Podrška Hrvatske Crnoj Gori u korišćenju IPARD fondova u poljoprivredi

Podrška Hrvatske Crnoj Gori u korišćenju IPARD fondova u poljoprivredi

1110
2
Podijeli

potpisivanje sporazuma cg hr ipard 220116 1U Herceg Novom je potpisan sporazum o saradnji Agencije za plaćanje u poljoprivredi Republike Hrvatske i Direktorata za plaćanje Crne Gore. Potpis su stavili čelnici tih institucija Ante Pezo i Blagota Radulović, u prisustvu ministra poljoprivrede i rurarlnog razvoja Crne Gore, Petra Ivanovića. Time je, kako je saopšteno, formalizovana dugogodišnja uspješna saradnja dvije zemlje u ovoj oblasti. U ovom slučaju za Crnu Goru to znači praktično besplatnu tehničku pomoć u korišćenju Ipard sredstava, kazali su predstavnici Republike Hrvatske i njene Agencije za plaćanje u poljoprivredi.
Hrvatska je bila prva i za sada jedina zemlja EU koja je koristila sredstva IPARD programa. Taj program se sada realizuje i u Crnoj Gori. Zato nam je važno iskustvo susjedne zemlje i tehnička pomoć u korišćenju tih sredstva u poljoprivredi, naglasio je ministar Ivanović.
Prema riječima direktora Agencije za plaćanje u poljoprivredi Republike Hrvatske Anta Peza, ovaj bilateralni ugovor znači da će ubuduće kolegama u Crnoj Gori gotovo besplatno pomagati:
„Mi ćemo na takve projekte ubuduće participirati ne samo u Crnoj Gori, nego gdje god budemo imali kapaciteta i ko nas bude tražio u regiji, odnosno našim zemljama-prijateljicama. Imamo prednost nad drugima, jer govorimo istim jezikom, služimo se istim pismom“ – istako je Pezo.
Sve procedure prilikom odobravanja sredstava kod Evropske komisije moraju, ipak, biti i na engleskom i na crnogorskom. Hrvatska ima već akreditiranih 6 IPARD mjera:
– Republika Hrvatska je jedina zemlja koja je kreditirala 6 IPARD mjera, a Crna Gora ima dvije. Imamo gotove procedure, kako na hrvatskom, tako na engleskom, pa ćemo to kolegama drage volje pokloniti – poručio je Ante Pezo.
Hrvatska sa 30 miliona godišnje za IPARD za tri Fonda, uključujući i Fond ribarstva i pomorstva povlači 750 miliona eura godišnje. No prije nego što jedna država postane članica EU mora izgraditi sistem za pristup Fondovima i dobro informisati korisnike koji nemaju dovoljno znanja i razumjevanja za sprovođenje programa.
Crna Gora je nakon predaje akreditacionog paketa Evropskoj
komisiji, u procesu revizije EK i očekuje da počne primjenu IPARD fondova, značajnih za razvoj poljoprivrede i bespovratnu podršku poljoprivrednicima.
Zato je, prema riječima direkora Direktorata za plaćanje u poljoprivredi Crne Gore, Blagote Radulovića, bitno iskustvo Hrvatske.
potpisivanje sporazuma cg hr ipard 220116 2– Kolege iz Hrvatske prošle su kroz jedan veoma zahtjevan proces koji sada mi prolazimo, jer smo u fazi uspostavljanja samog sistema Agencije za plaćanje, tako da se radujemo potpisanom sporazumu i mislim da će imati efekata na razvojne projekte u Crnoj Gori u poljoprivredi“.
Saradnja sa Hrvatskom se stalno proširuje i današnjem potpisivanjem ovog sporazuma ona je formalizovana i u oblasti klasične poljoprivrede, istako je ministar Petar Ivanović koji podržava u potpunosti ideju da zajednički pokušamo da od EK dobijemo projekte koje možemo realizovati onako kako to i rade evropski stručnjaci u regionu.
– Naša iskustva mogu biti od veće koristi budućim zemljama članicama nego što to mogu biti iskustva koja bi došla iz nekih drugih zemalja koje se nisu oslonile na programe IPARDA ili Saparda – kazao je ministar.
Ipard like 1 je bio uspješan u Crnoj Gori, slijedi objavljivanje poziva za Ipard 2. U našoj Agenciji za plaćanje radi svega 35 lica, u Hrvatskoj 720, u Poljskoj 11 200. Ali, ukoliko hoćemo više moramo i stvarati više, dodao je Ivanović pozivajući ponovo poljoprivredne proizvođače da se okrenu radu i svojim rezultatima, a okanu politike.
Direktor hrvatske Agencije Pezo podsjetio je da je Republika Hrvatska 2011. završila sa 1,7 odsto povučenih sredstava evropskih fondova za Ipard, a danas je dostigla 57 odsto.

2 Komentari

Ostavite komentar

*

code