Podizanjem spomen biste Herceg Novi će se “odužiti” Zuku Džumhuru

Podizanjem spomen biste Herceg Novi će se “odužiti” Zuku Džumhuru

20
Podijeli

„Možda u Herceg Novom i ima loših ljudi, ali ja do sada nijednog takvog tu nisam sreo“ – govorio je svojevremeno jedan od čuvenih hodoljubaca i pisaca s ovih prostora, Zulfikar Zuko Džumhur. Da li bi, da je živ, i danas to zborio?

zulfikar-zuko-dzumhur-1U staroj Jugoslaviji gotovo da nije bilo manjeg primorskog, a omiljenijeg grada među stvaraocima, umjetnicima, piscima, do Herceg Novog. Jedan od onih koji su proslavili  Herceg Novi i koji je posljednjih 20 godina života bio njegov stanovnik, a grad mu se još nije odužio,  jeste pisac, putopisac, filmski i tv-scenarista, slikar, karikaturista, Zuko Džumhur. Tu nepravdu, previd, zaborav, šta god, lokalna uprava namjerava da ispravi iduće godine. Najavljuje da će biti postavaljena spomen bista Zuku Džumhuru, najvjerovatnije u blizini njegove omiljene kafane “Hercegovina”, kod pijace.

Picerija i restoran

Ovome su posljednjih godina prethodile brojne inicijative novskih stvaralaca, uglednih građana i posljednja 2014.godine. Nju je potpisalo 14 novskih intelektualaca, književnika, slikara, novinara, među njima Vojo Stanić, Miraš Martinović…Inicijativa je predata tadašnjem predsjedniku opštine, Dejanu Mandiću. U  Opštini danas  smatraju  da je inicijativa za postavljanje spomen-obilježja Zuku Džumhuru  poželjna, opravdana i zrela. Jer, Džumhur je sigurno jedan od  stvaralaca koji je zaslužio da mu se grad na ovaj način oduži. Zato navode:

– U pripremnoj fazi, potrebno je da stručne službe u lokalnoj upravi izvrše analizu (opravdanost u skladu sa Zakonom o spomen-obilježjima,  arhivske građe, odgovarajućih vidnih i pristupačnih lokacija, mogućih idejnih rješenja za izgradnju spomen-objekta…), te tako stvore formalne preduslove za realizaciju ove ideje.

Predlog za podizanje spomen obilježja Zuku Džumhuru  će se naći u Programu podizanja spomen obilježja za 2017. godinu.

– Zuko je čovjek koji je mnogo uradio za Herceg Novi. Mnogi su mislili da on ima vilu ovdje, s obzirom da je toliko promovisao Herceg Novi. Međutim, on je bio podstanar-ispričao je, za Radio Jadran, jedan od inicijatora podizanja spomen obilježja, književnik, Miraš Martinović.

zulfikar-zuko-dzumhur-4Džumhuru su nudili kuće, ali on ih je odbijao. Bio je pravi  konjički šeret, jedini kome je predgovor  za knjigu “Nekrolog jednoj čaršiji” napisao veliki Andrić. Sa njim je  bio  veliki prijatelj. Koliko je u Novom bio poštovan, potvrđuje ponuda Novljana da, nakon Andrićevog odlaska za Beograd, baš on živi u njegovoj kući na Toploj. Ponudu je Zuko, bez razmišljanja, odbio riječima: „Ko sam ja da živim u Andrićevoj vili?”

Stari Novljani još  pamte „Zukovu stolicu” u kafani “Hercegovina”.

– Spomen obilježje bi bilo najbolje napraviti, kod stare kafane „Hercegovina”,  gdje je Zuko često sjedio u nekom kutku. No, možda i nije toliko važno gdje postaviti spomen obilježje, koliko je važno da se zna da je on živio u ovom gradu. On je o Herceg Novom pisao u mnogim medijima ondašnje Jugoslavije, a u čuvenoj tv-emisiji „Hodoljublja” je uvijek imao prostora za Novi i njegove vrijednosti, za Praznik mimoze – kaže Martinović.

Zuko je, jednostavno, bio  zaljubljen u Herceg Novi. Govorio bi: „Postoje gradovi koji vam drže dušu, jer imaju prošlost. Herceg Novi ima i dušu i istoriju“. O Novljanima je imao običaj reći: „Možda u Herceg Novom i ima loših ljudi, ali ja do sada nijednog takvog tu nisam sreo“.

Bio je veoma pobožan i nije se plašio smrti. Govorio je da “nema smrti bez sudnjega dana”. Zuko je potrošio i posljednji korak koji mu je Alah podario 27. novembra 1989. godine u hercegnovskom hotelu “Plaža”. “Odoh ti ja, Vezira…” rekao je svojoj ženi, uhvatio je za ruku i umro. Sahranjen je dva dana kasnije u rodnom Konjicu, na Dan SFRJ.

20 Komentari

 1. @Ledinac
  To je protraćeno vrijeme bilo šta čitati i odgovarati ovim koji samo znaju ko je gde pi…. ili pio. Boemi su da popiju a ne da se opijaju ,ali je i to ljepše od ovakvih komentara.Na žalost pa je dostupno da svako svašta piše i da mu se objavi , to je samo liječenje nečega iz zle duše. Pročitaj nešto i obrazuje se bit će ti lakše ,iznenadi sebe.

 2. @ledenica
  Kad tako ,,kulturno” komentarišite najpametnije ti je da ćutiš, jer jedino to i znaš.O takvim velikanima koje si pomenuo nfijesi dorastao da ih pomeneš.Šta ti to znači furešti ,dok je takvih ovaj grad nikad napredaka. Od kad Novi postoji moji koreni su ovde i ne pada mi na pamet da dijelim ljude sem na pametne ,uzorne i budale.Pozdravljam odluku grada ,a nacionalisti neka više zaćute. Nadam se da je prošlo vreme,, ne daj Bože da pametan zaćuti , a budala progovori.”

 3. zuku bista treba bit’,zasto ne?sto je sa novljanima i ljudima odavde koji su zasluzili da imaju bistu,ulicu ili nesto?A Njunjo je bio dosta,trebalo bi ga zamjenit….Padaju biste Titu,Sadamu,Gadafiju pa sto ne bi i Njunjova?!

 4. Šik: Odakle si ti skotrljao? Poenta priče je da nam ljude sa strane forsiraju ljudi sa strane. Imamo mi ljude koji nisu bili novljani a za naš grad su uradili mnogo više od Zuka, Voja i njima sličnima. Glupe inicijative (Njunjo-kome normalnom to može pasti na pamet?!) dolaze iz potrebe da se sačuva uspomena na autentične ljude starog grada. E sada, podići spomenik sifiličaru a ne podići ga Zuku bi bilo pogrešno. Čovjek koji je najviše zadužio naš grad je Primarijus dr Svetozar Živojinović, osnivač Instituta Igalo. Dužnost nam je da se prvo njima odužimo ali nema nas domaćih da ih pomenemo. Dragi moji sugrađani, treba da nas je sramota što u gradu nema pomena na njega. Do tada se ostavite Zuka, pobožnog.

 5. Za Ledinca:Ostao si na ledini u svakom pogledu.Takvih j e u Novom previše i zato ne možemo naprijed.Čekate da vam s neba padne ….Potpuno je opravdana inicijativa za vraćanje duga Zuku,koji je više pisao,pričao i snimao o HN nego desetine drugih prije i poslije njega..Naravno da ova vlast treba da mu se oduži ,baš kao i Sv.Leopoldu.Ne znam što se više čeka,ja bi pitao to gospodu iz lokalne postave.

 6. Ah, nije smetao niti se provjeravao je li pio, onaj ruski grof što su mu popovi od ko zna gdje sa privremeno-trajnim boravkom na Cetinju, digli spomenik. To je bilo onako baš sveobuhvatno “novljanski”.

 7. Biste se ne postavljaju samo rodjenim u tom gradu te se on pobobožan ili ne ostvario se kao karikaturista i pisac koji je živio u ovom gradu do svoje smrti a koliko rodjenih novljana uopšte ima u Novom pa se svi nešto bunite ako neko ko je rodjen negdje drugo doprinese ovom gradu kao da je zbog mjesta rodjenja manje vrijedan

 8. Novljani nikako da izadju iz okvira svoje malogradjanstine I ksenofobije, sto je odlika malih gradova i malih ljudi. Zato I ne mogu Jos uvek da iskorace iz 80.-ih jer ne vole sve one koji dolaze sa strane, a samim tim i sebe same jer su tu gde jesu, a nisu tamo odakle su oni sto nisu odavde! Da nije bilo ovih kako ih vi nazivate furesti (Vojo, Branko, Ivo, zuho…) zar bi se tako daleko culo za vas I vas grad!? Zato budite zahvalni I tolerantni i ponekad se nasmejte, ne kosta nista!

 9. Uz veliko poštovanje Zuka, zaljubljenika u Novi i zanimljivog spisatelja, i svih ostalih umjetnika, ali trebalo bi odati počast i ponekom Novljaninu koji je unapredio ekonomiju Grada i doprinio da Novi postane najveći grad u Boki i drugi po veličini na Primorju, jer su zaposlili veliki broj radnika, koji su doveli porodice. Ako ne možemo da se sjetimo ni jednog, onda ništa…

 10. Ovo za Zuku Dzumhura je OK ali što bi sa inicijativama za spomen obiljezje Sv.Leopoldu Mandiću i spomen poloča koja upozorava da se zločin Deportacije ne ponovi. Zašto uvijek krećemo od tanjeg kraja demagoški. Upala pluća se ne liječi andolima.

 11. Da, strašno pobožan ljubitelj alkohola. Sjećam se da, kada se napije kod Gojka Perovića, ode i piša na uvučeni ćošak od crkve na Belavisti (Gojko nije imao WC u objektu, bio je pored kapije od Ćetkovića). I to kod palme na onu stranu prema sadašnjoj bisti Alekse Šantića. Pitajte malo i one koji su rođeni u Herceg Novom, a ne samo furešte poput Martinovića i Voja Stanića. Pisac teksta očigledno želi da malo uveliča našeg poznatog sugrađanina izvan njegovih realnih gabarita. Nema potrebe za tim jer se svi slažemo, treba mu postaviti bistu.

Ostavite komentar

*

code