Podrška EBRD i bez državnih garancija u razvoju Regionalnog vodovoda

Podrška EBRD i bez državnih garancija u razvoju Regionalnog vodovoda

1
Podijeli

Delegacija Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj, koju je predvodila zamjenica direktora EBRD za infrastrukturu, Lin O’Grady, posjetila je Regionalni vodovod. Ovo je druga posjeta visokog predstavnika Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj (EBRD) u veoma kratkom periodu, jer je Charlotte Ruhe, direktorica EBRD za Centralnu i Jugoistočnu Evropu u posjeti ovom preduzeću bila krajem oktobra prošle godine.

„Posebno raduje da Regionalni vodovod bilježi odlične poslovne rezultate u protekle tri godine. Oni su rezultat predanog rada menadžmenta na finansijskoj stabilizaciji i podizanju kadrovskih kapaciteta preduzeća, kao i spremnosti da se na odgovarajući i blagovremen način odgovori zahtjevima koji poslovni ambijent i okolnosti nalažu“ – istakla je Lin O’Grady.

Picerija i restoran

Nakon sprovedenih aktivnosti definisanih procedurama Evropske banke za obnovu i razvoj, ona je najavila potpisivanje pisma o namjeri za realizaciju novih infrastrukturnih projekta. Poslije usaglašavanja sa resornim ministarstvima i Vladom Crne Gore biće uspostvaljen najpovoljniji model finansiranja, čak i bez davanja državnih garancija zbog finansijske stabilizacije koju je Regionalni vodovod postigao posljednjih godina”, istakla je zamjenica direktora EBRD za infrastrukturu, Lin O’Grady.

Poslovni rezultati koje posljednjih godina postiže Regionalni vodovod su i na ovom sastanku ocijenjeni kao impresivni i upravo oni su najkvalitetnija potvrda opravdanosti vizije razvoja regionalnog vodovodnog sistema i nastavka saradnje, koja traje još od 2007.godine između EBRD i Regionalnog vodovoda, saopšteno je iz tog javnog preduzeća.

Saradnja će biti nastavljena kroz dalju finansijsku podršku realizaciji razvojnih projekata koje će ovo preduzeće sa Vladom Crne Gore uskoro pokrenuti:

“Riječ je o spajanju opštine Herceg Novi na regionalni vodovodni sistem, nastavku izgradnje 2. faze regionalnog vodovodnog sistema kroz dodatno povećanje kapaciteta za dio sistema za opštine Kotor, Tivat i Herceg Novi. Iz godine u godinu, u sve većem vremenskom periodu, tokom ljetnje sezone na ovom dijelu sistema se radi sa 100% kapaciteta, a samo u 2017. godine je to bilo cijelih 76 dana”

Na sastanku su, takođe, vođeni razgovori na temu predstojeće transformacije javnog preduzeća u Društvo sa ograničenom odgovornošću uz analizu efekata novog Zakona na ekonomsku održivost Regionalnog vodovoda.

“Delegacija EBRD je imala priliku da sagleda sve izazove funkcionisanja ovog važnog infrastrukturnog projekta, ali i načine njihovog rješavanja u menadžmentu. To znači i naše opredjeljenje da iznalazimo i sprovodimo sistemska rješenja koja su za samo nekoliko godina rezultirala održivim stabilizovanjem svih finansijskih parametara uz jasan trend rasta parametara poslovanja Regionalnog vodovoda“- istakao je direktor Regionalnog vodovoda, Goran Jevrić.

Ovim je u cjelosti dokazano kako jedno državno preduzeće, koje upravlja važnom i zahtijevnom infrastrukturom, ima kapaciteta da samostalno rješava ne male poslovne izazove, dodao je Jevrić.
Za Banku je to od ključnog značaja za donošenje tako važne odluke , pa su iskazali spremnost da Vladi Crne Gore i Regionalnom vodovodu mogu ponuditi model za finansiranje novih razvojnih projekata Regionalnog vodovoda. Sada čak i bez državnih garancija, jer, kako je kazao Jevrić, Regionalni vodovod je pokazao održivost za dobijanje takvog statusa kod EBRD.

1 komentar

  1. Toliko su zaduženi da im je vlada morala usvojiti abnormalno velike cijene vode koje
    lokalni vodovodi ne mogu da istrpe sa šupljom postojećom infrastrukturom!
    A građani plaćaju pogrešne procjene vlade i menadžmenta regionalnog i ne rad lokalnih vodovoda! Dokle više????

    1
    1

Ostavite komentar

*

code