PODRŠKA OPŠTINE OSTANKU FAKULTETA PRIMIJENJENE FIZIOTERAPIJE U IGALU

PODRŠKA OPŠTINE OSTANKU FAKULTETA PRIMIJENJENE FIZIOTERAPIJE U IGALU

90
0
Podijeli

Opština Herceg Novi pružiće podršku Fakultetu primijenjene fizioterapije, Udruženju fizioterapeuta Crne Gore i Institutu „Dr Simo Milošević” u borbi za zaštitu identiteta i integriteta jedinog državnog fakulteta u Opštini, koji je stub fizioterapeutske struke u Crnoj Gori.

Lokalna zajednica prepoznaje značaj ove obrazovne institucije, zaključak je sastanka predsjednika opštine Dragana Jankovića sa dekanom Fakulteta primijenjene fizioterapije docentom dr Sofijom Žitnik Sivački, direktoricom medicinskog sektora Instituta „Dr Simo Milošević” Marinom Delić, predsjednikom Udruženja fizioterapeuta Crne Gore Krstom Kovačevićem i predsjednikom Etičkog odbora Udruženja fizioterapeuta Crne Gore Radovanom Borovićem.
Oni su informisali predsjednika opštine da je reagovanjem Udruženja fizioterapeuta Crne Gore zaustavljeno planirano spajanje Fakulteta za fizioterapiju sa Fakultetom za sport i fizičku kulturu iz Nikšića. Prema novom Elaboratu koji je predložio Univerzitet Crne Gore, Fakultet primijenjene fizioterapije opstaće kao studijski program u okviru Medicinskog fakulteta, što u strukovnom udruženju smatraju prihvatljivim.
U Elaboratu se navodi i da će Fakultet „za sada” ostati u Igalu. Kako je kazao predsjednik Udruženja fizioterapeuta Crne Gore Krsto Kovačević, dobili su podršku predsjednika opštine „da odluka koja je donijeta za sada, bude za vazda” – da Fakultet i nakon pripajanja Medicinskom fakultetu ostane i u Igalu i da ne bude fizičkog izmiještanja.
– Važno je postojanje jednog državnog fakulteta u Igalu, naročito u kontekstu spojivosti sa privredom, odnosno sa Institutom „Dr Simo Milošević”, koji je osnivač i baza rada ove obrazovne institucije sa četrdesetogodišnjom tradicijom, naglašava direktorica medicinskog sektora Instituta, Marina Delić.
– Ono što cijela Evropa naglašava je spojivost edukacije i privrede, mi to imamo ovdje, ne treba da ga razvijamo i zainteresovani smo da ta simbioza i dalje postoji i u tome nam je neophodna podrška lokalne samouprave. Naravno, tu će i Institut da ponudi svoju pomoć, kao što je to i do sad radio. Cilj je da svi zajedno utičemo na to da Fakultet ostane u našem gradu – objašnjava Marina Delić.
Najavljen je i sastanak na kojem će upoznati i predsjednika Skupštine opštine Herceg Novi, Andriju Radmana sa aktuelnom situacijom, kako bi se ova tema našla pred lokalnim parlamentom.
Udruženje se nada podršci svih odobornika.
„Nas prepoznaje Evropa, studenti iz Holandije, Belgije, Skandinavije traže da kod nas provedu na praksi 5 do 7 nedjelja. Suvišno je objašnjavati da smo dobri i za ljude ovdje”, dodaje dr Delić.
Fakultet primijenjene fizioterapije pohađa u prosjeku od 230 do 250 studenata iz Crne Gore i država regiona godišnje. Korijeni ove visokoškolske ustanove su u Fizioterapeutskoj školi koju je Institut osnovao daleke 1976. godine, a potom je prerasla u Višu fizioterapeutsku školu.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code