćemo vjerovatno raditi duže, ali
se, ipak, nadam da ćemo okončati prvu fazu u septembru, jer dovod vode u tunel od desetak sekundnih litara, usporava posao, ali nema tendenciju da će više padati. Prinuđeni smo da radimo u takvim uslovima pod vodom, jer nam tako priroda diktira”, zaključio je Bašović.
Sanacija klizišta u Mojdežu bila je obustavljena početkom maja jer su radnici “Bi-koda” u novom tunelu “Potkop” naišli na staro izvorište koje je selo nekada koristilo. Sanacija klizišta počela je u avgustu prošle godine. Prvobitni rok izvođenja radova bio je 4 mjeseca.
Za prvu fazu sanacije Potkopa, predviđeno je 852.000 eura. Projektom je planirano da se od urušenog dijela novog Potkopa na 135. metru nastavi izgradnja još jednog tunela, koji bi bio povezan sa starim Potkopom na 360. metru u drugoj zoni. Nakon njihovog spajanja bilo bi omogućeno povezivanje tri Potkopa, što je predviđeno drugom i trećom fazom projekta, koje su ranije bile najavljivane za ovu sezonu. Vlada Crne Gore je opredjelila za ove radove milion i po eura.
Klizište u Mojdežu kojim je zahvaćeno 12 hektara pokrenuto je 28. februara 2004. godine nestručnim radovima u hidrotunelu, a kasnije i neuspjelim pokušajem sanacije.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code