Podrška projektima razvoja niskokarbonskog turizma u Boki Kotorskoj

Podrška projektima razvoja niskokarbonskog turizma u Boki Kotorskoj

695
0
Podijeli

Company D.A.J.M.I. doo nudi usluge servisiranja motornih vozila u savremenom auto servisu sa opremom za kompletan pregled i opravku automobila. Svakim radnim danom od 8 do 16h

images_slike_gradovi_ko_kotor_zalivUpravni odbor Centra za održivi razvoj kao zajednički program UNDP-a i Vlade Crne Gore razmotrio je niz inicijativa koje treba da omoguće značajni napredak ka održivosti nacionalnog razvoja.
Usvojen je Plan rada za 2016. godinu koga čini osam tekućih i devet planiranih projekata. Među tekućim projektima posebno je značajan razvoj niskokarbonskog turizma u Crnoj Gori.
Taj projekat se finansira iz donatorskih sredstava u iznosu od 3 miliona dolara, u okviru nacionalne lokacije u Globalnom fondu za životnu sredinu. Implementacija projekta počela je u januaru 2015. i trajaće narednih 5 godina. Cilj  je smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte (GHG) u sektoru turizma kroz niz praktičnih aktivnosti koje treba da omoguće ekološki optimalan razvoj sektora turizma.
Dogovoreno je da se u okviru ovog projekta za potrebe Prostornog plana posebne namjene obalnog područja Crne Gore definiše ruta za biciklizam – Euro Velo 8 ruta. Takođe, treba definisati i rutu za saobraćanje s morske strane ekološki optimalnim prevoznim sredstvima, a sve u okviru razvoja ukupne mreže za integrisani saobraćaj u obuhvatu Bokokotorskog zaliva.
Predloženo je i instaliranje opreme za smanjenje emisija ugljendioksida u Luci Kotor. Takođe, razmotreni su i pilot inovativni projekti u turizmu koji treba da doprinesu ublažavanju klimatskih promjena, a koji bi bili finansijski podržani sredstvima iz ovog projekta.
Među prispjelim konceptima na Upravnom odboru pozitivnim su ocijenjeni predlozi kao što su: upravljanje sistemom javne rasvjete u Herceg Novom, uspostavljanje lokalnog brodskog prevoza brodovima na solarni pogon radi unapređenja turističke ponude u Boki Kotorskoj, rekonstrukcija gradske rive Pine, izgradnja biciklističke staze u okviru izgradnje saobraćajnice od Tivatskih solila do raskrsnice za Pržno.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code