PODRŠKA IZ LJUBLJANE KANDIDATURI HERCEG NOVOG ZA TITULU EVROPSKE PRIJESTONICE KULTURE 2021.

PODRŠKA IZ LJUBLJANE KANDIDATURI HERCEG NOVOG ZA TITULU EVROPSKE PRIJESTONICE KULTURE 2021.

212
0
Podijeli

Gradonačelnik Ljubljane, Zoran Janković zvanično je podržao kandidaturu Herceg Novog za Evropsku prijestonicu kulture 2021. godine prilikom posjete delegacije Opštine Herceg Novi, koju je predvodila predsjednica Nataša Aćimović.

Naša delegacija predstavila je projekat kandidature Herceg Novog i poslala poruku da je Herceg Novi otvoren za saradnju na kulturnim projektima sa svim gradovima regiona i Evrope.
Kako je saopšteno, bila je ovo prva zvanična posjeta predstavnika Opštine Herceg Novi Opštini Ljubljana. U našoj delegaciji su pored predsjednice Opštine bili njeni savjetnici Nataša Martić i Dušan Radović, direktor projekta kandidature Herceg Novog za Evropsku prijestonicu kulture Aleksandar Peković i koordinator kancelarije “Herceg Novi 2021” koja realizuje projekat, Tamara Lepetić.
Oni su se sastali i sa sekretarom za kulturu Opštine Ljubljana Matejom Demšić, sa kojom su razgovarali o značaju i uticaju kulture na život u gradu i o kulturnom turizmu. Demišićka je istakla da je za razvoj kulture, pored nasljeđa, neophodan kvalitetan menadžment i dobra međusobna saradnja institucija koje se bave kulturom, kao i da sve mora da funkcioniše u saglasnosti sa lokalnom upravom. Pažnju je potrebno posvetiti i umrežavanju i saradnji sa evropskim i svjetskim kulturnim institucijama.
Prema njenim riječima, Herceg Novi može da se osloni na podršku Opštine Ljubljana u pronalaženju najboljeg načina za funkcionisanje javnog kulturnog sektora i pomoć u povezivanju sa važnim institucijama i kontakt-osobama za tu oblast. Zaključeno je da su kulturni događaji motor razvoja svakog grada.
Ljubljana je trenutno kandidat za Zelenu prijestonicu 2016. godine. To je jedini grad koji je dva puta dobio nagradu za najbolje obilježavanje “Evropske nedjelje mobilnosti” (2003. i 2013. godine), a 2010. kada je odlukom UNESCO-a proglašen Svjetskom prijestonicom knjige u gradu je organizovano 500 kulturnih događaja sa umjetnicima iz cijelog svijeta.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code